Doğa Yaşam

Organik pazarda yeni dönem

Yazan: Ekim Akdal

Buğday Derneği, esnaf, üretici, tüketiciler ve yerel yönetimlerin aktif rol alacağı yeni bir ekolojik (organik) pazar yönetimi modeli öneriyor. Dernek yeni dönemde bu paydaşlara gönüllü danışmanlık yapacak.

Türkiye’de ekolojik (organik) pazarların kurulmasına ve sürdürülebilmesine öncülük eden Buğday Derneği, gönüllü olarak üstlendiği bu sorumluluğu yerel paydaşlara aktarmaya hazırlanıyor. Dernek yeni misyonunu, organik pazarların paydaşları esnaf, üretici, tüketiciler ve yerel yönetimlere danışmanlık yapmak olarak niteliyor.

Ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak amacı ile 25 yıl önce kurulan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 2006’da Şişli Bomonti’de Türkiye’nin ilk organik pazarının da kurulmasını sağlamıştı. Halen aktif durumdaki 16 pazarın yarısı, Buğday’ın desteği ile hayata geçirilen % 100 Ekolojik Pazarlar projesi kapsamında kuruldu.

Yeni dönem vizyonunu 9 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında açıklayan Buğday, yerel yönetimler, üretici, tüketici, esnaf ve Buğday temsilcilerinden oluşan % 100 Ekolojik Pazar Komisyonu’nun bir çok alanda pazarın denetimini sağlamasının planlandığını söylüyor.

Yerel yönetimlerin ekolojik pazar organizasyonunda görev almasının, organik ürünlerin fiyatının artmasının ve bu ürünlere yapıştırılan “pahalı” etiketinin önüne geçebileceği belirtiyor. Buna örnek olarak yerel üreticinin ürünü bizzat satabildiği Kayseri Ekolojik Pazarı’nı veren Buğday Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, fiyatların lojistik ve aracılar gibi faktörler olmadığı zaman çok daha düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Şehirlioğlu’nun örnek verdiği Kayseri Talas Ekolojik Pazarı’nda bir haftada satılan sebze ve meyve miktarı, Kartal Ekolojik Pazarı’nda bir haftada satılan ürünle hemen hemen aynı miktarda olmasına rağmen, Kayseri’deki fiyatların Kartal’dakinin yaklaşık üçte biri.

Pazarda doğrudan denetim

Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar Esnafı Komisyon Üyesi Ercüment Yıldırım’a göre en önemli konu, pazara güvenli gıdanın gelmesini sağlamak. Bunun kolay olmadığını belirten Yıldırım denetim mekanizmasının doğrudan pazar içine girmesinin, hızlı karar ve sonuç alınabilen bir ortam oluşacağını savunuyor:

2015’te 428 üreticirin sebze ve meyveleri Yüzde 100 Ekolojik Pazarlarda tüketiciyle buluştu.

“Yeni dönemde pazarın bütün paydaşları bir araya gelecek. Buğday Derneği yeni dönem üzerinde yaptığı çalışmayı bir süredir Şişli’deki ekolojik pazarda uygulamaya çalışıyor. Ve artık hangi çerçeveye uymamız gerektiğini biliyoruz. Neleri yapmamız neleri yapmamamız gerektiğini bundan sonra işin içerisinde olan kişiler ve kesimler olarak hep birlikte üstlenmiş olacağız.”

Denetim Kurulu Üyesi Oya Ayman’a göre derneğin çalışmaları organik gıda bilinci ve temiz gıdaya erişim gibi konuların dışında, yerel yönetimler ile iş birliği ve “ortak üretim ve çok paydaşlılık” gibi alanlarda da olumlu bir örnek teşkil edecek.

Yeni dönemde hayata geçirilecek web tabanlı hizmet sayesinde tüketicinin de denetim mekanizmasının bir parçası olması hedefleniyor. Tasarlanan web sitesi pazar krokisi, üretici listesi, tezgâhta satılan ürünlerin organik sertifikaları, üretici hakkında bilgiler, üreticinin fotoğrafları, varsa web sitesi, sosyal medya sayfası, çekilmiş videolarının linklerin bulunduğu kapsamlı bir veri tabanı, pazarları tüketicinin doğrudan denetimine sunuyor.

Pazardan sorumlu Şişli Belediyesi Zabıta Amiri Mehmet Zeybek ise 2006 yılından günümüze Şişli’de kurulmakta olan %100 Ekolojik Pazar ile gurur duyduklarını yeni dönemde de fiziki şartların geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini söylüyor.

“Belediyelerin talep etmesi lazım”

Toplantısı sonrası HaberVesaire’nin sorularını yanıtlayan Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Aslan Ünlübay, yeni proje için mevcut pazarların bulunduğu bölgelerdeki yerel yönetimler ile görüşmelerin gerçekleştirilmiş olduğunu ve Kasım 2017 itibariyle bu projenin tamamen hayata geçmiş olacağını ön gördüklerini söylüyor. Ünlübay, Buğday’ın yerel yönetimler ile iş birliği yapabilmesi ve %100 Ekolojik Pazar kurulması için belediyelerin bu yönde bir talebi olması gerektiğini belirtiyor.

Kimi yerlerde yerel yönetimlerin veya belediye çalışanlarının değişmesinin uygulamayı zorlaştırdığını söyleyen Ünlübay, bu tür değişikliklerin ekolojik pazarın kapanması gibi sonuçlar doğurabildiğine dikkat çekiyor. “Antalya’da yerel yönetimin değişmesi ile Pazar kapandı. Öte yandan yerel yönetimlerdeki değişimler her zaman pazarın kapanmasına sebep olmuyor. Yeni ya da eski olsun, belediyenin duyarlı olup olmadığı ile ilgili bir durum” diyor.

 

Yorum yazın