santralistanbul

İşten çıkarılanlar için imza kampanyası

Yazan: Cansu Topsakal - Ezel Nuhoğlu
Ezel Nuhoğlu

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 24 Ağustos’ta işten çıkarılan 24 destek personelinin işe geri dönmesi için imza kampanyası başladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “ihtiyacın azaldığı” gerekçesiyle 24 Ağustos’ta işten çıkarılan 24 destek personelinin işe geri dönmesi için bir imza kampanyası başladı. İşçiler ve onlara destek veren Bilgi çalışanlarının, 4 Eylül’de Santral yerleşkesinde başladığı oturma eylemi de devam ediyor.

Bilgi Üniversitesi yönetimi destek personelinin işten çıkarma gerekçesi olarak, üniversitenin Dolapdere yerleşkesinin küçülmesi buradaki bölümlerin Santral yerleşkesine taşınmasını gösteriyor. Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, HaberVs’nin sorusunu;

“Üniversitemiz yavaş yavaş Santral yerleşkesinde toplanıyor. Bu sürecin bir parçası olarak bu sene Dolapdere'deki binalarımızdan birinden çıktık. Bu durum da destek personeli ihtiyacımızı azalttı. Öyle olunca da bazı çalışma arkadaşlarımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldık” şeklinde cevaplıyor.

İşten çıkarılan personelin 18’i, DİSK’e bağlı Sosyal –İş Sendikası üyesiydi. Santral’deki oturma eylemini sürdüren Mehmet Işık, Mehmet Sevim, Vedat Şen ve Beyhan Demir de sendika üyesi. Eylemdeki işçiler adına konuşan ve sendikanın Dolapdere temsilciliğini de yürüten Mehmet Işık, sunulan gerekçenin tatmin edici olmadığı ve işten çıkarmaların, işçilerin sendikal faaliyetleriyle ilgili olduğu görüşünde:

“Bize Dolapdere’deki binanın kapatılması sonucu küçülmeye gidilmesi gerektiği söylendi. Halbuki Dolapdere binası kapatılırken yani işten çıkartılmadan bir gün önce bile, bütün ağır işleri bize yaptırdılar. İşten çıkarılan personelin çoğu sendika üyesiydi ve aktiflerdi. Destek personelinde sendikalaşmayı önleme yoluna gittiler. Bu yüzden işten çıkarıldığımızı düşünüyoruz. Bizler sadece insanların daha duyarlı olmalarını ve bize destek vermelerini istiyoruz” dedi.

Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu Üyesi Engin Sezgin ise gerçek nedenin, mevcut personeli daha fazla çalıştırarak maliyet düşürmek olduğu görüşünde: “İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin işten çıkarılan destek personeline dayanışma için buradayız. Üniversite bilim-eğitim çizgisinden çıkarak, ticari bir politika izlenmektedir. Üniversitenin yeniden yapılanma planları var, bu yüzden maliyeti düşürmek, az kişiye çok iş yaptırmak hedefleniyor diye düşünüyoruz. Biz bu eylemi okul yönetimi ile uzlaşmaya gitmek için başlattık, fakat 24 gündür yönetimden henüz bir tepki gelmedi. Bu insanların tek isteği işlerine geri dönmek.”

İşten çıkarılan Bilgi personeli, 10 Ekim 2012 saat 12.00’de Santral yerleşkesinde bir basın açıklaması yapacak. Diğer taraftan, sendikalı Bilgi çalışanlarının, geçen yıl gerçekleştirdiği açık hava derslerinin güz programı, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Belge’nin yapacağı “sendika” konulu konuşma ile tekrar başlayacak.

6 Yorum

  • bilgi üniversitesi emekçilerinin haklı mücadelelerinde yanındayız.
    petrol-iş kadın dergisi editörü

  • En çok yorumlanan haberlere tıkladığımda karşımda bu haberi buldum. Bu site Bilgi Üniversitesi'nin haber sitesi olduğu için öğrencilerin ne tür yorumlar yazdığını merak ettim. Ancak toplam 4 yorum var. Hem de kendi üniversitelerinde yaşanan bir olayla ilgili.
    Bilgi Üniversitesi'nde öğrenci sayısı sanıyorum 8 bin.
    Bilgi'deki öğrencilerin eğitim düzeyiyle ilgili kafamda bir sürü soru işareti oluşmadı desem yalan olur?
    Bu siteyi hazırlayanlar neler düşünüyor onu da merak ettim doğrusu…Öğrencilerin ilgisini çekmek için Kampüs Magazin diye bir sahife hazırlamabilir.

  • Uygulanmayan mevcut İş yasasına göre keyfi işten çıkarma suçtur. Bilgi işverini suç işliyor yasaları ayaklarınn altına alıyor. Devlet nerede ?

Yorum yazın