Gündem

“Faili Belli Roboskî Katliamı” Fotoğraf Sergisi

Yazan: Şeyhmus Yıldırım
Serkan Ocak

“Faili Belli Roboskî Katliamı” Fotoğraf Sergisi bugün eş zamanlı olarak dokuz ilde açılıyor.

Fotoğraf Vakfı, Galata Fotoğrafhanesi, Nar Photos ve Van Fotoğrafçılar Kulübü'nün ortak çalışması olan “Faili Belli Roboskî Katliamı” Fotoğraf Sergisi 28 Aralık'ta eş zamanlı olarak dokuz ille (Şırnak, Van , Şanlıurfa, Mardin,  Diyarbakır, Mersin, Ankara, İzmir, İstanbul) birlikte Amerika ve Almanya’da açılıyor.

28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere (Qılaban) bölgesindeki Ortasu (Roboskî) köyünden 19'u çocuk toplam 34 sivil Kürt, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldü ve katliam emrini verenler hâlâ ortaya çıkmadı. Olayın birinci yıldönümü olan 28 Aralık 2012'de kayıplar dokuz merkezde açılacak  fotoğraf sergileriyle anılıyor.

16 fotoğrafçıdan 42 fotoğrafın sergileneceği Faili Belli Roboski Katliamı sergisinin metni Sırrı Süreyya Önder tarafından kaleme alındı. Sergide Ali Haydar Doğan, Ali Saltan, Arzu Demir, Bülent Kılıç, Caner Özkan, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Emin Bal, Faruk Ayyıldız, Jivan Güner, Mehmet Aslan Alma, Nurcan Aktay, Selim Yıldız, Serkan Ocak, Sinan Targay, Şiyar ve Veli Encü'nün fotoğrafları yer alıyor.

Serginin dokuz ildeki koordinasyonunun yapan ve Marmara üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde okuyan Sinan Targay, Haziran – Eylül aylarında Van’da gerçekleşen “Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi” vesilesiyle tanıştığı arkadaşları; Selim Yıldız, İkram Kapağan ve Rıdvan Doğan’la birlikte bu sergiyi yapma kararı aldıklarını anlatıyor. Daha sonra gerekli fotoğraf derneklerine ve kulüplerine durumu anlattıklarını, ardından da fotoğrafları toplamak için basında çalısan foto muhabirlerine ulaşarak fotoğrafları toparladıklarını belirtiyor.

“Roboskî duvarı”
'Hakikatle ve haysiyetle Türk devletinin yakın tarihi arasına örülmüş en kanlı ve en acımasız duvar Roboskî duvarıdır. Bu duvarın ötesinden gelen sesi duymaya hiçbir muktedir, tarihten ve acılardan nasibini almamış hiçbir kayıp ruh vakıf olamayacaktır' (Sırrı Süreyya Önder tarafından kaleme alınan sergi metninden)

İstanbul sergisi

Destekleyen Kurumlar: İHD İstanbul Şubesi, Karşı Sanat Çalışmaları
Yer: Karşı Sanat Galerisi. Gazeteci Erol Dernek Sk. No:11/4 Hanif Han – Beyoğlu
Tarih: 28 Aralık 2012 Saat:19:00 – 5 Ocak 2013
Ziyaret saatleri 11:00 – 19:00

 Sergide fotoğrafı bulunan bir diğer isim, gazeteci Serkan Ocak, 29 Aralık 2011 akşamı bölgede yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Bir haftaya yakın Uludere’de kaldım. Oradaki ailelerin acıları da,  öfkeleri de çok büyüktü. Fotoğraf çekmek gerçekten çok zordu. Roj TV muhabirinin dövüldüğüne ve Sabah gazetesi muhabirinin fotoğraf makinesinin kırıldığına şahit oldum.“

Uludere Kaymakamı dövülürken de Radikal muhabiri olarak bölgede bulunan Ocak, çektiği fotoğrafla da geçen yıl Abdi İpekçi Ödülü’nü almıştı. Sergiden Selim Yıldız aracılığıyla haberi olduğunu söyleyen Ocak’ın afişte yer alan fotoğrafla birlikte dört adet fotoğrafı sergileniyor.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde okuyan ve sergide bir adet fotoğrafı bulunan Ali Haydar Doğan ise ana akım medyada Uludere haberlerinin yeterince ve tarafsız bir şekilde yapılmamasının kendilerini rahatsız ettiğini vurguluyor: “Ölenler kaçakçı ve terör örgütü yandaşları olarak nitelendirildi. Bu işin üstünün örtülmesini istemedik ve fotoğraflarla  oradaki acıyı herkese göstermek istedik.”

Sinan Targay ve arkadaşlarının sergi dışındaki bir diğer etkinliği ise halen devam etmekte olan “Roboskide Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi”. 4 haftadır süren atölyedeki çocuklara fotoğraf makinesi kampanyası başlattıklarını belirten Targay, “Kampanyamızın sosyal medya üzerinden olumlu sonuçlarını gördük ve ulaşılabildiği kadar çok kişiye ulaşmasını istiyoruz.” diyor.  Kampanyaya katılmak ve Roboskili çocuklara fotoğraf makinesi bağışlamak isteyenler Galata Fotoğrafhanesi’ni (0212 243 71 87) veya Selim Yıldız’ı (0545 432 22 21) arayabilirler.

Yorum yazın