Yaşam

İnci Sözlük: 'Uyarmadan kapattılar'

Yazan: Yusuf Kasuto

İnci Sözlük kurucusu Serkan İnci, site yönetiminin en hassas olduğu “link paylaşımı” nedeniyle kapatılmasını manidar buluyor.

İnci Sözlük’ün kurucusu Serkan İnci’ye göre sitenin erişime engellenmesine gerekçe gösterilen “yasadışı link paylaşımı”, kendilerinin de en çok hassasiyet gösterdiği konuydu: “Sözlükle ilişiği kesilen yazarların önemli bir bölümünü yasadışı link paylaşımı nedeniyle uzaklaştırılmıştı. Kapatma kararından önce bir uyarıda bulunulsaydı müdahale edebilirdik. Ancak uyarı yapılmadığı gibi kapatıldıktan sonra da sorunu çözmek adına görüşebilecek bir yetkili bulamıyoruz.  Tepkimizi demokratik yollardan sürdürmeye devam edeceğiz.”

Kendini “evrimleşen kolektif bir topluluk” olarak nitelendiren İnci Sözlük, yazarlarının kendi arasında paylaştığı yasal olmayan canlı maç yayını linkleri gerekçe gösterilerek Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 16 Aralık’ta erişime engellenmişti.

İki yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen İnci Sözlük, eylemleri ve yazarlarının kullandığı  -kimi zaman küfüre varan- sert dille, çok konuşulan bir platform haline gelmişti. Bilgisayarın sunucu ayarlarını (DNS) değiştirerek sözlüğe ulaşmak hâlâ mümkün. Ancak Serkan İnci’ye göre sorun siteye ulaşmak değil, yasakçı zihniyet. “Bu zihniyet  zamanla daha zarar verici bir hal alabilir” diyen İnci saldırgan ve argo konuşan bir topluluk olarak nitelendirilmelerini ise “yanlış anlama” olarak nitelendiriyor: “Argo konuştuğumuz için sözlüğün kapatılmasına sevinenler bile var. Küfür hayatımızın içinde olan bir şey, bu bizim iyi ya da kötü olduğumuzu belirlemez. Yaptığımız sosyal yardımları diğer sözlükler gibi kamuoyunun gözünün içine sokmuyoruz, belki de ‘iyi çocuk’ olarak görülmememiz bundandır.”

180 binden fazla yazara sahip İnci Sözlük’ün içeriği, 14 moderatör ve 20 moderatör yardımcısı tarafından denetleniyor. Bugüne kadar 30 bin kadar yazar çeşitli nedenlerle  sözlükten uzaklaştırıldı. Bu nedenlerin başında ise, sözlüğün erişime engellenme nedeni olarak gösterilen link paylaşımı yer alıyor. İnci Sözlük yazarları, “filtreli internet” için yapılan eylemlerde de aktif rol almıştı. Sözlük ilk kez kapatılmasına rağmen, Serkan İnci’nin iddiasına göre, kendisi de dahil kimi yazarların evleri daha polis tarafından basıldı, bilgisayarları arandı.

180 bin yazarın denetimi için moderator sayısının yetersiz olduğunu kabul eden İnci, buna rağmen kendilerine ulaşan her şikayeti değerlendirmeye aldıklarını belirtiyor: “Şikayet üzerine çok kısa sürede, hatta aynı gün içerisinde gereken işlemi yapıyoruz. Link paylaşımı konusunda yayıncı kuruluş da bize bir uyarıda bulunsaydı, paylaşımı yapan yazarlar hakkında gereken yapılacaktı. Fakat hiç bir uyarıda bulunulmadı.”

Hukuksal süreçte kendilerine yardımcı olanlar, yine sözlük bünyesindekiler. Zaten sözlüğün sabit bir avukatı yok. Serkan İnci, böyle bir şeyin İnci’nin doğasına aykırı olacağını belirtiyor: “Bir olay olur, hemen sözlüğe yazar sorarız ‘Var mı aramızda bu konuda yetkili bir yazar?’ diye. Bünyemizde doktorundan avukatına birçok yazar var. Bizde her problem bu şekilde çözülür.”

6 Yorum

  • İyi oldu.Ettiğiniz küfürler nedense tek bir cinsi aşağılamaya yarıyordu..Toplumsal hiç bir acıda ve olayda doğru dürüst bir tavrınız, desteğiniz olmadı.Lazım değilsiniz.

  • hakettiniz çünkü insan olma olgusundan yoksunsunuz hakaret ve cinsi muhabbeteriniz diz boyu karnım tok komşumdan banane demek kabu edilir bir davranış değildir!!

Yorum yazın