Ekonomi Gündem Teknoloji

Bitcoin’lerinizi internette değil USB bellekte saklayın

Yazan: Büşra Köroğlu

Tüm dünyada oldukça popüler olan Bitcoin para birimi, hırsızların da gözdesi oldu. Dijital para birimini çalma yöntemlerine gün geçtikçe bir yenisi ekleniyor.

Son dönemlerde popülerleşen Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleri için her geçen gün farklı hırsızlık yöntemleri geliştiriliyor. Kripto para yatırımcılarına sürekli yeni bir tuzak kuran Bitcoin hırsızlarının en yaygın olarak kullandıkları yöntemler ise üçe ayrılıyor.

Gelişen teknolojiyle beraber artan dolandırıcılık yöntemlerinin en çok hangi şekillerde yapıldığını HaberVs ekibi olarak Kripto Para Uzmanı Mehmet Kocabıyık‘a sorduk. Kocabıyık, Bitcoin hırsızlarının sanal para yatırımcılarının hesabına, birinci yöntem olarak zararlı yazılım olan bir URL ile girmeye çalıştıklarını söylüyor. Bu şekilde sisteme giren hırsızlar, yatırımcıların cüzdanındaki bakiyeyi kendi hesabına yollayabiliyor.

Kocabıyık, en çok kullanılan ikinci dolandırma şeklinin ise phishing yöntemi olduğuna değinerek, “Hırsızlar; banka, e-posta veya bunun gibi bilgileri girmenizi gerektiren bir internet sayfasının kopyasını yapıyor ve bu sayfalar arama motorunun en üst sırasında yer alıyor. Yatırımcıların bu siteye giriş yapması halinde, sistemdeki bütün bilgiler dolandırıcılara ulaşıyor” diyor.

Bitcoin hırsızları üçüncü yöntem olarak, yatırımcıları tuzak tekliflerle kandırıyor. Kocabıyık, hırsızların yatırımcılara yüksek gelir kazanacaklarını iddia eden bir teklif yolladıklarını ve yatırımcıların düşük miktarda ödeme yapmasının ardından, hırsızların o hesaplardaki Bitcoin’lerin hepsini çaldıklarını söylüyor. Kocabıyık, bu yöntemle gelen tekliflere insanların kanmaması ve tedbirli olması gerektiğinin de altını çiziyor.

Bitcoin hesap bilgileri çalınan Burak Türkoğlu, Bitcoin’leri bulunan siteye girmek için arama motorunda karşısında çıkan ilk sayfaya tıkladığını ve ardından dolandırıldığını şu sözleriyle anlatıyor: “Sitenin ismini yazdım ve ilk çıkan siteye tıkladım ancak sisteme giremedim. Neden böyle olduğunu anlayamayıp birkaç dakika boyunca işlemi tekrarladım. Daha sonra bir sürü e-posta almaya başladım ve farkettim ki hesabımda bulunan 14 bin TL, başka hesaba çoktan aktarılmış bile.”

“Tüm param gitti”

Sisteme her girişinde telefonuna mesaj gönderildiği ve gelen şifreyle sisteme girdiğini belirten Türkoğlu, tüm bu önlemlerin pek bir işe yaramadığına değinerek, emniyete hiçbir şikayette bulunmadığını söylüyor. Dolandırıcıların kimlik bilgilerini çalmış olabileceklerini düşünerek avukatıyla iletişime geçtiğini sözlerine ekleyen Türkoğlu, “Avukatım bana yapılacak bir şey olmadığını söyledi. Daha sonra ben de üye olduğum Bitcoin sitesine yazdım ancak onlar da kendi hatamdan dolayı çaldırdığımı söyledi. Elimden hiçbir şey gelmedi, tüm param gitti” diyor.

Peki bunun bir çözümü yok mu? 

Kocabıyık, çevrimdışı cüzdan olarak adlandırılan USB tarzındaki güvenilir cihazların var olduğunu belirterek, yatırımcıların, USB şeklindeki bu çevrimdışı cüzdanları bilgisayara taktıktan sonra, hesabındaki Bitcoin’leri cüzdanına aktarabileceğini söylüyor. Bitcoin yatırımlarının internet sitesinde tutulmasının son derecede tehlikeli olduğunu söyleyen Kocabıyık, “Kendi içinde şifrelemesi olan USB tarzında çevrimdışı cüzdanlar, doğru ve güvenilir bir tercih. Bu yüzden de birçok insan bu cihazı kullanıyor. Çevrimdışı cüzdanların çalınma olasılığı yok ve bu cüzdanları üreten sadece iki tane firma var. Cüzdanınızı kaybettiğiniz ya da çaldırdığınız takdirde USB’yi satın aldığınız üretici firmaya e-posta atmanız yeterli” diyor. Bu şekilde satın alınan firmanın, cüzdan sahibinin girdiği şifre dışındaki tüm erişimleri engelleyeceğini ve çalınan cüzdandaki tüm parayı yeni cüzdana aktaracağını söyleyen Kocabıyık, güvenilir bir şekilde Bitcoin yatırımı yapmanın zor olmadığını söylüyor.

Yorum yazın