Yaşam

Evsizlik sorunu çözülene kadar…

Yazan: Ecem Hepçiçekli
Engelsiz Pedal Facebook grubu

Bisikletleriyle evsizlere çorba dağıtan “Engelsiz Çorba” gönüllüleri, İstanbul dışına da yayılıyor. Hedefleri, evsizler için kalıcı bir çözümün bulunması.

Yaklaşık iki aydır “Engelsiz Çorba” projesinin gönüllüleri evsizlere ve mültecilere çorba dağıtmak üzere geceleri pedal çeviriyor. Projeden haberdar olup hazırlık veya dağıtım aşamasında görev almak isteyenler sırada bekliyor. Gösterilen yoğun ilgi sonucunda Mart 2015'e kadar dağıtılacak çorbaları pişirecek gönüllüler hazır. Son dağıtımlarda sokaklarda daha az evsizle karşılaşıldığı için 3 Ocak'a kadar ara verilip İstanbul'un farklı bölgelerinde keşif yapılacak. Hedef sadece İstanbul değil, tüm Türkiye. İlk olarak İzmir ve Ankara'da projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Projenin sorumlularından Özgür Gönülalan, “evsizlik sorununu bitirmek için yola çıktık” diyor. İlk olarak Engelsiz Pedal Derneği'nin üyeleri, Şefkat Derneği'nin Tophane civarında el arabalarıyla çorba dağıttığını öğrendikten sonra bu projeye başlama kararı alıyor. Bisikletlerle bu dağıtımın daha geniş bir alanda yapılabileceğini düşünen Engelsiz Pedal üyelerinin deneyimli sürücüleri ilk keşifleri yapıp Kasım ayında dağıtıma başlıyor. Özgür Gönülalan da, bu keşif grubunda ve ilk dağıtımlarda yer alan deneyimli “makam şoförleri”nden biri. Dağıtımlar, şu ana kadar evsizlerin yoğunlukla bulunduğu Fatih, Esenler Otogar ve Tozkoparan bölgelerinde haftanın iki günü gerçekleştiriliyordu, fakat artık bu bölgelerde daha az evsizle karşılaşıldığı için rota değişecek, çorbaya ihtiyaç duyulan yeni bölgeler keşfedilirse oralarda dağıtıma başlanacak.

Fatih ve Esenler civarındaki evsizlerle daha az karşılaşılmasının sebebi, havanın iyice soğumasıyla birlikte boş binalara saklanmış olmaları. Kuytu köşelerde barınacak yer bulan evsizler şimdilik soğuktan daha az etkileniyor olsa da, kalıcı bir çözüm elde edilmiş değil. Özgür Gönülalan, projenin amacının çorba dağıtırken farkındalık yaratmak, ilgili kurumların harekete geçmesini sağlamak olduğunu söylüyor.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem projeden haberdar olmadığını, hem de bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını söylüyor. Dağıtım yapılan bölgelerden Tozkoparan'ın bağlı olduğu Güngören Belediyesi ise Suriyeli vatandaşlar için kampların olduğunu, ancak diğer evsizler için herhangi kalacak bir mekanın ayarlanmadığını söylüyor. Gönülalan başta olmak üzere Engelsiz Pedal Derneği gönüllüleri ise farkındalık yaratmakta kararlı. Kurumlar, bu sorunu dikkate alıp harekete geçene dek kışın çorba dağıtımına devam edilecek, yaz dönemi için ise yeni çalışmalar yapılacak.

Evsizlerin bulunduğu yeni bölgelerin keşfedilmesiyle 3 Ocak'ta dağıtıma yine 7 kişilik ekiplerle devam edilecek. Sadece İstanbul değil, diğer şehirlerde de gönüllüler pedal çevirmek için hazırlık yapıyor. Önce İzmir ve Ankara'da, daha sonra diğer şehirlerde de Engelsiz Çorba'nın devam ettirilmesi isteniyor. Ayrıca, toplumu ilgilendiren konulara engellilerin de müdahil olması hedeflendiği için, diğer şehirlerdeki dağıtımlarda da çorbada yine engellilerin de tuzu bulunacak.

Engelsiz Pedal Derneği'nin deneyimli sürücülerinden Özgür Gönülalan,  projenin hem olumlu, hem de olumsuz eleştiriler sayesinde gelişip şekillendiğini söylüyor. Engelsiz Çorba en çok, evsizlik durumunu “normalleştirdiği” için eleştirilse de, gönüllüler “kanıksanmayı” değil, “farkındalığı” artırdıklarını düşünüyor.. Yine de bu olumsuz eleştiriler , ekibi yeni hedefler belirlerken daha yaratıcı olmaya sevk ediyor.
Havanın günden güne soğuması, pek yakında da karın yağacak olması sürücüleri endişelendiriyor. Kötü hava koşullarına dayanıklı bisiklet ekipmanlarına ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca bisiklet yollarının yetersizliği de güvenlik açısından sorun teşkil etse de, şimdilik gönüllüler yola devam ediyor.

Engelsiz çorba Facebook grubu için tıklayın>>

1 Yorum

  • Gerçekten çok güzel bir haber olmuş. Dünyamızda böyle insanlar olduğunu görmek çok güzel bir his.

Yorum yazın