Gündem

Gazetecilerden basın özgürlüğü için yeni bir site

Yazan: HaberVs

Basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili sorunları ve bu sorunlara karşı verilen mücadeleyi duyurmayı hedefleyen internet sitesi yayına başladı.

Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili sorunları ve bu sorunlara karşı verilen mücadeleyi kamuoyuna duyurmayı hedefleyen internet sitesi disaridakigazeteciler.com yayın hayatına başladı.

Uzun bir süredir deneme yayınını sürdüren site, ülkedeki basın özgürlüğü gündemiyle ilgili haber, yorum, belge, raporlarla görsel içeriği okura aktarmayı amaçlıyor.

Siteyi kuran gazeteciler, yayına hayatına başlamak için özel olarak 12 Kasım haftasını tercih ettiler. 12 Kasım'da KCK Basın davasının, 16 Kasım'daysa basın özgürlüğü açısından kritik davalardan ODA TV davasının yeni duruşmaları var.

Basın özgürlüğü konusunda kaynak olacak

Sitede basın özgürlüğüyle ilgili haber ve yorumların dışında tutuklu gazetecilerin sürekli güncellenen listesini; CPJ (Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi) raporu gibi raporları; 'Tutuklu Gazete'nin yeni sayılarını; Tanıklık Günleri metinleri gibi belgeleri; basın özgürlüğüyle ilgili etkinliklerden fotoğraf ve videoları da bulmak mümkün.

Hem Türkçe hem İngilizce yayın

Site, Türkiye'deki basın özgürlüğü sorununu dünya kamuoyuna özellikle de yurtdışındaki gazetecilere aktarmak ve yabancı basından Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili sorunları ele alan haber ve yazıları derlemek amacıyla Türkçe olduğu gibi İngilizce de faaliyet gösteriyor.

Site, yurtdışından erişimi kolaylaştırmak amacıyla İngilizce içerik için www.pressout.net adresini kullanıyor.

Sitede İngilizce haberler dışında konuyla ilgili İngilizce, Fransızca ve Almanca çıkan haber ve yorumları günü gününe Foreign Press (Yabancı basın) bölümünden takip etmek mümkün.

Gazeteciler site için yazdı: ODA TV ve KCK gibi davalar arasında ayrım yapmayın

Site ilk yayın haftasında, bu davaların ortak özelliğinin gazetecilerin gazeteciliğini yargılamak olduğuna vurgu yapan bir içerikle okurlarının karşısına çıktı.

Site, gazetecilerle halkın haber alma hakkını savunan tüm yurttaşlara bu davalara arasında ayrım göstermeme çağrısında bulundu.

Site bu vesileyle, aralarında bu davaların sanıklarının da bulunduğu gazetecilerin, muhalif siyasi görüşleri arasındaki farklılıklardan bağımsız olarak tüm bu davalarda gazeteciliği yargılanan her basın mensubuna sahip çıkma yönündeki çağrılarını yayımladı.

Bu doğrultuda sitenin ilk gününde manşetlerde Ahmet Şık, Nedim Şener, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Ayşenur Arslan, Evrim Kepenek, Banu Güven gibi gazetecilerin demeçleri yer aldı.

Dışarıdaki Gazeteciler'in basın özgürlüğüyle ilgili haber ve duyuruları  yalnızca internet sitesinde değil sosyal medya kanalında da yayımlanıyor.

Dışarıdaki Gazeteciler'i Facebook'ta aynı adlı hesaptan Twitter'daysa @pressout hesabından takip etmek mümkün.

Ayrıntılı bilgi ve iletişim için:

Mail adresi: info@pressout.net

Facebook sayfası: Dışarıdaki Gazeteciler

Twitter hesabı: @pressout

Yorum yazın