Yaşam

Enerjiyi tüketirken kaynağını sorun

Yazan: Batuhan Acar

Otuza yakın Avrupa ülkesinde eşzamanlı olarak düzenlenen Enerji Haftası etkinlikleri 11 Nisan Pazartesi günü Santralistanbul’da başladı. 2005’ten bu yana düzenlenen etkinliğin amacının alternatif enerji kaynaklarını tanıtmak olduğunu belirten Santralistanbul Eğitim Birimi’nden Burcu Özkan, bu yıl ilk kez Santralistanbul’un girişimi sayesinde Türkiye’nin bu etkinliğe dahil olduğunu söylüyor. Santralistanbul’un enerji temalı bir kuruluş olduğuna dikkat çıken Özkan […]

Otuza yakın Avrupa ülkesinde eşzamanlı olarak düzenlenen Enerji Haftası etkinlikleri 11 Nisan Pazartesi günü Santralistanbul’da başladı. 2005’ten bu yana düzenlenen etkinliğin amacının alternatif enerji kaynaklarını tanıtmak olduğunu belirten Santralistanbul Eğitim Birimi’nden Burcu Özkan, bu yıl ilk kez Santralistanbul’un girişimi sayesinde Türkiye’nin bu etkinliğe dahil olduğunu söylüyor. Santralistanbul’un enerji temalı bir kuruluş olduğuna dikkat çıken Özkan etkinliğe katılım süreçlerini ve hedef kitlesini şöyle anlatıyor:

“Avrupa Birliği’nde yapılan bu etkinliğin koşullarına uyacağımızı düşünerek EUSEW (Eurpean Union Sustainable Energy Week) Sustainable Europe Campaign’e başvurduk ve katıldık. Bize kayıtlı olan 15 bin katılımcı var bunların çoğu ana sınıfından lise sona kadar olan öğrenciler. Elbette bireysel katılımlar da olacaktır.”

Enerji haftası etkinliklerinde ele alınan alternatif enerji kaynakları, güneş enerjisi (ısı ve ışık sayesinde elektirik üretmek), rüzgar enerjisi (rüzgar türbinleri sayesinde elektrik üretmek) hidroelektirik enerji (hızla akan suyun enerjisini jenaratör yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürmek) hidrojen enerjisi (suyun elekrolizi sayesinde hidrojen pilleri yaratmak) jeotermal enerji (yerkabuğunun altında ki birikmiş ısıdan dolaylı veya doğrudan faydalanmak) dalga ve gelgit enerjsi (okyanusların-denizlerin yarattığı dalga hareketinden elde edilen enerji) olarak sıralanıyor.

Hafta boyunca alternatif enerji kaynaklarından oluşan ve enerji tasarrufu sağlayan bir dizi maket, Santralistanbul’un çeşitli yerlerine serpilmiş durumda. Bu maketler, su türbini istasyonu, Eko Karavan, çevre ve enerji dostu binalar ve yalıtım sistemleri, alternatif enerji kaynaklı oyun alanları, hidrojen enerjisi deneyleri istasyonlarında görülebiliyor.

Yakıt piliyle çalışan otomobil

Enerji Haftası’nda yer alan modellerden en ilgi çekici olanlarından biri Hidrojen Yakıt Pilli Yolcu Taşıma Aracı. Aracın çalışma manığı gayet basit. Araç, içinde iki kw yakıt pili, üzerinde ise dört adet güneş paneli barındırıyor. Üzerinde bulunan dört güneş paneli aracın içerisindeki aküyü şarj ediyor. Doksan voltluk bir güç elde edildiğinde ön enerji sağlanmış oluyor.Araç ilk başta aküden çalışıyor akülerin voltaj seviyesine göre yakıt pili devreye giriyor. Araç, içindeki 2.4 kw’lik bir doğru akım motoruyla çalışıyor ve tahrik o motor sayesinde gerçekleşiyor. Hidrojenin şarj edilmesi ise dışarıdan kırmızı tüplerle regülatör vasıtası ile yapılıyor İCHET (İnternatıonal Centre For Hydrogen Energy Technologıes) bünyesinden proje mühendisi İbrahim Kuru araç için şunları söylüyor;

“Dört kişinin binebileceiğ aracımızı aslında mevcut olan bir golf arabasını modifiye ederek tasarladık. Aracımız trafikte kullanım için uygun değil, çünkü hızı 30 km civarında. Daha çok trafiğe kapalı alanlar , havaalanları için kullanılabilir. Aracın yaygın kullanımıyla hidrojen dolum noktaları da oluşabilecektir hidrojen enerjisi pahalı ama temiz bir enerjidir. Kısa mesafe aracı olarak tasarlanan projemizin fiyatı konusunda net bişey söylemek doğru olmaz ama yaklaşık olarak otuz bin dolar diyebilirim. Sonuçta bu araç bir prototip ve seri üretim fiyatları daha düşük olacaktır kuşkusuz.”

Yorum yazın