Gündem

Haydi hep beraber anayasa yazalım

Yazan: Aren Arda Kaya
Aren Arda Kaya

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden bir grup lisansüstü öğrencisi, açık anayasa projesiyle anayasa taslak önerilerine alternatif sunmayı hedefliyor

Yeni anayasa çalışmalarına kolektif bir katkı sunmayı hedefleyen “Açık Anayasa” projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nde devam ediyor. 27 Nisan’da başlatılan ve Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka’nın moderatörlüğünde 11 yüksek lisans öğrencisi tarafından yürütülen projeyle, ünlü sosyal medya portalı Mashable’ın ilan ettiği 30 Haziran Sosyal Medya Günü’ne kadar bir metin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

İzlanda’nın ekonomik kriz sonrası yeni bir anayasa yazımına girişmesi ve vatandaşların fikirlerini sosyal ağlar üzerinden almasıyla kitlesel anayasa yazımının ilk örneği de gündeme gelmiş oldu.  Crowdsourcing (kitle kaynak veya kalabalık madenciliği) denilen bu yöntem, bilgiye ulaşım sürecine kitlelerin katılması anlamına geliyor. “Açık Anayasa” ise crowdsourcing yönteminden ayrılarak biraz daha Wikipedia tarzı yazım denemesi ile farklılığını ortaya koymayı hedefliyor. Dileyen herkesin anayasa yazımına dahil olabildiği çalışmada katılımcılar projenin internet sitesine (www.acikanayasa.com) girerek anayasada olmasını düşündükleri maddeleri uygun konu başlığının altına yazabiliyor, olmasını istemedikleri maddeleri değiştirip düzenleyebiliyor.

Mevcut anayasadan çok daha farklı bir anayasa ortaya çıkartmanın projeye destek verecek yazarların elinde olduğunu belirten Saka, her düşüncenin açıklanıp tartışılabileceği açık bir platform sunduklarını söylüyor. Saka’ya göre projenin son halinde, özgürlükler ve haklar üzerinde daha fazla duran, mevcut anayasadan daha özgürlükçü bir anayasa ortaya çıkacak.

Proje ekibinden Ayşe Gül Yüce’ye göre TBMM’nin anayasa yazımında vatandaşı bilgilendirmek ve görüş almak için açtığı internet sitesi bilgi verici olmasına rağmen vatandaş katkısı bağlamında engelleyici süreçler içeriyor. Halkın bugüne kadar siyasal partilerin veya STK’ların anayasa çalışmalarına doğrudan erişemediğinin altını çizen Onur Erdem ise artık halkın kendi içinde uzlaşarak kendi anayasasını yazma fırsatı olduğunu söylüyor.

Açık Anayasa projesinde kullanıcılar kendi maddelerini siteye ekleyebildikleri gibi, önceden başkası tarafından siteye eklenmiş maddeler üzerinde de değişiklikler yapabiliyor. Bu sayede sunulan maddelerin kullanıcılar tarafından tartışılarak geliştirlmesi hedefleniyor. Proje, geçmiş anayasaların ve Meclis Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının siteye eklenmesiyle daha da gelişmiş durumda. Ayrıca proje ekibi STK’ların elinde bulunan taslakları da sitede paylaşmaya davet ederek, taslakları daha geniş kitlelerce okunabilir hale getirmek istiyor.

Kolektif olarak internet üzerinden üretilen çalışmalarla ilgilenen Saka, daha önce de “Seçim Takip” adındaki bir yurttaş gazeteciliği projesini gerçekleştirmişti.

Yorum yazın