Ekonomi Teknoloji

Bu firmalarda “Bitcoin” ile ödeme yapılabiliyor

Yazan: Büşra Köroğlu
Adam Crowe/Flickr

Bitcoin para biriminin yatırımcı ve takipçi sayısı çoğaldığı gibi, Türkiye’de Bitcoin’le ödeme kabul eden iş yerlerinin sayısı da gün geçtikçe artıyor. 

Dünyayı etkisi altına alan Bitcoin, rekor üstüne rekor kırarken biur taraftan da güvenilir mi değil mi tartışmalarının odağında. Ancak tüm tartışmalar sürerken hem e-ticarette hem de offline alışverişte Bitcoin’le ödeme hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’deki bazı firmalar, ödemeleri Bitcoin’le kabul etmeye başladı bile Bitcoin’le ödeme gerçekleştiren yerler; İnci Kitap, Lezzet İkizleri, Propaganda Yayınları, Avione Jet ve Gümüşel Reklam gibi işletmelerden oluşuyor.

Firmalarda Bitcoin’le ödeme seçeneği bulunuyor

İkinci el kitap satışı yapan e-ticaret firması İnci kitap, Bitcoin’i bir ödeme yöntemi olarak kabul ediyor. “İkinci el kitapçınız” sloganıyla hareket eden firma, müşterilerine Bitcoin ile kitap satın alabilme imkanı sunuyor. İnci kitap firmasının yöneticisi Yakup Demirbaş, insanların Bitcoin’le alışveriş yapmayı pek tercih etmediğini çünkü bunun zor olduğunu söylüyor: “Şu ana kadar Bitcoin’le ödeme yapan sadece bir müşterimiz oldu. Hesaptan hesaba yatırılan kripto paradan transfer ücreti alındığı için insanlar yaptıkları alışverişi Bitcoin’le ödemeyi tercih etmiyor.”

Bitcoin’in birçok parçaya bölünebildiğini ve bu şekilde ödemelerin gerçekleşebileceğini söyleyen Demirbaş, “İnsanlar bu ödeme yöntemini tercih ettiği takdirde, Bitcoin’e denk düşen miktar hesaplanarak alışveriş gerçekleştiriliyor ancak Bitcoin’in son zamanlardaki yükselişi sebebiyle insanlar bu yöntemle ödemeden çok yatırıma odaklanıyor.”

Propaganda Yayınları’nın kurucusu Can Başkent, Bitcoin ödeme sistemini kabul eden ilk yayınevi olduklarını söylüyor. 3-4 yıldır Bitcoin’le ödeme aldıklarını belirten Başkent, 2017’deki deli sıçrama olmadan önce az da olsa bu ödeme yöntemini kullananların olduğunu söyleyerek, “E-kitap almak isteyenlerin BTC cüzdanımıza Bitcoin’leri yatırmasıyla beraber siparişler gerçekleşiyordu ancak Bitcoin’in sürekli değişkenlik göstermeye başlaması sebebiyle şu anda e-kitaplarımıza sabit bir BTC fiyatı koyamıyoruz” diyor.

Lezzet İkizleri isimli firmanın yöneticisi olan Koray Bek, Bitcoin’le ödeme sisteminin yaklaşık 1.5-2 aydır aktif olduğunu söylüyor. Bek, Bitcoin ile ödeme seçeneğini sanal paraya olan ilgisinden ve merakından dolayı gerçekleştirdiğini ancak şu ana kadar bu şekilde alışverişin yapılmadığını belirtiyor.

“Bitcoin’le kesintisiz ödeme yapılıyor”

Özel jet kiralama portalı olan Avione Jet isimli firmanın yöneticisi Mehmet Özdemir, Bitcoin’le yapılan ödemelerin daha rahat gerçekleşebileceğini söylüyor. Haftasonları; uçak, jet ve özel helikopter kiralama için yapılacak ödemelerin daha sorunsuz gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor: “Müşteriler, haftasonları özel jet ya da helikopter kiralamak istediklerinde bankalar kapalı olduğundan ödemelerde zorluk yaşanabiliyor. Ödemeler Bitcoin’le yapıldığı takdirde ücretlendirme işlemleri 7 gün 24 saat kesintisiz yapılıyor.”

İnsanlar Bitcoin’e güvenmiyor

Reklamcılık ve tanıtım alanında hizmet veren Gümüşel Reklam isimli firma, yaklaşık 6 aydır Bitcoin’le ödeme yöntemini kabul ediyor. Şu ana kadar Bitcoin’le herhangi bir işlem almadıklarını söyleyen firmanın kurucusu Abdullah Gümüş, “Firma ekibi olarak farkındalık oluşturmak için bu şekilde bir sistem oluşturalım dedik ancak Bitcoin, güvensiz ve altı boş bir para birimi olarak görüldüğü için kimse Bitcoin’le ödeme yapmıyor” diyor.

Bitcoin nedir?

Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC), herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluşlarla ilişiği olmayan elektronik para birimi olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 10 yıl önceye kadar Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin, o günlerde pek değerli görülmüyordu. Şu an neredeyse tüm dünya tarafından kabul gören Bitcoin, sanal para birimi olma özelliği taşıyor.

Bitcoin’le ilgili diğer yazılarımız:

Bitcoin dedikleri ne ola ki?

Bitcoin’e Liberty Reserve dersi…

Yorum yazın