Genel

Onlar “Adsız Kumarbazlar”

Yazan: Atilla Yiğit Okumuş

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı bağımlılıklardan bir tanesi de hiç kuşkusuz “kumar bağımlılığı”. Birçok insanın önce zevk için başladığı kumarın, ilerleyen zamanlarda bağımlılığa dönüşüp, insanları hem maddi hem de manevi olarak yıkıma uğrattığını sık sık duyarız. Kumar borçları yüzünden aileleri parçalanan, psikolojik olarak çöküntüye uğrayan, hatta intihar eden insanlar olduğu halde bu bağımlılıktan kurtulmak da […]

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı bağımlılıklardan bir tanesi de hiç kuşkusuz “kumar bağımlılığı”. Birçok insanın önce zevk için başladığı kumarın, ilerleyen zamanlarda bağımlılığa dönüşüp, insanları hem maddi hem de manevi olarak yıkıma uğrattığını sık sık duyarız. Kumar borçları yüzünden aileleri parçalanan, psikolojik olarak çöküntüye uğrayan, hatta intihar eden insanlar olduğu halde bu bağımlılıktan kurtulmak da hiç kolay değil. “Adsız Kumarbazlar” adındaki kuruluş, dünyanın farklı kesimlerinden birçok kadın ve erkek bağımlıyı bir araya getirerek, onların bu dertten kurtulmaları için çalışmalar yapıyor. İlk olarak San Fransisco ve Los Angeles’ta “Gamblers Anonymous” adıyla kurulan ve kısa zamanda tüm dünyaya yayılan bu kuruluşun Türkiye ayağının kurucusu Ender Akalın, tek amaçlarının gönüllü olarak kumar bağımlılarına yardım etmek olduğunu söylüyor.

“Benim çektiklerimi çekmesinler”

Grubun Türkiye’deki kurucusu Ender Akalın’ın bu çalışmayı başlatmasının sebebi, geçmişte kendisinin de bir kumar bağımlısı olması. Akalın, kendi yaşadıklarını başkalarının yaşamaması için, bu konuda insanlara yardım etmenin kendisi için bir görev olduğunu düşünüyor:
“7yaşındayken sigaraya başladım. 13 yaşında ise bağımlılık derecesinde alkol kullanıyordum. Ayrıca kumar alışkanlığım da vardı. Bu kötü alışkanlıklar yüzünden çok şey yaşadım. Çok kez hastaneye kaldırıldım. Bu yaşadıklarımdan sonra hala nefes alıyorsam bunu tesadüf olarak görmüyorum bence bir anlamı var. Diğer insanlara, ‘benim çektiklerimi çekmesinler’ diye vicdanen yardım etme arzusu içerisindeyim.”
Akalın, geçmişte yaşadıklarını kuruluş üyeleriyle paylaşarak, zaman zaman da yol göstererek, onları bu bağımlılıktan arındırmak istediğini belirtiyor.

Bağımlılığından utanan insanlar için “adsızlar”

Grubun ilginç olan özelliklerinden biri ise adı. Akalın, kuruluşun isminin “Adsız” olmasını, utanç duyabilen üyeler için büyük önem taşıdığını söylüyor. Adsız olmanın ruhsal olarak büyük önem taşıdığını düşünen Akalın’a göre, prensipler kişiliklerden önce geliyor. Bu şekilde, gruba yeni katılan bir kişiye “adsızlık” temin ettiklerini ve böylece kişinin kendisinin daha rahat hissettiğini belirtiyor.

Kumar bağımlısı olan ve bu alışkanlığından kurtulmak isteyen bir insan, gruba nasıl katılabilir?

Akalın, gruba katılmak için hiçbir yaptırım ve ödeme olmadığını belirtiyor: “Biz, kendi gönüllü katkılarımızla ayakta duruyoruz. O nedenle katılım için herhangi bir ücrete gerek yoktur. Ancak, hizmet verilen yerler ile ilgili gereken masrafları, dışarıdan gelen katkıları reddettiğimiz için üyelerin gönüllü mali destekleriyle karşılıyoruz. Genelde haftalık toplantılar yapıyoruz ve üyelerin haftada en az bir defa toplantıya gelmelerini öneriyoruz.” Akalın ayrıca, kumarın ileride bağımlılık yaratma ihtimali olduğundan düzenli olarak sadece zevk için kumar oynayanların bile bu gruba katılmaları gerektiğini vurguluyor.

Bağımlılar için reçete: 12 basamak programı

Adsız Kumarbazlar, her şeyden önce gerçeklerle yüzleşen ve kumarı gerçekten bırakmak isteyen insanlarla çalışıyor. Bağımlılara önce sabırlı olmayı ve kumar oynana yerlerden uzak durmayı önerdikleri gibi, aynı zamanda “iyileşme programı” adını verdikleri 12 basamaklı bir tür terapi yöntemi uyguluyorlar. “Kişisel hesaplaşmalar yapmak, zarar verilen insanlardan özür dilemek, kumara karşı güçsüz olunduğunu kabul etmek, başkalarına yapılan hataları kabul etmek” gibi basamaklardan oluşan bu iyileşme programı sayesinde bir bağımlıyı bu alışkanlığından kurtarmak daha da kolaylaşıyor.

Kumar bağımlısı mısınız?

Adsız Kumarbazlar’a göre eğer bir insan aşağıdaki yirmi sorudan en az yedisine “evet” cevabını verirse kumar bağımlısı olduğunu ispatlamış oluyor.

1- Kumar oynamak için işinizden veya okulunuzdan zaman harcıyor musunuz?
2- Kumar hayatınızı cehenneme çeviriyor mu? Kumar hiç aile/ev hayatınızı mutsuz kıldı mı?
3- Kumar itibarınızı etkiliyor mu?
4- Kumar oynadıktan sonra hiç pişmanlık duydunuz mu?
5- Finansal sorunlarınızı çözmek ya da borçlarınızı ödemek için hiç kumar oynadınız mı?
6- Kumar tutkunuzda/hırsınızda/emellerinizde ya da verimliliğinizde(etkinlik/iktidar) azalmaya yolaçtı mı?
7- Kaybettikten sonra mümkün olan en kısa zamanda geri dönmeniz ve kaybettiğinizi yeniden kazanmanız gerektiğini hissediyor musunuz?
8- Kazandıktan sonra yeniden oynamak daha çok kazanmak için güçlü bir dürtü duyuyor musunuz?
9- Son kuruşunuz gidene kadar kumar oynar mısınız?
10-Kumar oynamak için hiç borç aldınız mı?
11- Kumar oynamak için şimdiye kadar bir şey sattınız mı?
12- Kumar paranızı normal harcamalar için kullanmaya isteksiz misiniz?
13- Kumar, sizin ve ailenizin refah düzeyini ihmal etmenize yol açtı mı?
14- Planladığınızdan daha uzun süre kumar oynadınız mı?
15- Endişe, dert, can sıkıntısı ve yalnızlıktan kaçmak için kumar oynadınız mı?
16- Kumarı finanse etmek için hiç yasadışı bir suç işlemeye teşebbüs ettiniz mi ya da suç işlediniz mi?
17- Kumar zor uyumanıza sebep oluyor mu?
18- Tartışmalar, hayal kırıklıkları ya da aksilikler içinizde kumar oynama isteği uyandırıyor mu?
19- Herhangi bir iyi olayı birkaç saatlik kumarla kutlama isteği duydunuz mu?
20- Kumar sonucu hiç kendinize zarar vermeyi ya da intiharı düşündünüz mü?

Bu grupla çalışmış California’lı bir kumar bağımlısı

Seanslar farkında olmamı sağlıyor

“Toplantıya gitmek için bir saatlik yolculuk yapmam gerekiyordu ve bu süre içerisinde geçmiş ve gelecek ile şu anda kim olduğumu anlamaya çalışıyordum. Grubu hiçbir şey için satmayacaktım. Hepsi sıcak ve anlayışlı insanlardı. Kumarı bıraktığım bu dokuz aylık temiz kaldığım süre içerisinde, Adsız Kumarbazlar’a gelerek ne kazandım? Huzur… Yıllardır ilk kez sevgili ailemle vakit geçirmek… Geçen yılki bedenimden dışarı çıktığımı hissediyordum ve şu anda hayattayım, gerçek bir insanım. Her hafta terapi seanslarını dinlemek, kumara yeniden geri dönmenin ne kadar kolay olduğunun her zaman farkında olmamı sağlıyor. Tanrıyı 17 yıl sonra hayatıma geri getirdikleri için Adsız Kumarbazlar’a teşekkür ederim. Haftalık toplantıları iple çekiyorum. Ve geri geleceğim… Yaşam için!”

4 Yorum

  • Merhaba çok ciddi şekilde bahis oyunlarına bağımlı bir kardeşim var.Adsız kumarbazlara nasıl ulaşabiliriz.Desteğe ihtiyacımız var.Kardeşim büyük meblağlar kaybetmiş durumda lütfen bir telefon numaası rica ediyorum nasıl ulaşıcaz.

  • Merhaba Ender Bey , size nasıl katılabılırım ,ciddi şekilde bağımlılığım var 🙁

Yorum yazın