Hayvan hakları Yaşam

Köpekler giydirilmeli mi?

Yazan: Kardelen Özfırat
Uzmanlar, özellikle ev ortamında evrimleşmiş küçük cins köpeklerin giydirdilmesini doğru buluyor. (Fotoğraf: Jerry Douglas/Flickr)

Özellikle küçük cins köpeklerin kış aylarında sokağa çıkarken giydirildiğine tanık oluyoruz. Köpeklerin giyinmeye ihtiyacı var mı? HaberVs uzmanlarla konuştu.

Kış aylarında ve özellikle de küçük cins köpeklere sokağa çıkarken çeşitli giysiler giydirildiğine sıklıkla tanık oluyoruz. Köpeklere süslü kıyafetler, patikler hatta şapka bile giydirildiğini görüyoruz. Peki onların gerçekten bu giysilere ihtiyaçları var mı? Yoksa köpekler, gösteriş meraklısı sahiplerinin kurbanı mı oluyor?

Veteriner Hekim Çağıl Hancıoğlu, köpeklerin tüylerinin hava ile temasının kaybolmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Çünkü köpekler, tüylerinin içine giren hava bir “koruma bariyeri” oluşturuyor. Bu bariyer onları kışın soğuktan, yaz aylarında ise zararlı UV ışınlarından koruyor. Hancıoğlu, giysilerin köpekleri bu doğal korunma mekanizmasından mahrum etmemesi gerektiğini belirtiyor.

“Giydirilmesi gerekebilir”

Ancak köpeklerin giydirilmesi gereken durumlar da söz konusu olabilir. Kış aylarında traş edilen köpekler, tüylerinin eksikliğini giderecek bir katmana ihtiyaç duyuyor. Bu durum özellikle ev ortamında evrimleşmiş küçük cins köpekler için geçerli.

Küçük dostlarımızın “petshop”larda satılan çoraplara, annelerimizin onlar için ördüğü patiklere de ihtiyaçları yokmuş. Çağıl Hancıoğlu, köpeklerin sırt ve göğüs bölgesinden üşüdüklerini, donma alanlarının ayakları olmadığını söylüyor.

 do

Veteriner Hekim Eşref Anıl Sille ise köpeklerin giydirilmesine tamamen karşı. Sille, “Ülkemiz de her şeyin pazarı olduğu gibi bunun da pazarı var. O yüzden her şey ticaret üzerine dönüyor. Önce köpeğin tüylerini kestiyorlar sonra giydiriyorlar. Bunu doğru bulmuyorum. Zaten o tüyleri hayvanı koruyor. Kıyafete gere yok. Mesela golden retriever cinsi köpeği giydiriyorlar. Bu cins köpeklerin yazın da kışın da giydirilmeye ihtiyaçları yok, traş edilmeye de ihtiyaçları yok sadece yıkatıp, taranmasının yeterlidir.”

Veteriner Hekim İhsan Erdoğan da köpeklerin doğal olarak sağlam bir kürke sahip olduklarını ve bu kürkleri sayesinde korunduklarını vurguluyor.

Köpek türlerinin boyutları ve tüy yapısı da birbirinden farklılık gösteriyor. Uzmanlar küçük cinslere, özellikle kış aylarında vücut ısısını dengelemek veya yağıştan korumak için bir kıyafet veya yağmurluk giydirilebiliceği konusunda birleşiyor. Soğuk hava koşullarına uygun ve sık bir tüy yapısına sahip türlerin ise, örneğin bir Sibirya kurdunun bu giysi desteğine ihtiyaçları yok. Ancak bu türlerde köpek dermatolojik bir problem yaşıyorsa, vücut ısısını korumaük için giysi desteğine ihtiyaç duyabilir.

Yorum yazın