Gündem Tvsaire

‘Laleli devri’ni Çin bitiriyor

Yazan: Deniz Gündüz

Bir dönem deri sektöründe bavul ticaretinin merkezi olan Laleli ve Zeytinburnu piyasaları Çinli üreticilerin rekabeti nedeniyle bitme noktasına geldi.

Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra bavul ticaretiyle canlanan deri sektörü ve Laleli piyasası zor günler yaşıyor. 1990’ların başından itibaren Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan başta olmak üzere eski doğu bloku ülkelerinin pek çoğuna gerçekleştirilen deri ve tekstil ihracatının merkezi konumundaki Laleli, son 5-6 yıldır Çinli üreticilerin baskısı altında.

Yirmi yıla yakın zamandır, Türkiye’de üretilen kaliteli derilerle yaptıkları üretimi gerek resmi ihracat, gerekse bavul ticareti yoluyla pek çok komşu ülkeye satan dericiler, Çinli üreticilerin kalitesiz ve ucuz ürünleri karşısında pazarlarını kaybettiklerini dile getiriyor.

Bir zamanlar canlı bir ticaret ve üretim merkezi olan Laleli ve Zeytinburnu, bugünlerde neredeyse boş oturuyor. İşçilerden hamallara kadar bu sektörden geçimini sağlayan pek çok kişi uzun süredir evine doğru düzgün ekmek götüremediğinden şikayet ediyor.

HaberVs, Laleli ve Zeytinburnu’nda Çin rekabeti karşısında deri sektörünün nabzını tuttu.

Yorum yazın