Spor

Motorun “başpehlivanları”

Yazan: Kaan Yıldız
(Fotoğraflar: motogp.com)

Motorsiklet yarışlarının “başpehlivanlık” sınıfı MotoGP 2018 sezonuna geçtiğimiz hafta Katar yarışıyla başladı. HaberVs spor muhabiri Kaan Yıldız, sezonda ön plana çıkması beklenen sürücüleri değerlendirdi.

Sadece pistler için üretilmiş, saatte 355 km hıza ulaşabilen motorsikletlerin boy gösterdiği MotoGP (Grand Prix motorcycle racing) yarışlarında 2018 sezonu geçtiğimiz hafta Katar Losail pistindeki yarışla başladı.

Geçen sezonun göz dolduran ismi Johann Zarco, sezonun bu ilk yarışının 17 Mart’ta yapılan sıralama turlarında pist rekorunu kırdı. Movistar Yamaha MotoGP takımının uydu takımı Monster Yamaha Tech 3’te mücadele eden Fransız sürücü pol pozisyonunda başladığı yarışta uzun süre birinciliğini korusa da ancak sekizinci olabildi. Yarışı, son turda Marc Marquez ile kıyasıya mücadele eden Ducati sürücüsü Andrea Dovizioso kazandı. Kontratını Movistar Yamaha MotoGP takımı ile iki yıl daha uzatan 39 yaşındaki Valentino Rossi ise üçüncü olarak podyumda yer buldu.

HaberVs, 2018 sezonunda ön plana çıkması beklenen MotoGP sürücülerini büyüteç altına aldı.

Monster Yamaha Tech 3’ün Fransız sürücüsü Johann Zarco

Johann Zarco
Geçen sezon, Moto2 şampiyonu ünvanıyla geldiği MotoGP’de üç kez podyuma çıkma başarısı gösteren Fransız sürücü Johann Zarco (27), 18 yarışın dördünde en hızlı tur zamanını elde ederken üç kez de pol pozisyonu elde etti. Monster Yamaha Tech 3 formasıyla yarışan Zarco’nun, çaylak sezonunda ve üstelik fabrika takımında yer almamasına rağmen bu performansı göstermesi büyük bir başarıydı. Sezonun ilk yarışına da pol pozisyonunda başlayan Fransız sürücünün bu sezon kendisinden daha çok bahsettirmesi bekleniyor.

Honda takımı sürücüsü Marc Márquez Alentà

Marc Márquez
Odasına astığı Valentino Rossi posterleriyle büyüyen Marc Marquez (25), kahramanının tahtına oturdu. Marquez, temel yapısı 2012 yılından beri korunan, aynı anda hem yüksek tork hem de maksimum güç üretebilen Repsol Honda RC213V motoru ile pistlerde sahne alıyor. Hırslı yapısıyla ve yarışlarda aldığı inanılmaz risklerle her zaman gündemde kalmayı başarıyor. İspanyol sürücü, adeta zafere giden her yol mübahtır felsefesiyle MotoGP yarışlarına yeni bir boyut kazandırdı. Baskı nedir bilmeyen Marquez yine şampiyonluk için en büyük favori olarak gösteriliyor.

Ducati sürücüsü Andrea Dovizioso

Andrea Dovizioso
Geçen sene şampiyonluk şansını son yarışa kadar taşıyan “DesmoDovi” kariyerinin açık ara en iyi sezonunu geçirdi. Uzun düzlüklerin en hızlı motoru  Ducati’ye altın günlerini yaşatan Casey Stoner’ın ardından bayrağı devralan 32 yaşındaki Dovizioso en son 2007 yılında şampiyonluğu tatmış olan Ducati takımının yüzünü bir kez daha güldürme potansiyeline sahip.

Franco Morbidelli

Franco Morbidelli
MotoGP’de ilk kez bu sezon mücadele eden Franco Morbidelli (23), Honda’nın uydu takımı EG 0,0 Marc VDS için yarışıyor. Geçtiğimiz sezon Moto2’nin açık ara en iyi sürücüsü olan Morbidelli, vatandaşı Valentino Rossi’nin veliahtı olarak gösteriliyor. Rossi de genç meslektaşına desteğini esirgemiyor. Franco Morbidelli’nin bu sezon birkaç yarışta parlaması bekleniyor.

Dani Pedrosa

Dani Pedrosa
1,58’lik boyuyla MotoGP kariyerinde sakatlıklardan bir türlü paçasını kurtaramayan Dani Pedrosa (32), son senelerde takım arkadaşı Marc Marquez’in gölgesinde kalmış olsa da takımının, takım sıralamasında en üst basamakta yer almasına büyük katkıda bulundu. MotoGP tarihinin şampiyonluk yaşayamamış en iyi sürücüsü olan Pedrosa, Repsol Honda’sı ile istikrarlı bir performans ortaya koyup kendisini yine üst sıralarda gösterecektir.

Maverick Viñales

Maverick Viñales
Movistar Yamaha MotoGP fabrika takımının menajeri Lin Jarvis’in büyük umutlarla kontrat imzaladığı Maverick Vinales (23), geçtiğimiz sezonun ilk beş yarışının üçünü kazanmıştı. Ancak takip eden 13 yarışta ise sadece dört kez podyum görebildi. Genç sürücü geçen yıl kazandığı Katar yarışında ise bu kez ancak altıncı sırada yer bulabildi. Bu ilk yarıştaki performansıyla akıllarda soru işareti bırakan Maverick Vinales’in performansı merak konusu.

MotoGP’in ilk Malezyalı sürücüsü Hafizh Syahrin (Sağdaki)

Hafizh Syahrin
MotoGP sınıfına katılan ilk Malezyalı sürücü Hafizh Syahrin (23) daha ilk yarışında istikrarlı bir performans ortaya koyarak kendisinden beklenenleri karşılayabileceğini gösterdi. Jonas Folger’in yerine takıma getirilen Syahrin, MotoGP’nin hararetle takip edildiği Malezya’da büyük bir hayran kitlesine sahip. Monster Yamaha Tech 3 Takımı Başkanı Herve Ponchoral’ın vermiş olduğu bu fırsatı nasıl değerlendireceği merakla bekleniyor.

Ducati sürücüsü Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo
Kariyerinde üç MotoGP şampiyonluğu ve toplam 110 podyum bulunan Jorge Lorenzo (30), 2016’da Movistar Yamaha MotoGP takımından Ducati takımına gelmesiyle kariyerinin en kötü yılını geçirdi. Geçen yıl sadece üç podyum görebilen Lorenzo, Ducati Desmosedici’ye bir türlü adapte olamadığı gibi bir de motoru ile mekanik aksaklıklar yaşamıştı. Daha Katar’daki ilk yarışta, frenleme sisteminde meydana gelen problem yüzünden yarış dışı kalan Lorenzo için işler hiç iyi gitmiyor. Takımının her zaman başrol oyuncusu olma hayalleri, Ducati takımında da suya düşecek gibi duruyor.

MotoGP’nin en tecrübeli ismi Valentino Rossi

Valentino Rossi
2000’li yılları domine ettikten sonra 19’uncu sezonunda hiçbir yaşlılık belirtisi göstermeyen 39 yaşındaki “Doktor”, performansıyla herkesi hayretler içerisinde bırakıyor. Kariyerindeki 200’üncü podyumuna erişerek, tarihte bunu başaran ilk isim olma yolunda ilerleyen Valentino Rossi bu sezonda da rakiplerinin yakasını rahat bırakmayacaktır. Memleketi Tavullia’da, Rossi’nin kazandığı her yarış sonrasında çanları çalınan kilisenin acaba bu sene çanları kaç defa çalınacak?

12 takım, 24 sürücü
Motorsiklet yarışlarının “başpehlivanlık” sınıfı MotoGP’de (Grand Prix motorcycle racing), bu yarışlar için üretilmiş ve genellikle kamuya satışı olmayan özel araçlar kullanılıyor. Tümüyle motorsiklet üreticileri tarafından desteklenen MotoGP ekipleri kabaca “fabrika takımları” ve “uydu takımlar” olarak ikiye ayrılıyor. Fabrika takımları, markalar tarafından daha yüksek yatırımla oluşturulan iddialı ekiplerden oluşurken uydu takımlar aynı markalar tarafından, daha ziyade pistteki takım sayısını ve rekabeti arttırma amacıyla kuruluyor. Honda, Yamaha, Ducati, KTM, Aprilia ve Suzuki markalarının farklı takımlarla yer aldığı MotoGP’de toplam 12 takım, 24 sürücüyle yarışıyor. BMW, Kawasaki ve MV Agusta gibi motorsiklet dünyasının diğer devleri ise maliyetleri daha düşük olan Superbike kategorisinde mücadele ediyor.

2018 MotoGP Takvimi

8 Nisan – Gran Premio Motul de la Republica Argentina / Termas de Rio Hondo Pisti / Arjantin

22 Nisan– Red Bull Grand Prix of the Americas / Circuit of the Americas / Amerika Birleşik Devletleri

6 Mayıs – Gran Premio Red Bull de Espana / Circuito de Jerez / İspanya

20 Mayıs – HJC Helmets Grand Prix de France / Le Mans Pisti/ Fransa

3 Haziran – Gran Premio d’Italia Oakley / Autodromo del Mugello / İtalya

17 Haziran – Gran Premi Monster Energy de Catalunya / Circuit de Barcelona- Katalonya / İspanya

1 Temmuz – Motul TT Assen / TT Circuit Assen / Hollanda

15 Temmuz – GoPro Motorrad Grand Prix Deutschland / Sachsenring / Almanya

5 Ağustos – Monster Energy Grand Prix Ceske republiky / Automotodrom Brno / Çek Cumhuriyeti

12 Ağustos – Motorrad Grand Prix von Österreich / Red Bull Ring – Spielberg / Avusturya

26 Ağustos – Octo British Grand Prix / Silverstone Circuit / Büyük Britanya

9 Eylül – Gran Premio Tribul Mastercard di San Marino e della Riviera di Rimini / Misano World Circuit Marco Simoncelli / İtalya

23 Eylül – Gran Premio Movistar de Aragon / MotorLand Aragon Pisti / İspanya

7 Ekim – PTT Thailand Grand Prix / Buriram Intarnational Circuit / Tayland

21 Ekim – Motul Grand Prix of Japan / Twin Ring Motegi Pisti / Japonya

28 Ekim – Australian Motorcycle Grand Prix / Phillip Island Pisti / Avustralya

4 Kasım – Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix / Sepang International Circuit / Malezya

18 Kasım – Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana / Circuit Ricardo Tormo / İspanya

 

Yorum yazın