Moda Yaşam

Bugün Cadılar Bayramı!

Yazan: Cemre Irmak Tunçay

Kökleri dinsel geleneklere dayansa da Amerikan kültürünün etkisiyle yaygınlaşan Cadılar Bayramı, Türkiye’de daha ziyade “parti sektörü”ne katkıda buluyor.

Dinsel inançlara dayanmasına rağmen özellikle ABD’de büyük bir festival havasında kutlanan, kapı kapı dolaşıp şeker ve harçlık toplayan çocukların dünyadaki başlıca eğlencelerinden olan Cadılar Bayramı, Türkiye’de de popüler hale gelmeye başladı. Ama, orjinal ismi “Halloween”i Azizler Günü’nden (All Hallow’s Eve) alan bu bayrama Türkiye’de duyulan ilgi daha ziyade ticari nedenlere dayanıyor: Partiler düzenleniyor, kostümcüler, işletme sahipleri, organizatörler bu bayram için özel hizmet ve ürünler sunuyor. Kimi mekanlarda geceye özel olarak makyöz ve kuaförler hizmet veriyor. Ünlü isimlerin sosyal medyada paylaştığı kostümlü fotoğraflar bu eğilimin yayılmasını sağlıyor.

Bayram her yıl 31 Ekim’de kutlanıyor ancak  parti organizasyonları hafta sonundan başlamış durumda.

Cadılar Bayramı, Batı kültüründe özellikle çocuklar için bir eğlenme nedeni. Fotoğraf: Kerem Özsoy

Cadılar Bayramı için yedi yıldır çeşitli mekanlarda partiler düzenleyen Organizatör Deniz Tosyalı, bu bayrama talebi bizzat kendilerinin yarattığını söylüyor: “Ülkemizde böyle gelenek olmadığı için biz harekete geçtik ve olumlu sonuçlar aldık.” Eğlenmek için bir neden daha yarattıklarını dile getiren Tosyalı, katılım her yıl artığını belirtiyor. Tosyalı, bir başka Hıristiyan bayramı olan Paskalya için de organizasyonlar planladıklarını aktarıyor.

İstanbul Ulus’taki Borgo Kitchen’ın sahibi ve işletmecisi Haşim Kom, son yedi yılda 12 Cadılar Bayramı partisi düzenlemiş olsa da Tosyalı ile aynı görüşte değil; insanlara para harcatmak için yaratılan “sıradan” bir sebep olduğu görüşünde. Amerika’daki kutlamaları ve kostümleri gördükten sonra Türkiye’deki organizasyonların zayıf kaldığına inanıyor.

İstiklal Caddesi’ndeki Aznavur Pasajı’nda 17 yıldır kostüm mağazası işleten Fatma Sarıduman, son dört yılda ve özellikle de Cadılar Bayramı’nda işlerinin arttığını söylüyor. İster hazır alınabilen ister ısmarlama diktirilebilen mağazanın Sarıduman’a bayramda göre en tercih kostümleri kedi kadın, seksi hizmetçi, korsan ve cadı. Fiyatlar hazır kostümlerde tüm aksesuarlarıyla beraber 250 TL civarındayken, özel dikimde 500 TL’ye kadar çıkıyor. Daha önceki senelerde Radisson Blu Otel, Mürekkep gibi mekanlardaki partilerde kostüm ve maske masası açan Sarıduman, bu sene de Taksim’de stant açacak. Makyaj fiyatları da 60 liradan başlayıp, özel makyajlarda 300’e kadar çıkabiliyor.

Cadılar Bayramı yine de birçok insana göre “eğlenmek için iyi bir bahane”. Beş yıldır bu partilere katılan üniversite öğrencisi Ece Tuçaltan yılın bir gününde istediği kişi veya karakter gibi giyinebilmenin keyifli olduğunu düşünüyor. Tuçaltan’a göre bu partiler aynı zamanda kostümlerin yarıştığı bir rekabete de sahne oluyor. O, sadece bir kere giyilecek bir kostüm için çok para harcamak istemese de kendi dolabından yaratıcı kostümler çıkarabiliyor. Bu sene için aklındaki fikirlerden bazıları vintage pilot gözlüğü, gömlek, bej pantolon ve botla Amelia Earhart veya havlu bandana, pembe atlet, mor tayt ve mavi tozlukla fit olmayan bir Jane Fonda. Tuçaltan’ın Cadılar Bayramı’yla ilgili sıkıntısı ise, partiye giderken giydiği kostüm nedeniyle sokaktaki insanların kendisine garip bakması.

Bir başka üniversite öğrencisi Aylin Esencan, partiye hazırlığını bir hafta öncesinden tamamlamış. Sahne ve dekor tasarımı öğrenimi gören Esencan kostümlerini kendisi tasarlıyor. Bu yılki kostümünü “IT” filminden esinlenerek diken Esencan bunu 50 liraya mal etmiş olmanın gururunu yaşıyor. Cadılar Bayramı partileri onu heyecanlandırıyor ama kutlamanın partilerden ibaret olmamasını, sokaklara taşmasını ve kostümlü çocukları her yerde görmeyi diliyor.

 

Yorum yazın