Kültür Mirası

İstiklâl’in Narmanlı tedirginliği

Yazan: Volkan Öner

Demirören AVM’ye dönüştürülen Sin-Em Han ve Emek Sineması’nın yıkımından sonra sıra, Narmanlı'da mı? Yeni sahipleri tarihi hanı koruyacağını söylüyor*

El değiştiren Narmanlı Han’ın alışveriş merkezi ya da otele dönüştürülme olasılığı endişe yaratıyor. Hanın yeni sahipleri ise henüz bir proje yapmadıklarını ve tarihi binayı korumak istediklerini söylüyor.

İstiklâl Caddesi’nin belki de en eski yapısı Narmanlı geçtiğimiz ocak ayında el değiştirmişti. Demirören AVM’ye dönüştürülen Sin-Em Han’ın ve Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı çıkanlar, 1943’te inşa edilen ve özgün mimarisini hâlâ koruyan Narmanlı’nın da benzer bir projeye kurban edileceğinden endişe duyuyor.

Yapıyı 1933’te satın alan Narmanlı kardeşler tarafından bugünkü ismi verilen hanın yüzde 15’lik hissesi, Yapı Kredi-Koray GYO tarafından 2001’de satın alınmıştı. Şirketin, tarihi hanın üzerine üç kat çıkabilmeye imkân veren projesi 2002’de onaylanmış ancak bu proje, İnsan Yerleşimleri Derneği’nin açtığı dava sonucunda iptal edilmişti. Hanın 12 varisi 2008’de şirkete dava açarak hisselerini geri aldı ancak bu karar,  Yapı Kredi Koray tarafından 2012’de temyiz edildi. Han, ocak ayında ise Eteksan Tekstil ve Erkul Kozmetik tarafından 57 milyon dolara satın alındı.

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi
, “Narmanlı Han’ın otele dönüştürüleceği duyumlarına karşın İstiklâl’in bu en eski yapısının mimari ve kültürel özelliklerinin korunması ve kamusal kullanıma açık bırakılması gerektiğini” tartışmak üzere 16 Mart günü forum çağrısında bulundu. İnisiyatif, daha sonra bu çağrıyı Berkin Elvan cenazesi nedeniyle ileri bir tarihe erteledi.

HaberVs’nin görüşünü aldığı Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi üyesi Deniz Özgür, hanın alışveriş merkezi ya da otele dönüştürülmesi olasılıklarına karşın, olduğu gibi korunmasını ve müşterek bir kullanım alanı olarak muhafaza edilmesini savunduklarını söylüyor.

Tarihi hanın yeni sahiplerinden Erkul ailesi ise HaberVs’ye yaptığı yazılı açıklamada, hanın dönüşümü için mevcut bir proje olmadığını ifade ediyor. Aile, “Tarihi yapılara bizler de önem veriyoruz. Narmanlı Han’ın tarihi yapısı hiçbir şekilde bozulmayacaktır” sözünü veriyor.

Bu arada geçtiğimiz üç yılda projeye itirazı seslendiren ve Emek Sineması’nın yıkımını engellemek amacıyla eylemler düzenleyen Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi, 5 Nisan Cumartesi saaat 17:30 için eylem çağrısında bulundu.

Çağrıda, “Emek Sineması’nın, Koruma Kurulu tarafından bile uygunsuz bulunarak rapor edildiği inşaatını durdurmaya, Beyoğlu Belediyesi’nin, idarecilerin yapmadığını yapmaya, inşaatı mühürlemeye gidiyoruz” dedi.
 

*ATLAS, Nisan 2104, Sayı: 253

Yorum yazın