Doğa

İğneada’da termik santrale karşı…

Yazan: Belde Gökten

Çevreciler ve yöre halkı, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nın yanı başında planlanan termik santral arazisine 17-18 Kasım'da çadır kampı kuruyor.

Longoz ormanıyla ünlü beldelerine termik santral yapılmasına karşı çıkan İğneada halkı, doğaseverleri bu hafta sonu (17-18 Kasım) Beğendik köyünde yapılacak çadır kampına davet ediyor. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO), Istranca Doğa Sporları Kulübü, Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği (DOÇEK), Tekirdağ Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Kırklareli Doğa Sporları Kulübü ve Beğendik Köyü Muhtarlığı’nın destek verdiği kamp etkinliği, entegre termik santral yapılması planlanan arazide gerçekleşecek.  

Trakya Entegre Termik Santral Projesi, EMBA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yürütülüyor.  Yöre halkı, Kırklareli sınırları içinde yer alan ve Karadeniz kıyılarımızın en batısında yer alan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nın yanı başında  hayata geçirilmek istenen bu projeye karşı.

İğneadalılar, EMBA’nın 1 Kasım’da gerçekleştirmek istediği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bilgilendirme toplantısının yapılmasını engellemişti. Belediye Başkanı Tahir Işık santrale karşı gerekçelerini “Bilimsel araştırmaların, santralin baca gazının etrafını olumsuz etkilerini ve küllerin depolandığı alanda büyük felaketlere yol açtığını ortaya koyması” olarak  açıklamıştı. Türkiye’deki iki longoz (subasar) ormandan birinin İğneada’da olduğunu vurgulayan yöre halkı, santralin farklı ekosistemler içeren bu eşsiz doğa parçasına kalıcı zarar bırakacağını savunmuştu.

Seslerini daha gür duyurmak isteyen İğneadalılar, sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla kamp etkinliği düzenliyor. Türkiye Bulgaristan sınırındaki Beğendik köyünde bu haftasonu kurulacak olan kamp, kendi imkanları ile katılmak isteyen herkese açık. Çadırlar 17 Kasım'da öğleden itiraber kurulmaya başlanacak. Grup geceyi bu alanda geçirecek ve ertesi gün öğleden sonra Beğendik'ten ayrılacak.

Santrale karşı kamp bilgileri

KAMP YERİ: Kırklareli -Demirköy İlçesi – İğneada Beldesi – Beğendik Köyü (denize çok yakın, yarı açık alan, hafif eğimli, yerler çim. . Deniz seviyesinden yaklaşık 9 metre yüksek)

KAMP KURULUMU
: 17 Kasım 2012, Saat 12.00-17.00 arası
KAMPTAN AYRILIŞ: 18 Kasım 2012, Saat 12.00-15.00 arası

HAVA DURUMU: Sıcaklık 13 ila 14 derece, bulutlu. Kamp yerinin tuzlu su içeren rüzgar alma ihtimali var

ÖNERİLEN KAMP MALZEMELERİ: 3-4 mevsim çadır – uyku tulumu – yiyecek içecek – rüzgarlık – yağmurluk – kafa lambası – ocak

YOL BİLGİSİ: İstanbul yönünden gelecek tüm araçlar alternatif kullanabilir ama özellikle Poyralı Köyü'nden sonraki ana yolu tercih edecekler için yol yapım çalışmaları uyarısı dikkate alınmalı.
Alternatif olarak İstanbul-Çerkezköy-Saray-Vize-Kömürköy-Sivriler Köyü-Demirköy-İğneada-Beğendik Köyü yolu önerilebilir.
Başka bir alternatif İstanbul’dan sonra otobandan direk Vize, oradan ya Poyralı Köyü-Demirköy ya da yine Vize-Kömürköy-Demirköy yolu takip edilebilir.

İRTİBAT: http://www.facebook.com/pages/DAYKO-VAKFI/ ya da Edirne temsilcisi Bülent Bacıoğlu bulentbacioglu@gmail.com

 

 

1 Yorum

  • termik santral ın bu harikası beldede yapılmasına kesinlikle karşıyım.
    insallah yapılmaz.

Yorum yazın