Genel

Google’dan yeni bir sosyal ağ aracı

Yazan: http://www.siberkultur.com/?q=google-friend-connec

Google, yeni çıkartacağı araç sayesinde web site sahiplerine, sitelerine sosyal uygulamalar eklemelerine imkan sağlayacak. Google Friend Connent adındaki uygulama www.google.com/friendconnect adresinden yayınlanacak; ancak şimdi değil. Yayına geçmesi için Google Campfire bekleniyor. Google Friend Connect temel olarak site sahiplerine hiç bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan, minik ekletilerle sitelerine sosyal özellikler kazandırmalarını sağlayacak. Mesela OpenID tabanlı üyelikler, […]

Google, yeni çıkartacağı araç sayesinde web site sahiplerine, sitelerine sosyal uygulamalar eklemelerine imkan sağlayacak. Google Friend Connent adındaki uygulama www.google.com/friendconnect adresinden yayınlanacak; ancak şimdi değil. Yayına geçmesi için Google Campfire bekleniyor.

Google Friend Connect temel olarak site sahiplerine hiç bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan, minik ekletilerle sitelerine sosyal özellikler kazandırmalarını sağlayacak. Mesela OpenID tabanlı üyelikler, görsel galeriler veya daha da önemlisi OpenSocial uygulamaları.

Site sahiplerinin kazanacakları elbette sadece bu uygulamalar olmayacak; Friend Connect’in getireceği ekstra trafik, daha fazla sosyalliğe bağlı olarak daha etkileşimli siteler ve daha az uğraş ile daha gelişmiş siteler ortaya çıkmasını sağlayacak.

Türkiye’deki YouTube yasağından dolayı sitelerine eklenen açıklayıcı video izlenemiyor. Tanıtım videosundan görüldüğü kadarıyla sitenize bir üyelik entegre etmeniz saniyeler sürüyor. Aynı şekilde bir oylama sistemi veya galeri de kolaylıkla eklenebiliyor.

İstendiğinde Google hesabı olanlar bu sitelere giriş yapabiliyor. Giriş yaptıktan sonra GoogleTalk, Facebook, Orkut ve hi5 gibi sistemlerdeki profiller de siteye bağlanabiliyor. Bu sayede bu sistemlerdeki kişilerden kimler bu siteye üye rahatlıkla görülebiliyor ve üye olmayanlar siteye davet edilebiliyor.

Videoda vurgulanan diğer uygulamalar, web sitesine bir yorum ve oylama sistemi entegre edilebilmesi. Renklerini sitenize göre modifiye edebildiğiniz bu uygulamaları kullanmak da oldukça basit. Kesinlikle sistemi ağırlaştırmıyorlar. Bir diğer uygulama ise web sitesine üye olan kişilerin siteye resim ekleyebilmesi. Bir kullanıcı rahatlıkla siteyeyle ilgili resimleri ekleyip, diğer ziyaretçilerle paylaşabiliyor. Tabi site sahibi izin vermişse…

İşin en güzel yanlarından birisi de, Friend Connect ile gelen kullanıcıların siteye kendi arkadaşlarını da davet edebiliyor olması. Bu beraberinde beğenilen sitenin sahiplenilmesini de sağlıyor. Ayrıca, Friend Connect ile izin verilen profiller arasında (Facebook, orkut gibi) yaptığınız tüm etkileşimleri takip edebilmek de sistemin yayılmasında büyük rol oynuyor.

Kafalarda oluşan bir soru işareti, web site sahibi tüm bunları nasıl izleyip, müdahale edebiliyor. Eğer Friend Connect uygulamasını sitenize kurduysanız, size özel bir yönetici paneliniz de oluyor. Böylece, sitenize üye olanları takip edebiliyor, gerekirse sitenizden atabiliyor, sitenizde yapılan aktiviteleri (fotoğraf, yorum ekleme gibi) izleyebiliyor, modere edebiliyor ve tüm bunları bir gelişim istatistikleri grafiğinde görebiliyorsunuz.

Bir sonuç ile incelemeyi bitirmek gerekirse, Google Friend Connect’in sağladığı ve sağlayacağı imkanlar gerçekten çok etkileyici. Zamanla göreceğiz ki bu uygulama da hayatımızda hayli yer kaplıyor olacak. Artık tüm sosyal ağlarımız, sitelere, sitelerimiz bu sosyal ağlara etkileşimli bir şekilde bağlanmış olacak.

Kaynak:

Yorum yazın