Gündem

İnsan hakları yine polise takıldı

Yazan: Billur Akbaş
Beril Akbaşlı

İnsan hakları haftasının başlangıcı nedeniyle Gezi’de yapılması planlanan basın açıklamasına polis izin vermedi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (İHV) İstanbul Temsilciliği ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi tarafından Gezi Parkı merdivenlerinde yapılması planlanan İnsan Hakları Haftası açılış konuşması polis tarafından engellendi.

İHD İstanbul Şubesi ve TİHV İstanbul Temsilciliği ile insan hakları savunucularından oluşan grup, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle, basın açıklamasını okumak üzere İHD İstanbul Şubesi’nden Gezi Parkı merdivenlerine yürümek istedi. İstiklal Caddesi’ni kapatan çevik kuvvet ekipleri, Fransız Konsolosluğu önünde barikat kurarak grubun Gezi Parkı’na yürümesine engel oldu.

“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” , “Taksim halkındır, halkın kalacak”,  “İnsan, haklarıyla insandır”, “Taksim’de yasaklara son” sloganı atan grup, TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin engeliyle karşı karşıya kaldı. TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, çevik kuvvet ekiplerinin grubu engellemesine tepki gösterdi. İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabulünün 65’inci yılını kutlamak düşüncesiyle, toplandıklarını ancak kendilerinin “devletin güvenlik güçlerince” engellendiğini vurgulayan Fincancı, “Kimin güvenliğini sağlıyorsunuz bizim güvenliğimizi mi!  Bizi sadece tehdit ediyorsunuz” dedi.

Fincancı çevik kuvvet ekiplerine dönerek, “Sizler de insan haklarına ihtiyaç duyacaksınız. Sizin için de aynı durum geçerli.  Unutmayın hepiniz bir gün bu insan hakları ihlallerine uğrayabilirsiniz. Sistemler değişebilir ve bizim yanımızda yer almak zorunda kalabilirsiniz. Biz o zaman sizleri koruyacağız” diye seslendi.

Şu anki siyasi iradenin yaptığı hak ihlallerinin artık Türkiye’yle sınırlı kalmayacağını, dünyanın her yerinde duyulacağını söyleyen Fincancı, “Bugün bu yaptığınız da dünyanın her yerinde duyulacak” dedi.

Gezi Parkı’na yürümesi engellenen grup, çeşitli dillerde ‘barış’ yazılı pankartları taşıyarak, basın açıklamasını okumak üzere dernek binasının önüne geri döndü. Burada basın metnini okuyan İHD İstanbul şube başkanı Ümit Efe, “Elimizde taş yok, ağzımızda barış türküleri, barışçıl bir insan hakları haftası açılımı istedik ama İstanbul Valiliği’nin talimatıyla, bir şiddet ve yasak zihniyetine çarpmış durumdayız” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Efe, Kürt sorununda çatışmasızlığın devam ediyor olması dışında çözüme yönelik ciddi ve samimi adımların atılmıyor olmasının yarattığı bir belirsizlik ve gerilim birikmesini kaygı verici bulduklarını söyledi. Kürt bölgelerinde çözüme yönelik yapılan sivil demokratik talep ve tepki gösterilerine 90’lı yılları aratmayan müdahalelerde ölüm olaylarının yaşanması ve bu olayların ciddiyetle ve hızlı bir şekilde soruşturulmuyor olmasını devletin ve iktidarın çözüm noktasında ne kadar samimi olduğunun ölçütü olarak gördüklerinin altını çizdi.

Gezi sürecine de değinen Efe, yaşanan ölüm ve ağır yaralanma vakalarının soruşturulmalarında kasıtlı engeller çıkarılması bir yana, tutuklamalar ve gezi avının sürdürülüyor olmasını insan hakları açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Efe, özel hayatlara müdahalenin artık evlere kadar sızdığını belirterek, hak ve özgürlüklerin sınırının baskı politikalarının uygulayıcılarının görüş ve değer yargılarına göre belirlendiğini ifade etti:
“Genç yetişkinlerin kiminle, nasıl yaşayacaklarına karar veriliyor, karma eğitim sonlandırılmaya, zorunlu din dersleri beyin yıkama projesine döndürülmeye çalışılıyor. Etnik kimlikler kadar, farklı inançlara sahip grupların, farklı cinsel kimliği benimseyenlerin hak ve talepleri yok sayılıyor. Kadın erkek eşitliği reddedilip, kadınlar erkek egemen bir düzene hapsediliyor.”

İnsan hakları savunucuları olarak adil, özgür, temel hakların güvence altına alındığı yeni bir yaşam için mücadele ettiklerini ifade eden Efe, tüm vatandaşlar ve dünya halkları için Gezi ruhuyla yeniden canlanan mücadele geleneğinin tek yol olduğunu belirtti.

İHD ve TİHV’nin İstanbul’daki İnsan Hakları haftası etkinlikleri basın açıklamaları ve panellerle devam edecek. Çarşamba günü saat 12:30’da İstanbul Valiliği önünde, Perşembe günü saat 12:30’da Bakırköy Kadın Cezaevi Önünde basın açıklaması yapılacak. Cuma günü Galatasaray’daki Cezayir toplantı salonunda saat 18.00’de, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Seda Altuğ’un konuşmacı olarak katılacağı, Ortadoğu’da Barış Rojava ve Mülteciler konusu tartışılacak. Etkinlik haftasında son olarak 17 Aralık salı günü Tünel’den Galatasaray’a İnsan Hakları ve Barış Yürüyüşü gerçekleştirilecek.

Yorum yazın