Genel

Likör Fabrikası’nı sattırmayacaklar!

Yazan: [email protected]

Duygu Sipahioğlu – Esra Söylemez Mecidiyeköy’ün ortasında yeşillik kalmış tek yer olan eski Likör Fabrikası’nın gelir paylaşımı yöntemiyle satışının ikinci aşaması olan açık artırma Temmuz’da gerçekleştiriliyor. Ancak satış işlemine başından beri karşı olan CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı, satışı engellemeye kararlı. Çaltı bu amaçla arazinin imar planı değişikliğine karşı 6 Haziran 2008’de açtığı davaya […]

Duygu Sipahioğlu – Esra Söylemez

Mecidiyeköy’ün ortasında yeşillik kalmış tek yer olan eski Likör Fabrikası’nın gelir paylaşımı yöntemiyle satışının ikinci aşaması olan açık artırma Temmuz’da gerçekleştiriliyor. Ancak satış işlemine başından beri karşı olan CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı, satışı engellemeye kararlı. Çaltı bu amaçla arazinin imar planı değişikliğine karşı 6 Haziran 2008’de açtığı davaya ek olarak satışın gerçekleştirilmesinden sonra da iptal davası açmaya hazırlanıyor.

Dursun Çaltı, arsanın kültür ağırlıklı bir yeşil alan olarak geliştirilmesi yerine konut ve iş merkezi haline dönüştürülmesi fikrine; asırlık ağaçların önemi, bölgede kalan tek yeşil alanı olması ve fabrika binasının mimari değer taşıması nedenleriyle karşı çıkıyor. Arazi üzerine iş merkezi inşa edilmesiyle Mecidiyeköy’deki gürültü kirliliği ve otopark sorununun büyüyeceğini savunan Çaltı, satışın bölgeye büyük zarar vereceği kanısında.

Satış isteğinin altında “sadece para kazanma derdi” olduğunu vurgulayan Çaltı, araziye iş merkezi inşa etmek isteyenlerin yalnızca gösteriş, göz boyama ve para kazanma kaygılarıyla hareket ettiğini, estetik, kültürel mirasın korunması ve halkın rahatı gibi dertleri olmadığını ısrarla vurguluyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştıklarını ve şişli bölgesinde anketler yaptıklarını anlatan Çaltı, çıkan sonuçlara göre halkın büyük bir çoğunluğunun da satışı onaylamadığını söylüyor. Çaltı, satışın gerçekleşmesi durumunda bu satışın kamu yararına olmadığına dair ikinci bir dava açmayı planlıyor

Bu arada Likör Fabrikası arazisi Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile CHP İlçe Başkanlığı arasında da ciddi bir çatışmaya neden olmuş durumda. Çaltı, Sarıgül’ün kendisine dört parçalık bir tazminat davası açtığını belirterek, “Bu alanı koruması gereken asıl kişi olan Mustafa Sarıgül, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile işbirliği yaparak bölgede rant yaratılmasına yardımcı olmayı tercih ediyor” sözleriyle Sarıgül’ü eleştiriyor. Mustafa Sarıgül’ün. Çaltı’nın radyo konuşmalarında kendisine yönelik ifadelerinin hakaret niteliği taşıdığını öne sürerek açtığı tazminat davaları konusundaki sorularımızı Şişli Belediye Başkanı Sarıgül yanıtsız bırakıyor.

Likör Fabrikası arazisinin satışı 24 Temmuz’da tamamlansa bile bu konudaki tartışmalar ve hukuki süreç daha uzun süre devam edecek gibi görünüyor.

4 yılda geri dönen yatırım

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle 1 Temmuz 2008’de üçüncü kez satışa çıkarılan Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisinin ihalesinde iki teklif alınmıştı.
İhalenin birinci etabında Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak inşaat ortak girişimi 615 milyon YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 50 şirket payı gelir oranı ile 307 milyon 500 bin YTL, Biskon Yapı-KLR İnşaat Ortak Girişimi de 750 milyon YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 27,5 şirket payı gelir oranı ile 206 milyon 250 bin YTL şirket payı geliri teklif etmişti.

İhale Komisyonu, yeterlilik belgelerini inceledikten ve istekli firmalarla gerekli yazışmaları yaptıktan sonra açık artırmanın oturumu için gün tespit etti. 24 Temmuz 2008’de Emlak Konutun Ataşehir’deki merkezinde gerçekleştirilecek açık artırmanın tarihi, ortak girişimlerde yer alan firmalara yazı ile bildirildi.
İhalenin ikinci oturumunda 3 tane sözlü turla teklif alınacak. Daha sonra kapalı teklife geçilerek ve kapalı zarf usulüyle isteklilerin teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılmış olacak. İhalenin sonucu Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu tarafından da ele alınacak.

Medyakronik’in daha önce yaptığı hesaplamalara göre arazinin 300 milyon YTL civarında bir fiyata el değiştirmesi durumunda, araziye ödenen bedelle birlikte toplam maliyette yaklaşık 4 yıllık sürede yatırım geri dönüşü sağlanabiliyor.

Plan tadilatının iptali isteniyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 14 Şubat 2008’de Likör Fabrikası arazisinin “Özel Koşullu Ticaret Alanı”na dönüştürülmesi için talep edilen plan tadilatını onaylayarak arazinin emsal değerini net olarak 4,5’e yükseltmiş ve yüksekliği de serbest bırakmıştı. CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı’nın CHP’li Büyükşehir Belediye Meclisi ve Şişli Belediye Meclisi üyeleriyle birlikte açtığı davada sözkonusu plan tadilatının iptal edilmesi isteniyor: İptal dilekçesinde şu gerekçeler sıralanıyor:

– Arazinin özel koşullu ticaret alanı ilan edilmesi ve emsal değerinin artırılması 1/1000 ölçekli Şişli Merkez ve Çevresi Uygulama İmar Planı’na aykırıdır ve plan bütünlüğünü bozucu nitelikledir.

– Plan tadilatı çevredeki trafik yükünü artırıcı boyutlardadır. Bunun için Ulaşım Daire Başkanlığı yanında, Deprem Zemin ve İnceleme Müdürlüğü’nden, ISKI Genel Müdürlüğü’nden, BEDAŞ Genel Müdürlüğü’nden ve TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nden görüş alınması gerekirken bu görüşler alınmadan plan değişikliği onaylanmıştır.

– Arazi içinde 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınan bir yapı olması nedeniyle 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş alınması gerekirken bu görüş alınmamıştır.

– Özel yasa hükümlerinin genel yasa hükümlerinin üzerinde olması nedeniyle yapılan plan tadilatı mühhasıran 2863 no’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 9, 10 ve 11’inci maddelerine açıkça aykırıdır.

Yorum yazın