Doğa Tvsaire

Çinekop ve sarıkanat lüfer değil mi?

Yazan: Yusuf Kasuto - Merve Ceren Balcı

20 santimetrenin altındaki lüferin avı ve satışı yasak. Ancak büyük marketlerde de olmak üzere hemen tüm tezgahlarda çinekop ve sarıkanat satılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın  26 Ağustos’ta  2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ üzerinde yaptığı değişiklikle birlikte 20 santimetrenin altındaki lüferin avı ve satışını yasakladı.

Ancak hemen tüm balık pazarları ve marketlerde 20 santimetreden küçük lüferlerin satıldığına tanık oluyoruz. Etiketlerinde çinekop ve sarıkanat yazıyor.

Çinekop ve sarıkanat lüfer değil mi?

HaberVs muhabirleri bu soruyu, deniz biyolojisi konusunda çalışmalarıyla tanınan Haliç Üniversitesi Moleküler Biyoloij ve Genetik Bölüm Başkanı  Yrd. Doç. Dr. Baki Yokeş’e sordu.

Yokeş geçtiğimiz hafta içerisinde Migros’ta, yasal sınırın altında lüfer satıldığına tanık olmuş ve yaptığı başvuruyla 4 Kasım’dan itibaren Migros tezgahlarında satışının durdurulmasına önayak olmuştu.

2 Yorum

  • valla insanların çinekop,lüfer ayrımını yapamaması çok garip geliyor. bunun bilinmemesi. Balıkçılara gelince mantık hatası var. Hem çinekop avlıyorlar lüferler büyümüyor daha sonra az sayıda lüferi yüksek fiyattan sattıkları için kimse almıyor. Kimse almayınca lüfer satamıyoruz diye isyan ediyorlar. Kendi içinde çelişen bir durum. Sorunun çözümü kesinlikle 1 sene av yasağı ve ciddi bir yaptırım. Nasıl düzenlenir bilmiyorum ama 1 sene av yasağı olmadan çözüm zor gibi geliyor.

Yorum yazın