Gündem

İçeride 600 Cihan daha var

Yazan: Melih Özeskinazi
Melih Özeskinazi

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi dün Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle “Adalet” istedi.

Türkiye’de tutuklu öğrenci sayısı giderek artarken Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi, dün akşam Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde bir destek etkinliği düzenledi. Geceden kazanılan gelir tutuklu öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için ayrıldı.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi adına açıklama yapan Ahmet Saymadi, öğrencilerin yüzde 90’ının Kürt hareketine mensup olduğunu belirterek öğrencilerin ağırlıklı olarak KCK ve Devrimci Karargah davalarından yargılandığını söyledi:
“Biz bu yargılamaları örgütlü mücadele etmek isteyen öğrencilere yapılan operasyonlar olarak adlandırıyoruz. Bu öğrencilerin devrimci mücadele yürütüyor olmaları, onların bir suç işlediği anlamına gelmez. Herkes her demokratik hakkını her ortamda kullanabilir.”

Tutuklu öğrenciler Dayanışma İnsiyatifi’nde yer alan Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Öznur Karakaş, Cihan Kırmızıgül’ün tutuklanmasının Galatasaray Üniversitesi içinde bir uyanmaya neden olduğunu düşünüyor.   “Korkunç bir terör havası var şu an Türkiye’de” diyen Karataş’a göre bu havayı bazıları hissediyor bazıları hissetmiyor.

Her evden bir terörist

Tutuklu öğrencilerden Deniz Küçükbümin’in annesi Emine Küçükbümin, etkinlikte yaptığı konuşmada , yaşanan dönemi 12 Eylül’e benzetti:
“Eğer çocuğum 3,5 ay önce tutuklanmasaydı söze söyle başlardım. Sizin çocuğunuz bir gece sabaha karşı hiç eviniz basılıp tutuklandı mı? Çocuğunuz ‘F’ tipindeki zindana tıkılıp çürütüldü mü? Şimdi konuya böyle başlayamadım. Çünkü korkuyorum. Bir çoğunuzun evet demesinden korkuyorum. Maalesef geldiğimiz nokta 12 Eylül gibi karanlık bir dönem. 2012’sinin Türkiye’sini 1980’in Türkiye’siyle kıyaslamak zorunda bırakılıyoruz. Bakıyoruz ileri demokrasi diye bize söylenen, beyaz eşya kampanyası gibi her evden bir terörist kampanyası halini almış vaziyette’.

Davalar üzerindeki gizlilik kararı kalkmalı

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi Dr. Gülşah Kurt tutuklamaların başlangıcından itibaren insiyatifin en büyük destekçilerinden. Kurt, sorunun çözümü için  devletin hazırlanan raporları dikkate alması gerektiğini söyledi. CHP milletvekili Hüseyin Aygün’ün ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin hazırladığı raporlara göre tutuklu öğrenci sayısının 600 civarında olduğunu belirten Kurt,  Türkiye’deki tutuklu ve hükümlülerin kaçının öğrenci olduğuna dair kesin bir veri olmadığını, Adalet Bakanlığı'nın verdiği sayılarla bu raporların birbirini tutmadığını dile getiriyor. Sayılardan çok öğrencilerin eğitim haklarının kısıtlanmasısının bir sorun olduğunu düşünen Kurt sözlerine şöyle devam etti:
“Eğitim ve sınav hakkı gibi konulardaki giderleri devlet öğrencilerden talep etmekte. Burada çok ciddi hak problemleri mevcuttur. Bunun haricinde okulların tutuklanan öğrencileri disiplin kurullarına sevk etmeleri var. Bu konuda acil düzenleme yapılması önerilmelidir. Bunun haricinde cezaevlerinde öğrencilerin uğradığı hak ihlalleri var ama en önemlisi tutuklamaların son başvurulacak önlem olması gerekirken, keyfi ve ilk başvurulan yol olarak seçilmesidir. Burada tutukluluğa alternatif önlemler düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Etkinlikte Bandista grubu sahne alırken, Erdem Şenocak da Oğuz Atay’ın “Tehlikeli Oyunlar” isimli oyununu tutuklu öğrenciler için sergiledi.

Yorum yazın