Gündem

Bitcoin’e Liberty Reserve dersi…

Yazan: Gülcan Adar

Sanal para birimi olan Liberty Reserve kara para aklama nedeniyle kapatılırken, Bitcoin bu olaydan aldığı dersle yükselmeye devam ediyor.

Sanal para denemelerinin iki büyük ismi Liberty Reserve ve Bitcoin. Liberty Reserve Mayıs  2013’de kara para aklamada kullanılması gerekçesiyle kapatıldı. Peki Bitcoin buna karşılık nasıl önlemler aldı?

Liberty Reserve, 2006 yılında Kosta Rika’da kuruldu. ABD New York Bölge Savcısı Preet Bhara’ya göre Liberty Reserve’nin kuruluş amacı kara para aklamayı kolaylaştırmaktı.  Tamamen anonim olarak sanal para yönetme imkanı tanıdı. Herhangi bir isim, e-posta ve doğum tarihiyle parasal işlem yapmak mümkündü. Sitenin kullanıcıların kimliklerinin doğru olup olmadığını anlamak için bir onaylama sistemi yoktu. Bu da bir kullanıcının bir çok sahte hesaptan yüksek miktarda parayı yönetmesine olanak sağlıyordu. Kara para aklayanlar işlemi tek bir hesap üzerinden yapmadığı için yakalanma ihtimalleri azalıyordu.

Bitcoin de yine anonim olarak gözüken bir sistem. Herhangi bir isim ve e-posta ile kayıt olup Bitcoin satın alabiliyorsunuz. Ama Bitcoinler’inizi sattığınızda yapılan işlem sanal imzalı olarak alıcı ve satıcıya yollanıyor. Bu da işlemi takip imkanı sağlıyor.

Aynı zamanda en büyük Bitcoin borsası olan Mt. Gox borsada açılmış ve açılacak tüm hesapların her kullanımda doğrulanması zorunluluğu getirdi. Mt. Gox yöneticilleri bu uygulamanın var olmayan hesaplardan ticari işlem yapılmasını engelleyeceğini düşünüyor.

Liberty Reserve üretilmeye başladığında herhangi bir limiti yoktu. Kurucusu Arthur Budovsky’nin istediği miktarda para üretilmesi ve piyasaya sürülmesi mümkündü. Bitcoin’in Liberty Reserve’den ayrıldığı noktalardan biri de bu. Bitcoin üretilmeye başlanmadan tedavüle çıkabilecek Bitcoin miktarı en fazla 21 milyon olarak belirlenmişti.

Üretim gittikçe zorlaşan matematik denklemlerinin çözülmesi mantığına kurulmuş bir yazılım tarafından yapıldığı için kontrol dışı üretimi de engelliyor. Bitcoin’i üretenlerin iddasına göre açık kod olarak internette bulunan yazılımda herhangi bir üretim açığı bulunmuyor. Yani korsan olarak üretilmesi mümkün değil.

Sanal para denetlemesi yapılmadığı için, yedi şirketin yapılan işlemlerle ilgili dava açması sonucu Liberty Reserve’nin kara para aklamada kullanıldığı anlaşılmıştı. Amerika Finansal Suçlar Ağı, Bitcoin’le birlikte çalışıyor ve sanal para kullanarak ticaret yapanların vergi ödemesi gerekiyor.

Yorum yazın