Spor

Küfür, kadının tribüne kabul söylemi

Yazan: Volkan Ağır
Doç. Dr. Itır Erhart (Fotoğraf: Ertan Önsel)

Bilgi Üniversitesi'nden Itır Erhart, stadyum ve kahvehane gibi erkeklerin egemen olduğu yerlerde kadınların, kabul görmek için küfür ettiğini söyledi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Itır Erhart kadın seyircilerin tribüne kabul edilmek amacıyla küfürlü tezahüratta bulunduklarını söyledi. Kasım 2011'de “Ladies of Beşiktaş” başlıklı makalesi  International Review for the Sociology of Sport adlı uluslararası akademik dergide yayınlanan Erhart, Türkiye'de kadın taraftan profili üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

Toplumdaki zihniyetin erkeği doğası gereği “küfürbaz”, kadını ise “kibar” kabul ettiğini vurgulayan Erhart “Kadınları tribüne çekerek küfürlü tezahüratın azalacağını düşünüyorlardı ama yanıldılar. Kadınlar stadyum ve kahvehane gibi erkeklerin egemen olduğu mekanlarda tedirginliklerini atmak ve ortamda kabul görmek için küfür ediyorlar” dedi.

Umut yine de kadınlar

Buna rağmen stadyumlardaki küfürün yine de kadın eliyle değişeceğinden umutlu olduğunu kaydeden Yard. Doç. Erhart “Tabii ki stadyumdaki bu ortamdan rahatsız olan kadınlar da var. Bazı kadınlar bir iki kez stada gittikten sonra maçı evden izlemeyi tercih ediyor. Ama stadyum atmosferinden rahatsız olsa da gitmeye devam eden, varlıklarıyla bu atmosferi değiştireceklerine inanan kadınlar da var.  Bir değişim ya da dönüşüm olacaksa onlar sayesinde olacağına inanıyorum” diye konuştu.

 Erkeklerin eğitimi

Tribünlerde yaşanan kötü olayları azaltmak için küfürün, şiddetin ve nefretin nedeninin anlaşılması gerektiğini kaydeden Erhart, “Tüm bunların temelinde toplumsal cinsiyet rollerininin ve hegemonik erkekliğin olduğuna inanıyorum” diye konuştu.  Tribünün hegemonik erkekliğin son kalelerinden biri olduğunu ifade eden Erhart “Şiddetin, nefretin içinde yaşadığımız toplum tarafından çok küçük yaşlardan beri bize, özellikle de erkeklere, nasıl öğretildiğini tartışmadıkça ve buna neden olan toplumsal yapıyı yıkmadıkça futboldaki ya da başka bir yerdeki şiddetin azalacağına inanmıyorum” dedi.           

Bilindiği gibi Türkiye Futbol Federasyonu, küfür nedeniyle seyircisiz oynama cezası verdiği maçlara kadın ve çocukların alınabileceğine ilişkin izin vermiş, ancak bu maçlarda da tribünden küfürlü tezahüratlar yükselmişti. TFF son aldığı kararla bu uygulamayı kaldırdığını duyurmuştu.

28 Ocak 2012 Bursaspor – Galatasaray Maçı: Bursaspor seyircisinin küfürlü tezahüratı nedeniyle Galatasaray maçını seyircisiz oynama cezası aldı. Maça kadınlar ve çocuklar alındı. Ancak maçta Bursasporlu kadın taraftarların “Cimbom noluyo, g…n başın oynuyo” şeklindeki tezahüratı televizyon ekranlarında bile yankılandı.

2 Şubat 2012 Beşiktaş – Mersin İdman Yurdu Maçı: Mersin İdman Yurdu maçını seyincisiz oynama cezası alan Beşiktaş İnönü Stadı'nda oynanan maçı 1-0 mağlup bitirdi. Kadın ve çocukların izlemesine izin verilen maçta Beşiktaşlı kadın taraftarlar “Çıktım taşın üstüne/Açtım bacaklarımı/Altımdan geçen Fener/Yesin t….klarımı/Al bunu alamaz mısın/Sen ne biçim delikanlısın” şeklinde cinsel içerikli tezahüratı yaptı.

3 Mayıs 2012 Beşiktaş- Fenerbahçe Maçı: Seyircisiz oynanması kararı verilen Beşiktaş – Fenerbahçe maçında tribünler yine sadece kadın ve çocuklara açıldı. Ama tribünlerden “İ..e Kanarya olamazsın şampiyon” tezahüratları binlerce kadının ağzından bir kez daha duyuldu. Durum gözlemcilerin raporlarına da yansıyınca Beşiktaş takımına 60 bin lira para cezası verildi.

Yorum yazın