Galeri İstanbul Sanat Yaşam

Fıstık atma, destek at

Yazan: Can Güneri

Yakın zamanda konan tüberküloz teşhisinin ardından yoğun bakıma alınan Siya Siyabend grubunun solisti, sokak müziğinin sembol figürü “Bizon Murat” lakaplı Murat Toktaş için, 3 Mart cumartesi düzenlenen dayanışma gecesinde tüm sevenleri Kadıköy Sahne’de biraraya geldi.

Cumartesi gecesi, Kadıköy Sahne’nin önündeyim. Kalabalık bir grup sıraya girmiş, kapıların açılmasını bekliyoruz. Bir o kadar kalabalık başka bir grup ise, etkinlik başlamadan tükenen biletlerden birini edinemedikleri için, “Dayanışma gecesi bilet mi biter!” nidalarıyla bilet bulmaya uğraşıyor. Bu sırada giriş kapısının yanında kurulu olan standtan, Galata’daki lise yıllarımdan çok aşina olduğum bir haykırış geliyor kulağıma: “Siya Siyabend CD’leri, faşizme iyi gelir!”

Stantta satılan Siya Siyabend CD’leri, Murat Beşer’in “Yoldan Çıkmış Simalar” kitabı ve Teneke Trampet grubu tişörtleri de dahil gecede elde edilen tüm gelir, “Bizon Murat’ın” tedavisinde kullanılmak üzere toplandı.

Bilet bulma şansı olanlardan biri de ben olduğum için, içeri giriyorum. Gece boyunca dayanışma için gönüllü olarak sahne alacak oniki grup ve solistin (Peyk, Bandista, Kesmeşeker, Adamlar, Luxus, Sena Şener, Flört, Teneke Trampet, Yaşar Kurt, Öte’kim, Kuan ve Kırmızı Nazmi Akyıldız) sahne akışını, Siya Siyabend’in davulcusu Erdem Göymen’in düzenlediğini öğreniyorum. Kara Güneş grubundan Özgür ile Murat Beşer, Kadıköy Sahne’nin direktörü Serkan Fidan’la iletişime geçerek geceyi organize etmiş.

Birbiri ardına performanslarıyla tüm gece durmaksızın kalabalığı coşturan sanatçıların ötesinde, geceye asıl damgayı, bilet bulamadığı halde konser alanının önünde şarkılar söyleyen, sahip oldukları dayanışma ruhunu gözler önüne seren insanlar vuruyor. İçeri giremeseler dahi katkılarını esirgemeyen insanların kimisi sokak sokak dolaşarak Siya Siyabend CD’leri satıyor, kimisi de enstrüman çalıp şarkı söyleyerek Murat’a yardım topluyor. Gece boyunca tekrar tekrar kulağıma şu söz çalınıyor: “Gezi Parkı’nda gibiyim, bu duyguyu çok özlemişim.”

Gecenin asıl -çorbacıda fazla oyalanmaktan az daha kaçıracağım- sürprizi, Murat’ın Süreyyapaşa Hastanesi’nden görüntülü bağlanarak sevenleriyle buluşması oldu. 

“Bize fıstık atmayın bizona destek atın” sloganıyla gitar çalarak dayanışmaya katkıda bulunanlardan biri de, “Kadıköy Sound” belgeselinin yönetmeni Eren Okur ve arkadaşı Fethi Yıldırım. Bu sokak ruhunun oluşumunu muhabir arkadaşım Bartu Kristal‘e şöyle açıklıyorlar: “Sokak müzisyenleri olarak hepimiz Bizon Murat’la gönül bağı kurmuş olan gruplarız. Keşke bu dayanışma küçük küçük ve İstanbul’un her yerinde yapılsaydı. Murat’ın “Bizon” lakabı, yıkılmayı reddeden yapısından geliyor. Siya Siyabend, bağımsız müzik yapma konusunda hepimize yol gösterdi. Onların sayesinde bizler de bizon olduk, artık her sokakta bizonlar var.”


Yardım hesapları: TR530004600882888000027351 Erdem Göymen (Grubun davulcusu) Avrupa’dan destek için Euro hesabı: TR340004600882036000049289


Geceden Kareler

(Fotoğraflar: Can Güneri)

Müzik yazarı Murat Beşer “Yoldan Çıkmış Simalar” kitabını imzalıyor.

Sena Şener

Ozan Kotra (Flörtt)

Alper Bakıner (Luxus)

Bandista

“İnsanlar birbirine sevgi gösterirlerse, birbirlerinin iyileşmesini sağlayabilirler.” Yaşar Kurt

 

 

Yorum yazın