Spor

Haliç'in 'hakkını veren' yelkenciler

Yazan: Doğuş Arun

Bilgi Yelken, ikinci kez katıldığı üniversiteler arası yelken yarışı Campus Cup'tan da iki kupayla ayrıldı. Sporculara göre ders arasında bile Haliç'te antrenman yapabilmek bir avantaj.

Bilgi Yelken Kulübü 23 üniversitenin katıldığı Campus Cup yarışlarında, genel sıralamada ikinciliği elde etti. Kulüp, kendi yelken sınıfında (IRC 1) ise üst üste ikinci kez birincilik kürsüsüne çıktı. Türkiye Yelken Federasyonu’nun himayesinde yedinci kez düzenlenen ve sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği yarışlar 13-15 Mart’ta Marmaris’te yapıldı.

Yarışa İzmir Yelken isimli MA 1010 tipi tekneyle katılan Bilgi ekibi Yaşar Doğa Arıbaş (kaptan), Ahmet Hakan Öztürk, Atakan İzmirli, Deniz Ekiz, İlber Gündüz, Ömer Ergün ve Ömer Güler’den oluşuyor. Üniversitelerin yelkenle ilgilenmeye başlamasının Türkiye’de bu sporun gelişmesi için çok önemli bir adım olduğunu düşünen sporcular, yine de desteğin artması gerektiği görüşünde.

Takım kaptanı Yaşar Doğa Arıbaş, Bilgi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi. 2008’de başladığı yelkende, 2011’de milli takıma seçilmiş ve 2012’de milli takımla Avrupa şampiyonluğu yaşamış bir sporcu. 2013’ten beri Bilgi Yelken için de yarışıyor.  Takım kaptanı Arıbaş, yaş ilerledikçe, insanların geçim kaygılarını da düşünerek yelkenden uzaklaştığını bu sporda profesyonellik için sponsor desteğinin şart olduğunu düşünüyor.  Arıbaş, diğer pek çok sporda olduğu gibi ülkenin alt yaş kategorilerinde çok başarılı olmasına rağmen olimpik sınıflarda başarılı olamamasını sponsor eksiği nedeniyle sporcuların profesyonelleşememesine bağlıyor.

Başkan yardımcısı Atakan İzmirli, Bilgi Üniversitesi’ne ve Bilgi Yelken’e girdiği 2010’la bugünü kıyasladığında, “çok az da olsa” bir fark olduğunu ifade ediyor. İşletme son sınıf öğrencisi İzmirli, büyük şirketlerin Türkiye’de düzenlenen yarışmalara sponsor olmaya başladığını ancak dünyaya kıyasla desteğin hala çok az olduğunu anlatıyor.
Ancak ülke çapındaki destek yetersizliğine rağmen Bilgi Üniversitesi Yelken Kulübü üyeleri kendilerini şanslı görüyorlar.

Kulüp başkanı Ahmet Hakan Öztürk, üniversite yerleşkesinin Haliç kıyısında olmasını “coğrafî bir avantaj” olarak yorumluyor. Öztürk yerleşke kıyısında Kayıkhane ismi verilen liman ve tesisin açılmasının ardından iki üç saatlik ders aralarında dahi antrenman yapabildiklerini söylüyor. Haftalık ya da aylık belirli bir sayıda antrenman sayıları yok ancak İşletme Enformatiği son sınıf öğrencisi Öztürk ayda en az beş antrenman yaptıklarını söylüyor.  Kulübe 2010’da katılan Öztürk,  yelkeni “hobiden çok yaşam tarzı” olarak görüyor.

Kulüp üyeleri Haliç ve Kayıkhane faktörlerinin yanı sıra okul yönetiminin desteğinde de memnun olduklarını ifade ediyorlar. Yönetim kulübe destek olurken, kulüp de kazandığı başarılar ve liseliler için düzenlediği yarışlarla okulun ismini temsil ediyor. Marmaris’te ünvanını koruyan Bilgi Yelken ekibi,  24 Nisan’da Fransa’da düzenlenecek olan, 180 üniversitenin katılacağı ve kendi alanında dünyanın organizasyonu EDHEC yarışlarına katılacak. (DA/GT)

IRC nedir?

Bilgi Yelken'in iki yıl üst üste birincilik aldığı IRC 1, Campus Cup'ta yarışılan dört sınıftan biriydi. 
Bu sınıflar, çok farklı boyutlardaki tekneleri birbiriyle yarıştırmamak için  belirli aralıklarla oluşturuluyor. IRC ise farklı özelliklerde teknelerin yarışmasını sağlayan bir hesaplama sistemi. Teknenin tüm özelliklerini belirtmeniz sonucunda gizli bir formül doğrultusunda Fransa’da bulunan rating merkezinden size özel bir puan geliyor. Bu puan doğrultusunda bir saatlik bir yarışta her bir puan için 3,6 saniye zaman kazanıyor ya da kaybediyorsunuz.  Büyük ratingli tekneler küçük ratingli teknelere zaman veriyor. Böylelikle tekneniz ne tip olursa olsun yat yarışlarınıza katılabiliyorsunuz.
Bu sınıflandırmaya göre yarışlar beş kategoride (IRC 1,2, 3, 4 ve 5) yapılıyor.

Kaynak: anayelken.com.tr

Yorum yazın