Spor

İstanbul’un koşu grupları

Yazan: Cemre Irmak Tunçay

Pazar günü 39. kez koşulacak Istanbul Maratonu öncesinde, İstanbul’daki aktif koşu gruplarını derledik.

Son beş yıldır Vodafone firması sponsorluğunda yapılan ve bu pazar (12 Kasım) 39. kez koşulacak İstanbul Maratonu öncesinde İstanbul’daki amatör koşu gruplarını derledik.

Halk koşusu (8 kilometre), 10K (10 kilometre), 15K (15 kilometre) ve  Maraton (42 kilometre) olmak üzere dört farklı parkurda gerçekleşecek İstanbul Maratonu’na katılmayı planlayan birçok amatör sporcu, hazırlıklarını bu grupların içerisinde devam ettiriyor. Hedefiniz ister 10 kilometre, ister 42 kilometre koşmak olsun düzenli antrenman yapmanız gerekiyor. Kentin her ki yakasında da katılabileceğiniz antrenman gruplar bulunuyor.

Bu gruplardan Adım Adım‘ın farklı bir misyonu daha var: Adım Adım, “bağış koşusu” (charity run) olarak anılan, sporcunun bir sosyal sorumluluk projesine maddi kaynak oluşturma amacıyla koştuğu sistemi Türkiye’ye getiren oluşum. 39. İstanbul Maratonu’na katılımını bir sosyal sorumluluk projesine dönüştürmeyi isteyen koşucular, Adım Adım web sitesinde yer alan 40’ı aşkın sivil toplum kuruluşundan (STK) biri adına kampanya açıp, bu STK adına koşabiliyor. Koşucunun topladığı doğrudan adına koştuğu STK’nın banka hesabına yatırılıyor. 

NRC ayrıca çeşitli yarışlarda koçlarıyla katılan koşuculara destek oluyor ve beraber koşuyorlar.

Bunun için bazı kişiler bireysel antrenmanları tercih ederken, bazı kişiler ise hem arkadaşlık hem de motivasyon için grup koşularını tercih ediyor. Son zamanlarda sokaklarda sık sık gördüğümüz gruplar halinde koşan gruplar oldukça etkili oluyor.

Koşu Grupları

İstanbul’daki koşu gruplarının çoğu İstanbul Maratonu gibi etkinliklerden önce yarışa özel antrenmanlar hazırlıyor veya özel programlar uyguluyorlar. Ortak düşünce bu koşu gruplarının sporcuları motive ettiği yönünde.

İstanbul Koşu Kuvvetleri 2012 yılından beri koşuyor. Facebook sayfaları veya web sitelerinden takip edebileceğiniz grup, haftada bir buluşup iki yakada da koşular düzenliyor. Ayrıca web sitelerinde çeşitli etkinlikleri de paylaşıyorlar. Yeni insanların da katılımını destekleyen grup genellikle 5 veya 8 km koşuyor. Yarış dönemlerinde mesafeleri arttırıyor. Olağan üstü hal olmadığı sürece de koşulara ara vermeyeceklerini söylüyorlar.

Bu Kızlar Nereye Koşuyor sadece kadınlar özel bir koşu grubu. Bu grupta “her şeye yetişen” kızlar koşuyor. Hem çalışıyor, hem sosyal hayata dahil oluyor hem de çok keyifli antrenmanlar yapıyorlar. Bu kızları facebook sayfalarından veya bloglarından takip edebilirsiniz.

Nike Run Club (NRC): İki kıtada da antrenmanlar düzenliyor. Genelde Bebek, Caddebostan veya ENKA pistinde haftada en az iki antrenman düzenliyor. “İlk Koşum” adıyla düzenlenen etkinlikler ise hayatında hiç koşmayan insanlara yönelik. Tüm koşuları web sitelerinden duyuruyorlar ve sizde buradan kayıt yaptırabiliyorsunuz.

Bu Kızlar Nereye Koşuyor

Adidas Runners da NRC’nin peşinden bu modaya takılanlar arasında. Sitelerinden koşulara kayıt yaptırarak katılabiliyorsunuz. Yeni başlayanlara özel koşular, hız antrenmanları, koşanlar için yoga gibi farklı antrenman seçenekleri sunuyorlar.

Yüz Bin Koş takımı, Ekim 2017’de İzmir’de gerçekleşen Run Of Legends koşusunda birinci oldu.

Yüz Bin Koş Spor Kulubü, yarışlara hazırlık amaçlı bir triatlon ve performans takımı olsa da her yaşta ve her spor dalından kişiyi bir araya buluşturmayı hedefliyor. Bu grubun bir diğer farkı da, triatlon takımı olması. Bu sayede koşunun yanı sıra bisiklet ve yüzme konusunda da deneyimli kişiler var. Facebook sayfalarından, twitterdan veya instagramdan takip edebilirsiniz.

Rundamental, “Biz Sadece Koşmuyoruz” sloganını kullanıyor, beraber koşuyorlar, seyahat ediyorlar, eğleniyorlar ve tabiki yine koşuyorlar. Ayrıca artık atletleri maddi manevi destekledikleri bir projeleri var ve bu şekilde atletizme olan farkındalığı arttırmak istiyorlar.

Spartan Run haftada üç gün antrenman yapıyor ve iki yakada da en azından bir antrenman düzenliyor. Tüm antrenmanlar ve de grubun katılacağı yarışlar Facebook üzerinden yayınlanıyor ama ekstra motivasyon için instagram sayfalarını da takip edebilirsiniz.

Expat Runners da çoğunlukla ingilizce konuşuluyor, bu yüzden bir taşla iki kuş hem spor yaparken hem de ingilizcenizi geliştirebilirsiniz. Facebook sayfalarından antrenmanları ve katılacakları yarışları paylaşıyorlar.

İstanbul Run Project Facebook sayfasında, bir çok yarış ve farklı grupların antrenman programlarını paylaşıyor. Onun haricinde de kendileri buluşup haftada bir gün buluşuyorlar. Bu sayfayı takip ederek, bir gruba dahil olmasanız bile Türkiye genelindeki yarışları takip edebilir, farklı antrenman seçeneklerini görebilirsiniz.

39. Vodafone İstanbul Maratonu’na katılamasanız bile Türkiye genelinde katılabileceğiniz daha bir sürü yarış var. 4 Mart’ta Antalya’da koşulacak maraton Runatolia‘ya kayıt olabilirsiniz. Runatolia 42-21 ve 10 KM’lik 3 parkurdan oluşuyor. Sene sonuna kadar 75 TL olan kayıt ücretleri ise 2018’de 90 TL’ye çıkıyor ve kayıtlar Şubat sonunda kapanıyor. Bitiş noktasında ise katılımcılara duş, meyve, içecek, tuvalet, masaj gibi bir çok hizmet verilecek.

Kaydet

Yorum yazın