Genel

BTK’yı eleştirmek suç mu?

Yazan: Hüseyin Aslan

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) önderliğinde telefon ve internet erişiminin serbestleştirilmesi amacıyla geçtiğimiz temmuz ayında başlatılan “Fiili Teke Son” kampanyasının internet sitesi olan www.fiilitekelesonverelim.org, önceki hafta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. BTK kendisine yönelik eleştirel karikatürleri gerekçe göstererek, siteye barınma hizmeti veren Turknet’e uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, “BTK’ya yönelik […]

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) önderliğinde telefon ve internet erişiminin serbestleştirilmesi amacıyla geçtiğimiz temmuz ayında başlatılan “Fiili Teke Son” kampanyasının internet sitesi olan www.fiilitekelesonverelim.org, önceki hafta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. BTK kendisine yönelik eleştirel karikatürleri gerekçe göstererek, siteye barınma hizmeti veren Turknet’e uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, “BTK’ya yönelik tahkir ifadeleri ve sembolleri içeren 9 farklı resim içeriği ile bu kapsamdaki ifade ve karikatür yayınına son verilmesi. Aksi taktirde mahkemeye başvurulacağı” belirtildi. Turknet’e, siteyle ilgili 5651 kanunu öne sürerek 15 Ekim’de gönderilen uyarı yazısının ardından, Turknet internet sitesinin barındırıcılığına devam etmeme kararı aldı ve kampanya sitesi internet sitesi başka bir barındırıcı olan DorukNet’e taşındı. Bir gün süren bu taşınma sürecinde, kampanyanın internet sitesine ulaşılamadı.

“Anlaşılmaz ve kabul edilemez”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Yaman Akdeniz, 5651 no’lu (İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun) kanunun 9’uncu maddesine atfen uyarının gönderilmiş olabileceğini, bu maddeye göre BTK’nın uyarı gönderip, ardından söz konusu içerik kaldırılmazsa mahkemeye gidebileceğini belirtiyor ve hemen arkasından ekliyor:
“Bana sorarsanız BTK mahkemeye de gitse kazanması çok zor bir dava olur. O karikatürler hakaret ya da kişilik haklarını ihlâl edecek bir şey içermiyor. Bu bir politik söylemdir ve bu karikatürler hem Anayasa hem de Avrupa Insan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesi çerçevesinde korunan içeriklerdendir.”
Yaman Akdeniz, bu nedenle BTK’nın dolaylı yoldan sansür girişiminin anlaşılmaz ve kabul edilmez bir girişim olduğunu düşünüyor.

“Kampanya ve içerikle alakamız yok”

İnternet sitesinin eski yer sağlayıcısı olan Turknet ise söz konusu sitenin içeriğiyle hiç bir ilgilerinin bulunmadığını belirterek, bu site gibi yüzlerce siteye barınma hizmeti verdiklerini, bunun da diğer siteler gibi ticari bir anlaşma olduğunu ve ticari anlaşmanın sona erdiğini açıkladı.

TELKODER öncülüğünde yürütülen “Fiili Tekele Son” kampanyası, internet ve telefon haberleşmesinde Türk Telekom ve TTNet’in fiili tekeline son verilerek sektörün rekabete açılmasını savunuyor. Rekabetin artmasıyla internet ve telefon kullanıcılarının çok daha uygun fiyatlara bu hizmetlerden yararlanabileceği vurgusunu yapan kampanyada fiili tekele son verebilecek olan BTK da bu konuda hiçbir şey yapmamakla eleştirililyor.

TELKODER’den adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey yönetici, BTK’nın bu davranışıyla hukuk dışı bir yöntem benimsediğini ve sektöre aba altından sopa gösterdiğini söylüyor.
“Eğer herhangi birisi hakkında internet üzerinden yayın yaparsanız kanunun ilgili maddesine göre o kişi veya kurumun içerik sağlayıcıya yazı yazması gerekiyor. Ama BTK burada doğrudan yer sağlayıcıya yazı gönderiyor. Yapılan birinci yanlış bu. İçerik sağlayıcı olarak önce bize yazı göndermeleri gerekiyordu, eğer biz değişiklik yapmazsak sonra yer sağlayıcıya ulaşmaları gerekirdi. Yer sağlayıcı olan Turknet’in telekominikasyonun pek çok alanında hizmetleri var. Bu nedenle BTK söz konusu şirkete aba altından sopa göstermiş oluyor; ‘bu işe devam edersen canın yanar’ mesajını veriyor.”

Durum böyle olunca kampanya sitesine barınma hizmeti veren kuruluşu değiştirdiklerini ve sitelerini Doruk.net’e taşıdıklarını anlatan TELKODER yöneticisi, BTK’nın bu tehditlerine karşı kampanyayı sürdürecek önlemleri aldıklarını anlatıyor:

“Aynı zamanda yakın bir zamanda on tane daha yer sağlayıcıyla anlaşacağız, bize herhangi bir engelleme daha gelmesi halinde, başka yer sağlayıcılara geçeceğiz. Gerektiğinde yurt dışından bir yer sağlayıcıyla anlaşıp, yayınlarımıza oradan devam edebiliriz. Biz bu kampanyayla BTK’ya ‘sen işini yapmıyorsun’ diyoruz. Yayınladığımız karikatürlerde yetkililerin işini yapmadığını göstermeye çalışıyoruz. Bu hem bir eleştiri, hem de işlerini iyi yapmaları için bir uyarıdır. Keşke bizi de mahkemeye verseler. Hatta önümüzdeki günlerde bizde BTK’ya karşı yazı göndereceğiz. Rakamlar ortada, işlerini doğru yapsalar böyle olmaz. Hatta geçen gün BTK başkanı, ‘Ortalık çok karışık ben hakemlik yapmak istemiyorum’ dedi. Halbuki görevi zaten hakemlik, trajikomik bir durum. Bu yüzden bir türlü istenilen seviyelere ulaşamıyoruz.”

BTK soruları yanıtsız bıraktı

Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz BTK ise gelişmelerle ilgili sorularımızı yanıtsız bıraktı. Diğer yandan “Fiili Tekele Son” kampanyası bütün hızıyla devam ediyor. Otuz bine yakın destekçiye sahip kampanyanın destekçileri arasında Türkiye çapında bilişim sektörü ve tüketici haklarıyla ilgili faaliyet gösteren İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), MOBİLSAD, MOBİSAD, Telekomcular Derneği, Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER), Tüketici Hakları Derneği (THD), Tüketiciler Birliği, Tüketiciler Derneği (TÜDER), Tüm İnternet Derneği (TİD), Türkiye Bilişim Derneği (TBD) gibi dernekler bulunuyor.

Yorum yazın