Genel

İşkence protestosu da 301’lik oldu

Yazan: HaberVs

Ahmet Şıkahmets@medyakronik.com İzmir’de, yaşları 18’den küçük 3 çocuğun gözaltına alınıp götürüldükleri Şehit Erdal Kılıç Polis Karakolu’nda işkence görmesini protesto eden bir basın açıklaması yapan Halkevleri üyeleri ile işkence mağduru çocuklara 301. madde ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek suçlarından soruşturma açıldı. Çocukların işkence mağduru olduğu Çiğli Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı karakol önünde 12 Mayıs […]

Ahmet Şık
ahmets@medyakronik.com

İzmir’de, yaşları 18’den küçük 3 çocuğun gözaltına alınıp götürüldükleri Şehit Erdal Kılıç Polis Karakolu’nda işkence görmesini protesto eden bir basın açıklaması yapan Halkevleri üyeleri ile işkence mağduru çocuklara 301. madde ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek suçlarından soruşturma açıldı. Çocukların işkence mağduru olduğu Çiğli Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı karakol önünde 12 Mayıs günü yapılan ve 100’den fazla kişinin katıldığı basın açıklamasında, “Çeteler ve mafya sokaklarda rahatça dolaşırken en küçük toplumsal olaylara acımasızca saldıran polisin huzurun teminatı olduğuna kim inanır” denilerek karakolun kapatılması, sorumlu polislerin ve Çiğli Emniyet Müdürü’nün görevden alınıp cezalandırılması istenmişti.

Çocuğa da işkence

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Çiğli Güzeltepe Mahalesi’nde 8 Mayıs’ta meydana gelen olayda 17 yaşındaki D.Ö. ile V.Ö. ve 15 yaşındaki K.K. saz kursundan çıkıp evlerine gittikleri sırada Şehit Erdal Kılıç Polis Karakolu’nun önünden geçerken polislerin iddiasına göre “yasadışı slogan attıkları” için dövülerek gözaltına alındı. 1 saatten fazla karakolda tutulan ve aileleri ya da avukatıyla bağlantı kurmalarına izin verilmeyen çocukların ifadelerine göre, kendilerine yangın tüpleri, cop ve silah dipçikleriyle kaba dayak atıldı. Aç susuz bırakılıp tuvalet ihtiyaçlarını giderilmesine izin verilmeyen çocuklar tecavüz tehdidi, başlarını duvara vurma, hayalarına tekme atma, ayakla boyunlarına basılarak nefesiz bırakma gibi işkencelere de maruz kaldı. İşkence sonrasında önce Çiğli Emniyet Müdürlüğü’ne, oradan Çocuk Polisi Şubesi’ne götürülen çocuklar birkaç saat sonra ise yasalara aykırı bir şekilde buradan alınarak Asayiş Şube Müdürlüğü’nün nezarethanesine konuldu. Gözaltında tutuldukları sırada çocuklar Egekent Devlet Hastanesi’ne götürülüp işkence izlerini geçirmek, şişlik ve morlukları azaltmak için tedavi edildi. Çocuklar, gözaltına alındıklarının ertesi günü 15:00 sıralarında, “Yasadışı slogan attıkları” iddiasıyla Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na çıkarıldı. Polisin iddiasına göre çocuklar karakolun önünden geçerken, “Ayaklar baş olsun polis defolsun”, “Faşist polis defol” diye slogan atmışlardı.

İşkence tutanağa geçti

Savcılıkta suçlamaları reddeden çocuklar, “Saz kursundan çıkıp evimize gidiyorduk. Bisikletli arkadaşımız 2 kez karakolun önündeki polisin çok yanından geçince bizi gözaltına aldılar. Önce K.K. tartaklandı ardından da karakoldan çıkan diğer polisler bizi döverek gözaltına aldı. Bize 1 Mayıs’la ilgili yasadışı slogan attığımız söylendi ama böyle bir şey yapmadık” diyerek polislerin işkence yaptığını ve şikayetçi olduklarını söyledi. Polisler ise savcıya çocukların kafa ve vücutlarındaki darp izlerinin gözaltında bulundukları sırada yangın tüpleri ve duvarlara vurarak kendilerinin yaptığını iddia etti. Ancak savcı çocukların iddialarını tutanağa geçirterek, işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açarken çocukları da serbest bıraktı.

Karakol önünde protesto

Serbest kalmalarından sonra çocuklar, aileleriyle birlikte İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’ne başvuruda bulunarak hukuki yardım talebinde bulundu. İşkence mağduru çocuklar tedavi ve rehabilitasyon için Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın tedavi merkezine yönlendirilirken polisler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. 12 Mayıs günü de Çiğli Halkevi üyeleri ile işkence mağduru çocuklar ve ailelerinin de aralarında bulunduğu 100’den fazla kişi Şehit Erdal Kılıç Polis Karakolu önünde bir basın açıklaması yaparak olayı protesto etti. Çiğli Halkevi Başkanı Cuma Kuzu’nun okuduğu basın açıklamasında işkencenin genel bir ideolojinin mahalledeki karakola yansıması olduğunu söylendi.

Açıklamada, “Bu olay, üç gencin şahsında bütün topluma yönelik bir saldırıdır. Çeteler ve mafya sokaklarda rahatça dolaşırken en küçük toplumsal olaylara acımasızca saldıran polisin huzurun teminatı olduğuna kim inanır” denilerek karakolun kapatılması, sorumlu polislerin ve Çiğli Emniyet Müdürü’nün görevden alınıp cezalandırılması istendi. Basın açıklamasına katılan işkence mağduru çocuklardan K.K.’nin babası Mehmet K. da, “Bu halka zulmeden, onurunu zedeleyen polislerin aldığı para helal mi, yoksa haram mı? Siz düşünün?” diye konuştu. Açıklama sırasında göstericiler “Faşist polis mahallemden defol”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Karakol yıkılsın polisler defolsun” ve “Çetelere kıyak gençlere dayak” sloganları attı.

Emniyet idari soruşturma açtı

Bu arada işkence iddialarının bazı gazetelerde yer alması üzerine de İzmir Emniyet Müdürlüğü sözkonusu karakolun polisleri hakkında idari soruşturma açtı. Olay günü sözkonusu karakolda görevli polisler hakkında işkence yapmak, yasaya aykırı şekilde yaşı küçük çocukları nezarette tutmak iddialarıyla açılan soruşturma kapsamında polis müfettişlerine ifade veren işkence mağduru çocuklar başlarına gelenleri tekrar etti. Çocuklar ifadelerinde, yaşları küçük olduğu için Çocuk Polisi’ne teslim edildiklerini belirterek, “Bir polis ağabey bize, ‘Sizi kim bu hale getirdi?’ diye sorup öfkelendi. Ama kısa süre sonra bizi Çocuk Polisi’nden alıp Asayiş Şubesi’ne götürdüler. Bütün gece nezarette tuttular. Tuvalete bile çıkarmadılar” dedi.

İşkenceyi protesto edene de 301

Bu açıklamadan yaklaşık 3 hafta sonra ise işkenceyi protesto eden ve suç duyurusunda bulunan Çiğli Halkevi üyeleriyle, çocuklar hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 301. madde ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek suçlarından soruşturma açıldı. Polisin basın açaklamasına katıldıkları tespit edilebilen halkevleri üyelerinden Aliye Turan, Cuma Kuzu, Umut Altun ve işkence gören çocuklar hakkında şikayetçi olmaları üzerine açılan soruşturma kapsamında zanlılar ifade vermeye çağrıldı. Avukatlar, şu ana kadar 6 kişiye tebligat ulaştığını belirterek, polislerin basın açıklamasına katılan ve kimliklerini tespit edebildiği herkesten şikayetçi olduğu bilgisini verdi.

Yorum yazın