Spor

Fransa Açık, Nadal şampiyon

Yazan: İrem Bolu
Geçtiğimiz hafta tamamlanan Roma Açık'ta sekizinci şampiyonluğunu elde eden dünya sıralamasının ilk sırasındaki Rafael Nadal, sezonun ikinci Grand Slam'i Fransa Açık'a 11. şampiyonluğunu kovalamak için geliyor. (Fotoğraf: atpworldtour.com)

Toprak kortun gelmiş geçmiş en başarılı ismi Rafel Nadal, Fransa Açık’ta 11. kez kupaya uzanacak mı? Tenis Dünyası yazarı Alp Ustaoğlu ile “Rafa”yı konuştuk.

“Bir tenis turnuvasını en çok kazanan sporcu*” rekorunu elinde tutan İspanyol raket Rafael Nadal, Fransa Açık (Roland Garros) turnuvasına da favori olarak geliyor. Geçtiğimiz hafta sona eren Roma Açık turnuvasını kazanan erkekler tenisinin bir numarası, toprak kortun en prestijli turnuvasında 11. şampiyonluğunu elde ederek kendi rekorunu kırmak istiyor.

Bu büyük başarının ipuçlarını ve gelecek yılları Tenis Dünyası dergisi yazarlarından Alp Ustaoğlu ile konuştuk.

Rafael Nadal’ı farklı kılan ve diğer tenisçilerden ayıran özellikler nelerdir?
Nadal’ı sadece oyun, teknik, mental veya sosyolojik açıdan değerlendirmek doğru olmaz, onu pek çok faktörün doğru birleşimi olarak görmek gerekiyor ama en önemli alameti farikası özellikle mental açıdan bugün olduğu seviyeye 18 yaşında gelmiş olmasıydı. Bu özelliği onu günümüz tenisinde, halen 24-25 yaşında kendini bulmaya çalışan genç yetenekler arasında hızlı bir şekilde ön plana çıkardı.

Aşağı yukarı her oyuncu benzer vuruşları yapabiliyor, oyuncunun mental seviyesi en önemli ayırıcı özellik olabiliyor, Nadal’ı bu anlamda sizce nerede konumlayabiliriz?
Nadal’ın zihinsel seviyesi kariyerinin başından beri olması gerekenden hep daha yüksekte oldu. Maç içerisinde kaybedilen puanlara, oyunlara takılmayan, geride olsa bile rakibe her zaman geri dönebileceği hissini veren, kaybedilen maçlardan sonra rahatlıkla önüne bakabilen ve en önemlisi bir maçın veya turnuvanın onu bozmasına asla izin vermeyen mental seviyesi, onun bu istatistiklere ulaşmasında en büyük itici güçlerden biri oldu.

Bu anlamda Nadal’ın mental seviye olarak dünyanın en iyi sporcuları arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca Nadal’ın sadece zihinsel değil oyun yapısı olarak da çok komple bir tenisçi olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Nadal bu seviyeyi devam ettirebilecek mi?
Oyun yapısı itibariyle toprak kort Nadal’a çok uygun ama diğer zeminlerde de yıllar içinde kendini ispatladı. Fransa Açık’ın toprak kortta oynanması tabii ki bu rekorda önemli bir faktör. Nadal’ın 32 yaşında olduğunu düşünürsek doğal süreç eninde sonunda işleyecek ama en azından iki üç sene daha onun Fransa Açık’ı domine edeceğini düşünüyorum. Çünkü fiziki şartlar “dur” diyene kadar, özellikle toprak kortta Nadal’a rakip bir oyuncu çıkması zor görünüyor.

* Rafael Nadal, Monte-Carlo Masters ve Barcelona Açık turnuvalarını 11’er defa kazandı.

 

Yorum yazın