Gündem

RSF: Yetkililer, Şık ve Şener’e yönelik tehditleri ciddiye almalı

Yazan: HaberVs

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, A. Şık ve N. Şener için Twitter'da dile getirilen suikast iddiasının araştırılmasını talep etti.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, HaberVs editörü Ahmet Şık ve gazeteci Nedim Şener için Twitter'da dile getirilen suikast iddiasının araştırılmasını talep etti. RSF'nin, 16 Mart gecesi “faiz düşmanı” takma adlı bir kullanıcısı tarafından Twitter’da yayılan iddiası üzerine yaptığı açıklama şöyle:

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkiyeli yetkililerden, “Ergenekon terör örgütüne yardım” iddiasıyla suçlanıp bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’e yönelik Twitter üzerinde dile getirilen tehditleri araştırmalarını talep etti.

Tüm dünyada basın özgürlüğü için mücadele veren Paris merkezli RSF, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Silivri Cezaevi’nden 12 Mart akşamı tahliye olan gazetecilerin tehdide konu edilmesini “derin endişe” ile karşıladıklarını bildirdi.

RSF açıklamasında, “Söz konusu tehditler ciddiye alınmalı ve kimin gönderdiği henüz bilinmeyen bu twitter mesajının kaynağı da derin bir soruşturmayla belirlenmelidir. Yetkililerden bu konuyu en kısa sürede aydınlatarak mesajı gönderenin tespit etmelerini bekliyoruz” denildi.

RSF’nin temas kurduğu gazeteci Şık tehditleri ciddiye aldığını ifade etti; “Başıma bir şey gelirse bana bu komployu kuranlar sorumlu olurlar” dedi. Gazeteci, bazı çevrelerin cezaevinden çıkarken ifade ettiği görüşlerinden dolayı rahatsızlık duyduğuna ve bu nedenle susmasını istediklerine inanıyor. Nitekim, Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından gazeteci hakkında bu sözlerinden dolayı soruşturma başlatıldı.

16 Mart gecesi “faiz düşmanı” takma adlı bir internet kullanıcısı Twitter’da “ETÖ, Ahmet Şık ve Nedim Şener’i öldürtüp suçu cemaate atma planlaması yapmaktadır. Dikkat dikkat… Hükümeti uyarıyorum, ulaşabilenler iletsinler. Ergenekon, Ahmet Şık ve Nedim Şener’e suikast planlıyor. Katledip cemaate atacaklar suçu” diye yazmıştı.

Gazeteci Şık, Silivri Cezaevi’nden çıktıktan hemen sonra, gördüğü muameleye tepki gösterirken gazetecilere şu açıklamayı yapmıştı: “Eksik kalmış adalet, hukuk ve demokrasi getirmeyecek. Sadece benim davamda beş tutuklu var, 100 civarında gazeteci hâlâ içeride. İfade özgürlüğü meselesi sadece gazetecilerin sorunu değil. 600 civarında öğrenci var. Bunun mücadelesine devam edeceğiz. Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hâkimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek.”

RSF, geçmişte bir çok gazetecinin özellikle aşırı milliyetçilerden tehditler aldığını anımsatarak bu tehditlerin ciddiye alınması gerektiğini duyurdu; 19 Ocak 2007’de Hrant Dink cinayetini azmettirenlerin ve cinayete katılan tüm sorumluların tespit edilmediğini bildirdi.

Tahliye olduktan sonra ailesiyle vakit geçiren gazeteci Şık, yakında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren habervesaire.com sitesindeki görevine yeniden başlayacak. Şık ile birlikte tahliye olan gazeteci Nedim Şener de, kısa bir istirahattan sonra Posta gazetesinde çalışacak.

Odatv çalışanları Soner Yalçın, Yalçın Küçük, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Müyesser Uğur ise şartlı tahliye umutlarını davanın 12. Duruşmasının görüleceği 18 Haziran’a kadar ertelemek zorunda kaldılar.

1 Yorum

  • hrant dink olayı,samastın fotoğraf çektirenin rütbesi yükselmesi ve danıştay kamerasının harddisk bozulma palavrası kimin yapacağını gösteriyor.Bir sallamasyoncu çıkmış atıyor

Yorum yazın