Medya Sosyal medya Söyleşi Yaşam

İbrahim Selim: ‘İçinde sevgi ve vicdan olmayan fikirlerle ilgilenmiyoruz’

Yazan: Can Levent Ulusoy
Fotoğraf: Ayşegül Karacan

Son zamanlarda Facebook ve Youtube’da ülke gündemindeki olayları mizah ile birleştirip “Late Night Show” formatında sunmaya başlayan ve bu konseptiyle de sosyal medyada büyük beğeni toplayan Stolk programının sunucusu İbrahim Selim, bu başarıyı ürettikleri içeriğin toplumu yakından ilgilendiren konular olmasına bağlıyor.

Türkiye gündemini son zamanlarda daha çok kötü olaylar meşgul ediyor. Bu olayların yarattığı karamsar atmosferi aşarak gündemle ilgili eleştirilerini mizahi bir dille aktaran Stolk ekibi Youtube kanalında 192 bin aboneye ve dokuz milyon görüntülenme sayısına ulaştı. Gündemdeki olayları Talk Show tadında bir dille sunan Stolk, Facebook’ta  425 bin, Instagram’da ise 89 bin takipçiye sahip. Stolk ekibinin sunucusu İbrahim Selim’le projeleri, çalışmaları, planları üzerine konuştuk.

Ortaya çıkış nedenlerinizden biri ana akım medyanın haberleri olduğu gibi sunmaması mı?

Öncelikle kendimizi haber programı olarak tanımlamadığımız için ana akım medyaya bir tepki yok. Stolk, “Late Night” formatının Türkiye’ye uyarlanmış hali. Biz inandığımız fikir ve argümanlar üzerinden konuşan ve ilerleme sağlayan bir mizah programıyız.

Stolk’un ortaya çıkış hikayesi nasıl gerçekleşti?

Fotoğraf: Ayşegül Karacan

Yapımcımız Şerif Toklucu, talk show yayınlarında ciddi tecrübesi olan biri. Bu nedenle kendisi günümüzde şaka yapılabilecek alanın kısıtlı olmasına rağmen mizah yapılabilecek bir projenin olabileceği düşüncesiyle bir gün beni aradı ve Stolk’un dosyasını gönderdi. Dosyayı inceledikten sonra projeyi çok beğendim. Çünkü zamanında kendi kendime “Niye kimse böyle bir şey yapmıyor” düşüncesi ile bu tarz bir proje hayal edip üzerine çalışma yapmıştım. Akabinde biraraya gelerek bu formatı en iyi şekilde kurabilmek için yapacağımız işin görsellik ve dil boyutunu ayrı ayrı çalıştıktan sonra yayınlara başladık.

Kısa sürede Stolk’un büyük bir ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz? Bugün ülke şartlarında böyle bir program yapmak zor değil mi?

Kullandığımız dil memleketle alakalı. Gerçekten içinde sevgi ve vicdan olmayan hiçbir fikirle ilgilenmiyoruz. İnsanları yermemeye özen gösteriyoruz. Sadece siyaset temelli içerik üretmiyoruz. Genelde siyaset üstü, yani tamamen insanlarla sokakta sohbet ederken konuşabileceğimiz konular. Mesela ekonomi. Hepimizi ilgilendirir veya yıllardır geyiğini döndürdüğümüz milli piyango. Bunların siyaset ile ilgisi yok. Sadece İstanbul’daki terör olayları sonrası yayınladığımız “Ciğeriniz Düşsün” videosunda ne varsa söyledik. Zaten o zamanlar sakin kalabilmek mümkün değildi.

Çekimler ve çalışmalarınız nasıl geçiyor?

Ekip olarak her gün çalışıyoruz. Çekimler dışında kurgu ile uğraşıyoruz ve gerekli eklemeleri yapıyoruz. Bunun dışında hafta başından itibaren konuları editörlere dağıtıyoruz. 12 tane editörümüz var. Hafta ortasında onlardan gelen metinleri toparlayıp neyi çekeceğimize karar veriyoruz. İstisnai durumlar olmadığı takdirde haftada bir gün çekime girip önümüzdeki haftanın çekimlerini tamamlayıp, kurguya devam ediyoruz ve yeni konular araştırıyoruz. Aynı zamanda, yayınlarımızla ilgili kendi alanında uzman ve bilgili insanlar ile çalışıp onlardan danışmanlık alıyoruz.

Videolarınıza yeni formatlar eklemeyi düşünüyor musunuz?

Stolk ile ilgili ilerletme planımız var. Şu an Stolk’un yayında olan ilk kısmı. Bunun ardından her hafta müzikli videolarımız olacak. Bir diğer kısımda ise skeçlerimiz olacak. Skeçler biraz vakit alacak. Çünkü orada yeni bir düzen geliştireceğiz. Bildiğimiz skeç mantığından biraz farklı olacak. Ondan sonra konuk alacağız. Bu bölümlerin hepsini birleştirdiğimiz zaman ortaya 30-35 dakikalık bir “Talk Show” programını kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Stolk’taki karakteriniz nasıl oluştu?

Fotoğraf: Ayşegül Karacan

Ekibi kurduğumuz zaman yapımcımız Şerif Toklucu ve onun ekibinde yer alan şef editörümüz Fazıl A. İşler ile birlikte, “Bu bir karakter mi olsun yoksa normal biri mi olsun?” diye konuştuk. Çünkü late night şovlarındaki karakterlerde karikatüre yakın duranlar var. Kendi gibi olanlar ya da ikisinin arasında olanlar var. Sonra tavrımızın rahat ve doğal olması gerektiğini düşündük. Zaten şaka yaparken de benim kendimi rahat hissetmem önemli. Ayrıca karakter oluşturma kendi içinde birtakım sınırlamaları barındırabilir. O yüzden yayına ben olarak çıkıyorum.

İzmir patlamasından sonra “Yoksunuz” adlı bir fotoğraf yayınladınız. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

Bizim haftalık programlarımız, hangi gün ne yayınlayacağımız bellidir. Ancak bir haftada 2 terör saldırısı oldu. Reina’daki saldırıdan sonra zaten yayın yapamazdık. Tam tekrardan yayına başlayalım dedik. İzmir’de patlama oldu. O gün videomuz hazırdı. Bir yandan da caps ve gif eklemelerine başlamak istiyorduk. Ancak biz, “Bugün gülüp şaka yapacak halimiz yok. Şu anki hislerimizi en iyi ‘Yoksunuz’ ifade eder.” dedik ve patlamadan 40 dakika sonra “Yoksunuz” yazısını paylaştık.

“Ciğeriniz Düşsün” videonuzda 4 dilde altyazı var? Altyazı sisteminizi geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Başından beri yabancı dil konusunda hemfikiriz. Bu sayıyı artırmak istiyoruz. En nihayetinde internette bütün dünyadan insanlar size ulaşabiliyor. Yabancı takipçilerimiz de var. Bu açıdan baktığımızda, yaptığımız şakayı daha çok insana ulaştırabilmek bizim için de daha iyi olur. Bu yüzden çevirmen ekibimizi kurmaya başladık.

Stolk programının sunucusu İbrahim Selim’le gerçekleştirdiğimiz röportajdan bir kare… Fotoğraf: Şerif Toklucu

Genel olarak tepkiler nasıl? Yabancı takipçileriniz nasıl buluyor?

Ben yorumları süzülmüş haliyle görüyorum. İşimle ilgili yorumlar önüme geliyor. Tepkiler ise genel olarak olumlu. Yabancılardan da ara ara olumlu yorumlar geliyor. Hatta İnstagram’da “Rich Kids of İnstagram” adlı hesaptan biri videomuzda kendi fotoğrafını gördü ve  “Hakkımda bir iki cümle söyleyebilirseniz çok memnun olurum” diye mesaj attı.

Stolk’u sosyal medyanın dışına taşımayı düşünüyor musunuz?

Stolk’un daha çok insanla bir araya gelmesini istiyoruz. Televizyon ile ilgili başka projelerimiz var. Şu an için Stolk’un bir alan açtığını düşünüyoruz ve bu açılan alanda  Stolk’u daha çok insanla nasıl buluştururuz üzerine çalışmalar yapıyoruz.

 

Yorum yazın