İstanbul Sanat

Che’nin oğlu tabuları sorguluyor

Yazan: Fırat Alkan

Che Guevara’nın oğlu Camilo Guevara İstanbul’da TABÙ adlı sergisinin açılışını yaptı, açılışta sanatıyla ve babasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Arjantinli devrimci Ernesto Che Guevara‘nın beş çocuğundan biri olan Camilo Guevara fotoğrafçı kimliğiyle modern sanatı TABÙ adlı sergisinde bir araya getiriyor.  Che’nin oğlu denilince akla başka türde çalışmalar gelebilir ama Camilo eserlerinde insan türünün doğuşunda yatan cinselliği ele aldığını söylüyor. Camilo Guevara yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığı eserlerini, dünyada ilk kez Bedri Baykam‘ın ev sahipliğiyle Beyoğlu Piramid Sanat‘ta sanatseverlerle buluşturuyor.

rsz_camilo

Camilo Guevara / Fotoğraflar: Fırat Alkan

Che’nin oğlunun İstanbul’da sergi açtığını duyan sanatseverler gala akşamına yoğun ilgi gösterdi. Ertuğrul Özkök’ten Nejat Yavaşoğulları’na kadar sanat ve “cemiyet hayatı”nın önde gelen isimleri serginin galasındaydı. Gala akşamı özel bir buluşmaya da sahne oldu. Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş ve kardeşi Hamdi Gezmiş de Camilo ile biraraya geldiler. Açılış töreni Bedri Baykam ve Camilo arasındaki teşekkür konuşmalarıyla başladı. İki yıl önce tanıştıklarını ve proje üzerine o zaman konuşmaya başladıklarını belirten Bedri Baykam, Camilo’ya kendisine en başta inanıp inanmadığı sorduğunda Camilo Guevara:”Küba’da yalan söyleyen bir insana ‘Türklük yapıyorsun’ deriz ama artık bunu da değiştirmeli!” sözleriyle cevap verdi.

Düşünmeye itiyor

Baykam’dan sonra söz alan Camilo Guevara tabuların nasıl oluştuğu, bir şeylerin nasıl tabu haline gelebildiği soruları üzerinde yoğunlaşarak çalışmaya başladığını, bir tabu üzerinden tüm tabuları anlatmak için de çıplaklık ve kadını tercih ettiğini söyledi. Camilo Guevara, planlarında yeni bir serginin olmadığını ama isteklerinin bir dünya turu olduğunu dile getirdi.

Bu arada TBMM Başkanı’nın Che Guevara ile ilgili sözlerini hatırlatan basın mensuplarına Camilo söylenenlerin üzücü olduğunu ama tek bir kişinin düşüncesinin de önemli olmadığını belirterek, “Benim için tek bir kişiden ziyade önemli olan Türk halkının kalbinde ve zihninde olan Che’dir” dedi. Bedri Baykam ise soruyla ilgili olarak bir siyasetçinin böyle ağır laflar sarf etmesine kara mizah olarak baktıklarını söyledi.

Galada konuşan bir başka isim ise Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez de sergiyi ve Camilo’yu İstanbul’a getirdiği için Bedri Baykam’a teşekkürlerini iletti. Alberto Gonzalez:”Babası verdiği mücadele ile bizleri düşünmeye itmişti, şimdi de burada Camilo bizi sanat yoluyla düşünmeye itiyor” dedi.

rsz_sergi_foto_2

Uzun yıllar projenin üzerine çalıştığını belirten Camilo çektiği fotoğraflar ile diyagramlar ve kinetik enerjiyle harekete geçen aletlerle birleştirerek çalışmalarını tamamlamış. Fotoğrafları zamansız olma etkisi vermesine çok özen göstermiş ve yüzyıllardır toplumların en büyük tabusu olan cinselliği sonsuz anlamlar yüklenebilecek karelere sığdırmış olduğu görülüyor. Serginin de adı tam olarak buradan geliyor. Sanatçı kendisi de stratejisini, çarpıcı bir konuyu olabildiğince mütevazi fakat kafa karıştırıcı yollarla anlatmak olduğunu söylüyor.  Sergi 26 Ekim’den 3 Aralık‘a kadar sanatseverler için Beyoğlu‘nda Piramit Sanat‘ın tarihi binasında açık olacak.

1 Yorum

  • Açılışta bulunma onuru nsil oldum.çok güzel bir derleme olmuş elinize sağlık…
    Bedri Baykam başta olmak üzere bu özel günü bizlere sunan emeği geçen herkese teşekkürler..

Yorum yazın