Medya

İnternetteki sansürü kendin kaldır

Yazan: Asım Can Yılmaz

Beatfiltering isimli site, istenilen adrese erişimi sağlıyor.

Türkiye’de son günlerde internet yasakları sık sık gündeme geliyor. Ünlü video paylaşım sitesi Youtube’un yasaklanması ise internet kamuoyunun en çok tepki gösterdiği yasaklama girişimlerinden biri oluyor.

İlk kez 2007’nin Mart ayında Youtube’a erişim yasağı getirildi. Son kez ise 17 mart 2008’de Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi, youtube.com sitesine erişimin engellenmesine karar verdi. Bu son yasak, mahkeme tarafından “Atatürk’e hakaret” olarak tanımlanan görüntülerin Youtube tarafından yayınlanmaya devam edilmesinden dolayı gerçekleşti. Konulan bu yasağın ise ne kadar süreceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Youtube yasağı Türkiye internet kullanıcıları tarafından geniş biçimde protesto edildi. Buna paralel olarak Youtube’a yasağı delmek için girişimlerde hızla başladı. İlk önce bilgisayarlardaki DNS (Domain Name Server) ayarlarının yani “alan adı sunucusu” ayarlarının değiştirilmesi sonucu internet sitelerine erişim imkânı bulan “youtubesever”ler yasağı uygulayan yetkililer tarafından kısa sürede hayal kırıklığına uğratıldılar. Türk Telekom ve servis sağlayıcılardan www.youtube.com adresi için özel olarak IP tabanlı tanımlama yapılarak Türkiye’den çıkış yapan tüm bilgisayarların bu adrese erişimi engellendi.

Buna rağmen şimdi internet sitesi sayesinde engellenmiş veya yasaklı olan bütün sitelere girmek artık mümkün. Beatfiltering isimli siteye giriş yapıldıktan sonra sitenin arama motoruna istenilen adres yazılarak erişim gerçekleşiyor.

3 Yorum

Yorum yazın