Medya

Kapatılan Google Reader’ın alternatifi ne olacak?

Yazan: Didem Şengül

Google’ın RSS okuyucusu Google Reader, 1 Temmuz itibariyle emekliye ayrılıyor. Hizmetten faydalananlar ise alternatif uygulamalara yöneliyor

Google'ın “bahar temizliği” bu kez RSS kullanıcılarını kızdırdı. 2011’den bu yana 70 servisini kapatan Google, mart ayı ortalarında yaptığı yazılı açıklamada sekiz servisine daha son vereceğini duyurdu. Kapanacağı açıklanan servislerden en fazla ses getireni ise Google’ın yaygın olarak kullanılan RSS okuyucusu Google Reader oldu. Reader’la birlikte Apps Script, CalDav API, Google Building Maker, Google Cloud Connect, Google Reader, Google Voice App for Blackberry, Search API for Shopping ve Snapseed Desktop uygulamaları da 1 Temmuz’da  kapatilacak. Google tepki ve şikâyetler üzerine kullanıcıların bilgilerini yedeklemesi için Takeout servisini kullanabileceklerini açıkladı. Kullanıcılar ise halihazırda alternatif RSS servisleri içinde kendilerine en uygun olanı seçmeye çalışıyor.

Alternatif Reader’lar

Feedly
Firefox, Chrome ve Safari eklentisi olarak ücretsiz indirilebilen hizmet, IOS ve Android uygulamasına da sahip. Reader’a göre daha kolay bir okuma sunan Feedly, kullanıcılara açılış sayfalarını ve haberleri kendi beğenilerine göre düzenleyebilecekleri bir seçenek de sunuyor. En güçlü alternatif olarak bu servis gösteriliyor.

NewsBlur
Web sürümü Google Reader’a benzeyen servis, ücretsiz kullanıyor. Mobil uygulamalara da sahip olan NewsBlur kullanıcıların gerçek zamanlı olarak farklı web siteleri üzerindeki yayın akışını takip etmelerine olanak tanıyor. Feedly’e göre daha yavaş olan servisin RSS'leri sıradan web siteleri ile birleştirme ve neden hoşlandığınızı öğrenme açısından başarılı kabul ediliyor.

Netvibes
Web üzerinde ücretsiz servis veren hizmet, sunucu ve istemci arasında olan dosya alışverişini en aza indirgeyerek her şeyin çevrimiçi yönetilmesini sağlıyor. RSS'leri okumanız için iki mod bulunuyor. Hava durumu, takvim ve depolama desteği gibi hizmetler de veriyor.

Pulse
RSS kaynaklarını dergi stilinde veren servis, ücretsiz olarak hizmet veriyor. Mobil uygulamalara da sahip olan uygulamada kategori ve etiket seçimleri sayesinde istediğiniz haberlere ve yayın akışlarına kolayca ulaşabiliyorsunuz.

FeedReader
Basit bir kullanımı olan okuyucu, ücretsiz hizmet veriyor. Yenilikçi arayüzüyle RSS haber akışı takip olanağı sağlayan FeedReader içerisinde takip etmek istediğiniz web sitelerini belirleyebileceğiniz bir Feedreader tarayıcısıyla birlikte sunuluyor.

 Google Reader’ın kapanacağı açıklandıktan sonra bunun nedenleri de epey tartışıldı. Google’ın Reader'ı faaliyete geçirdiği 2005’ten beri bu servisten kâr edemediği zaten daha önce biliniyordu. Diğer yandan servisin kaç kullanıcısı olduğu da şimdiye kadar açıklamadı AllThingsD adlı internet sitesi konuyla ilgili haberinde çevrimiçi dergi oluşturma ve okuma uygulaması Flipboard’un CEO’su Mike McCue’ya dayanarak Flipboard üzerinden 2 milyon kullanıcının Google Reader’a eriştiğini aktarıyor. Aynı haberde bir zamanlar Reader ekibinde yer alan Nick Baum’un da kullanıcı sayısı ile ilgili olarak “birkaç milyon” dediğine vurgu yapılıyor.

Google Reader’ın sonu, blogların eskisi kadar kullanılmamasına ve Twitter başta olmak üzere içerik izlemesi için sosyal medyadaki paylaşımın tercih edilmesine bağlanıyor. Google’ın büyüme stratejisi içinde şirketin sosyal medya ağı Google+’ın (Google Plus) önemli bir ağırlığa sahip olduğu ve Reader’in bu nedenle kapatıldığı da söylenenler arasında. Diğer yandan Reader’in mahremiyet ihlali gibi sorunlara neden olabileceği varsayılıyor ve şirketin olası davalarla uğraşmak istememesi de bir diğer kapanma neden olarak gösteriliyor. Google Reader’ın satılmamasını ise diğer Google servisleriyle iç içe geçmiş yapısı nedeniyle ayrıştırılmasındaki güçlüklere dayandıranlar çoğunlukta.

RSS reader arayışı

Sitelerdeki en son güncellemelerin takip edilmesini sağlayıp en hızlı şekilde tek noktadan kullanıcıya ileten web teknolojisi olan RSS’i ve turuncu ikonunu bilenler olduğu kadar bilmeyenler de çok. İlk çıktığında “Zengin Site Özeti” anlamına gelen “Rich Site Summary” diye anılan uygulama gelişen teknoljisiyle birlikte “Gerçek Basit Dönüşüm” anlamına gelen “Really Simple Syndication” adıyla kullanılmaya devam etti. Sayıları gün geçtikçe artan takip edilmesi daha güç hale gelen haber sitelerinin, blogların, forumların arasından tercih edilenleri tek bir adres altında toplayan bir sistem olan RSS okuyucular internet sitelerindeki haberlere ve içeriklere anında ulaşıp, okuyabilme kolaylığı sağlıyor. Bütün sitelere ayrı ayrı tıklamak yerine, bu okuyucular sayesinde birçok yayını başlık ve özetiyle aynı noktadan takip edebiliyorsunuz. RSS servisi Google Reader gibi web üzerinden veya bilgisayarınıza kurduğunuz bir RSS program sayesinde masaüstünden kullanılabiliyor.

Google Reader’ın kapanma haberi alternatif RSS servislerini de ister istemez popüler hale getirdi. Örneğin Feedly adlı servis ilk 48 saat içinde 500 binden fazla Google Reader kullanıcısının kendisine geçtiğini duyurdu. Bu ilgi üzerine Feedly’nin bant genişliğinin de on katına yükseltildiği açıklandı.

Yorum yazın