Gündem Sağlık

Küresel Uyuşturucu Anketi Türkçe yayınlandı

Yazan: Can Güneri
Küresel Uyuşturucu Araştırması anketi Türkçe'ye çevrildi.

Uyuşturucu kullanımına dair dünyanın en geniş çaplı çalışması Küresel Uyuşturucu Araştırması’nın (GDS) anketi Türkçe yayınlandı. Beş yılda 425 bin katılımcıya ulaşan araştırmayı yürüten Dr Adam Winstock HaberVs’ye konuştu.

Hayata geçtiği 2011’den başlayarak 16 dilde yayınlanan ve 425 binden fazla insana ulaşan Küresel Uyuşturucu Araştırması (Global Drug SurveyGDS) anketi Türkçe de yayınlandı. 16 yaşından büyüklerin cevaplayabileceği GDS 2018 anketine 30 Aralık’a kadar globaldrugsurvey.com adresinden katılmak mümkün. Araştırma anketinin ilk kez Türkçe’de yayınlanması nedeniyle görüşlerini HaberVs‘yle paylaşan proje yürütücüsü Dr Adam R Winstock araştırmanın, devlet veya herhangi bir gruptan bağımsız olarak bireylerin sesini duyurması ve deneyimlerini paylaşması için önemli bir şans olduğunu belirtiyor.

Tüm dünyaya 9 Kasım’da duyurulan GDS 2018 anketinin 250 bin kişi tarafından cevaplanması bekleniyor. Londra Üniversitesi (UCL) İnsan Araştırmaları Etik Komitesi ve Avustralya’daki New South Wales ve Queensland üniversiteleri tarafından desteklenen araştırmanın 2018 sonuçları Mayıs ayında duyurulacak.

Küresel Uyuşturucu Araştırması nedir?

Global Drug Survey uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili yapılan dünyadaki en büyük yıllık sanal anket. Uyuşturucu madde kullanımına açık görüşlü, dürüst ve şeffaf bir şekilde yaklaşarak, elde ettikleri bulguları kamuoyuyla paylaşan GDS , uyuşturucu kullanımının bireylere ve toplumlara verdiği zararları azaltmayı amaçlıyor. Toplumsal sağlık kuruluşlarının, elde edilen bulguları diğer veri kaynaklarıyla karşılaştırarak madde kullanıcılarının sağlık durumlarını iyileştirmek adına daha uygun stratejiler izleyebilecek ve daha donanımlı hale geleceklerini umuyor.

GDS 2017 araştırmasının sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ankete kimler katılabiliyor?

Anketi cevaplayabilmek için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Katılım tamamen gönüllü olmakla birlikte, cevap verenlerin kimlikleri gizli tutuluyor. GDS, isim, adres veya kimlik numarası gibi, şahısların kimliğini tespit etmekte kullanılabilecek hiçbir bilgiyi saklamıyor. Anketin sonunda kimlik bilgilerini paylaşmayı tercih eden katılımcıların bilgileri, verdikleri cevaplarla birbirinden tamamen ayrı tutuluyor.

Nasıl bir anket?

Katılımcılara alkol, illegal ve reçeteli uyuşturucu maddeleri neden ve nasıl kullandıkları ve herhangi bir problemle karşılaşıp karşılaşmadıkları soruluyor. Örneğin
“Bulunduğunuz yere kokain, pizzadan daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyor mu” diye bir soru var. Ayrıca bu maddeleri nereden temin ettikleri ve yeni çıkan uyuşturucuları deneyip denemedikleri de sorulan sorular arasında. Katılımcılara uyuşturucu “bekaretini” nasıl kaybettiği de soruluyor.

Anketin bu yılki odak noktası, geçtiğimiz 12 ay içinde ilk defa kokain, ecstasy/mdma veya LSD kullananların yaşadıkları deneyimler üzerine. Katılımcıların Darknet (Deepweb) marketlerinden uyuşturucu aldıkları zamanla aynı maddeyi yerel bir satıcıdan alışlarını karşılaştırmaları istenerek, Darknet üzerinden madde satın alınımının daha derinlemesine incelenmesini amaçlıyor.

Katılımın bir riski veya yararı var mı?

Ankete katılımda öngörülebilir hiçbir risk bulunmadığı belirtiliyor. Katılım için herhangi bir ücret ödenmemekle birlikte, katılımdan sağlanacak temel faydanın maddeler ve toplumsal madde eğilimleriyle ilgili bilgilerin genişletilmesi ve zarar azaltıcı ücretsiz kaynaklar yaratılarak insanların madde kullanımlarını daha güvenli hale getirmesi olacağı düşünülüyor.

Elde edilen veriler anonim tutuluyor, IP adresleri kaydedilmiyor ve katılımcıların izlerinin sürülmesine izin verilmiyor. Katılımcılar tercih etmedikleri bütün cevapları geçme olanağına sahip olmakla birlikte, istedikleri anda katılımlarını geri çekebiliyorlar.

UK Data Protection Act 1988 yasası ankette toplanan bütün bilgileri koruma altında tutuyor. Veriler şifre korumalı dijital bilgisayar dosyalarında ve şifrelenmiş bulut tabanlı sunucularda saklanıyor. Anket tamamlanıp, bulgular analiz edilip, paylaşıldıktan sonra bütün veriler GDS bilgisayarlarında güvenli bir şekilde arşivleniyor.

2011’de Küresel Uyuşturucu Araştırması’nı başlatan New South Wales Üniversitesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Dr Adam R Winstock.
3. derece bağlantı

Dr. Adam Winstock: “Madde kullanımında ülkeler birbirinden çok farklı deneyimlere sahip.”

Küresel Uyuşturucu Araştırması’nı 2011’de başlatan ve hâlâ projenin yürütücüsü olan Madde Bağımlılığı Uzmanı Danışman Psikiyatrist Dr. Adam R Winstock, araştırma anketinin Türkçe de yayınlanması nedeniyle görüşlerini HaberVs ile paylaştı:

“Daha güvenli bir madde kullanım profili ve daha akıllı bir uyuşturucu politikası adına bilgilerimizi paylaşma şansımız olduğu için memnuniyet duyuyorum. Bu, devlet veya herhangi bir gruptan bağımsız olarak bireylerin sesini duyurması ve deneyimlerini paylaşması için bir şans. Bizim işimiz de, onlara hikâyelerini anlatmakta yardım etmek. Türkiye’nin bu yıl aramıza yeni katılan 10 ülkeden biri olmasına çok memnunuz. Konu sarhoş edici maddeler olduğunda, zengin bir kültür ve tarihi arka plana sahip olan bölgelerin birbirinden çok farklı deneyimlere sahip olduklarını görüyoruz. Türkiye, Avrupa ve Asya arasında bir kesit olmasıyla, Batı ve Doğu kültürleri arasında da bir köprü görevi görüyor. Türkiye aramızda olduğu için imtiyaz ve mutluluk duyuyoruz.”

Yorum yazın