Doğa

Nükleer reklamına etik engel

Yazan: Ecem Hepçiçekli
canakkaleolay.com

Akkuyu Nükleer Santrali'nin Çanakkale'deki reklamları “çocuk masumiyetinin ve doğanın saflığının nükleeri sempatik göstermek için malzeme edildiği” gerekçesiyle belediye tarafından kaldırıldı.

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Çanakkale’deki billboard reklamları, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın talimatıyla kaldırıldı. Çanakkale Belediyesi’nin HaberVs’ye yaptığı açıklamaya göre afişlerin kaldırılma gerekçesi reklamların “etik açıdan sorunlu” olması. Belediye, “kampanya görsellerinde çocuğun masumiyetinin ve doğanın saflığının nükleeri sempatik göstermek için malzeme edilmesi nedeniyle” afişlerin kaldırılması kararı aldı.

Akkuyu Nükleer AŞ tarafından hazırlanan ve il merkezinde 20 billboard’da sergilenen afişler, Çanakkale’deki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından, 5 Nisan Pazar günü gerçekleşen eylemde protesto edilmişti. 18 Mart İlköğretim Okulu karşısındaki billboard’ların önünde toplanan İda Dayanışma Derneği, Çanakkale Barosu, Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyeleri, özellikle çocukların nükleer reklamında kullanılmasına tepki göstermiş ve bu reklamların kaldırılmasını talep etmişti.

Fotoğraf: canakkaleolay.com

Fotoğraf: canakkaleolay.com


Çanakkale Belediyesi afişlerin kaldırılmasıyla ilgili kararını billboard’ları kiralayan firmaya iletti ve afişler dün sabah kaldırıldı.

“Nükleeri özendirmeye dair algı çalışmalarına izin verilmeyecek

HaberVs’ye yaptığı yazılı açıklamada, halka açık reklam mecralarının sahibinin yerel yönetim olduğunu söyleyen Çanakkale Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü, belediyenin, ilkeleriyle uyuşmayan reklamları sonlandırma yetkilisini saklı tuttuğunu belirtti. Çocuğun masumiyetinin ve doğanın saflığının nükleeri sempatik gösterme algı çabasına alet edilmesini etik açıdan sorunlu görüldüğü vurgulanan açıklamada, Çanakkale Belediyesi’nin Akkuyu Nükleer AŞ’nin reklamlarıyla ilgili görüşü şöyle yer aldı:

“Çanakkale’de uzun zamandır, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da başını çektiği bir çevre mücadelesi verilmektedir. Kaz Dağları bölgesinde siyanürle altın arama çalışmalarını sürdüren firmalara karşı, kentte ciddi bir direniş ve hukuki mücadele vardır. Böylesine bir mücadele yaşanırken, Çanakkale’de içeriği değiştirilse de, nükleer santralleri özendirmeye ve gerekli göstermeye dair algı çalışmalarına izin verilmesi söz konusu olmayacaktır.”

Firma: “Reklam halkta antipati yarattı”

Çanakkale’deki billboard’ları kiralayan Thor Reklam, sözleşme gereği belediyenin reklamı kaldırma hakkına sahip olduğunu doğruluyor. Nükleer santral reklamında çocukların kullanılmasının halkta tepkiye neden olduğunu söyleyen firma temsilcisi Tacettin Bayar, reklamı veren firmadan ziyade reklamın tasarımının antipati yarattığını düşünüyor. Bayar, belediyenin talebi nedeniyle reklamların kira sözleşmesi sona ermeden birkaç gün önce kaldırıldığını söylüyor. (EH/GT)

Yorum yazın