İstanbul

İSPARK değnekçi baskısıyla çekildi

Yazan: Anıl Yağcı

Kuştepe'den çekilen İSPARK, değnekçilerin çalışanlarına baskı yaptığını iddia ediyor. Polis ise Kuştepe'de hiç değnekçi görmemiş!

HaberVs’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Beyaz Masa’dan aldığı bilgiye göre İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK), değnekçi baskısı nedeniyle Kuştepe’de barınamadı. İBB Beyaz Masa, İSPARK çalışanlarını rahatsız eden kişilerin polise şikâyet edildiğini iddia ederken Kuştepe Polis Merkezi’nden bir memur konuyla ilgili bugüne kadar şikâyet almadıklarını dile getiriyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe yerleşkesini çevreleyen İnönü caddesi, Kızılcık sokak ve Kızılcık Mahmut sokakta 2008’de çalışmaya başlayan İSPARK, Mayıs 2012’de bölgeden çekilmişti. HaberVs’ye bilgi veren Beyaz Masa yetkisi İhsan Özdemir İSPARK’ın Kuştepe’den çekilmesini birden fazla nedene bağlıyor:

“İBB söz konusu alandaki kaldırımların yüzde 30’unu İSPARK’a verirken, yüzde 70’i yine değnekçilerde kaldı. Ancak bizim fiyatlarımız değnekçilerin istediğinden daha yüksekti.  Bu nedenle kâr edemedik; eleman maaşları bile çıkmıyordu.”

“Polise bildirdik, ilgi gösterilmedi” 

Özdemir’e göre bir diğer neden ise Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKM) ulaşan şikâyetler: “Kendilerini öğrenci olarak tanıtan birçok insan İSPARK’tan şikâyetçi olmuş ve çıkmamızı istemiş. UKM de bize çıkma talimatı verdi. Takdir edersiniz ki gelen e-posta ve telefonlardan şikâyet eden kişin gerçekten öğrenci olup olmadığını bilemeyiz fakat biz öğrenci olduğunu sanmıyoruz.”

Özdemir, İSPARK’ın değnekçilerle ilgili polise şikâyette bulunduğunun ancak karşılık görmediğinin altını çiziyor.

“Böyle bir şikâyet yok”

HaberVs’nin bilgi aldığı bir kıdemli polis memuru ise “İSPARK ve çevre esnafından bize ulaşan bir şikâyet yok” sözleriyle İBB’yi yalanlıyor. İnönü Caddesi üzerindeki polis merkezinde çalışan memur, “Kuştepe’de değnekçi denen oluşumlar mevcut değil. Biz yıllardır rastlamadık” diyor. 

Kuştepe esnafı ve Bilgi Üniversitesi çalışanları ise değnekçilerle ilgili sıkıntılarını polise defalarca ilettikleri iddiasında.

İsminin verilmesini istemeyen bir esnaf, tepkisini “Kavga etme noktasına geldik ama uğraşılacak gibi değiller. Birine bir laf söylesek hepsi üstümüze yürüyor. Birçok kez karakola şikâyet ettik fakat sonuç alamadık. Polis bizi belediyeye yönlendiriyor. Belediye de ‘Bizim yetki alanımızda değil’ diyor” sözleriyle veriyor.

Bir başka esnaf, değnekçileri dükkân önüne araç koymamaları konusunda defalarca uyardığını, bu araçlar yüzünden birçok kez mal sevkiyatı yapamadığını belirtiyor.

Mağduriyetini dile getiren bir diğer kesim ise servis şoförleri.  Değnekçiler baskı uyguladığını belirten bir şoför, “Üniversite çevresinde sürekli dört beş servis bekletmemiz gerekiyor. Değnekçiler park alanı bırakmadığımız gerekçesiyle bizi de rakip görüyor ve sıkışıtırıyor” diyor.

“Şikâyet olmasa da göz yumulmaması gerekir”

Kuştepe’dekine benzer bir durumun daha önce Fatih Fevzi Paşa Caddesi’nde de yaşandığını söyleyen İBB yetkisi Özdemir, kendilerini bölgede yaşayan vatandaş olarak tanıtan şahısların telefon ve dilekçe ile şikayette bulunduğunu ve İBB’nin İSPARK’ı oradan çıkardığını belirtiyor: “Bizim çıkmamızla bölgede değnekçiler başgöstermeye başladı ve vatandaşlar bu sefer geri dönmemiz için İBB’ye başvurdu. Bu nedenle şikâyette bulunanların vatandaş kisvesindeki giren değnekçiler olduğunu düşünüyoruz. İSPARK Fevzi Paşa Caddesi’ne döndü ve şikâyet gelmedi.”

Hasan Özdemir, polisin Kuştepe’deki durumu bilmemesinin ise mümkün olmadığını savunuyor.  “Polis de oradaki durumu biliyor. Aslında bizim şikâyet etmemize bile gerek yok. Kendilerinin gelip değnekçiler hakkında işlem yapması lazım” diyor.

Yorum yazın