Gündem

Bisikletler köprüden Özgecan için geçecek

Yazan: Ecem Hepçiçekli

Kadına yönelik şiddeti protesto etmek ve kadınlara güvenli ulaşım hakkı için bisikletliler 8 Mart'ta Boğaziçi Köprüsü'nden geçecek

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde okuldan çıkıp evine dönmek için bindiği minibüsün şoförü tarafından katledilen Özgecan Aslan için protestolar devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü organizatörlüğünde yüzlerce bisikletli, “kadına güvenli ulaşım hakkı istiyoruz” sloganıyla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Boğaziçi Köprüsü'nden Özgecan Aslan için geçiş yapacak.

Güvenli ulaşımın her kadının hakkı olduğunu düşünen ve kadına şiddeti eleştiren İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü, köprüyü bisikletle geçme eylemi için gerekli izinleri aldı.
 
Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nin önünde 10.30'da başlayacak bisiklet turunun, Haydarpaşa Tren Garı'nın önünde 11.40 civarında sona ereceği tahmin ediliyor.

İ.Ü. Bisiklet Kulübü tarafından belirlenen rota:

10.30: Lütfü Kırdar Kongre Merkezi
10.32: Osmanbey Metro
10.35: Büyükdere Caddesi
10.38: Yıldız Posta Gazetesi
10.42: Yıldız Kavşağı
10.44: Köprü Sapağı
11.10: Beylerbeyi Kavşağı
11.15: Kuzguncuk Caddesi
11.18: Paşalimanı Caddesi
11.21: Hakimiyet-i Milliye Caddesi
11.23: Üsküdar Harem Sahil Yolu
11.28: Burhan Felek Caddesi
11.38: Haydarpaşa Tren Garı

Facebook sayfası: https://www.facebook.com/events/339187839601525
Twitter hashtag'i: #2kita1CAN

Etkinliği duyurmak için oluşturulan Facebook sayfasında şimdiye kadar 900 kişi katılacağını belirtmiş durumda. Etkinliğe katılacağını belirten Boğaziçi, Koç, Sabancı, İstanbul Teknik, Bahçeşehir, Marmara, Galatasaray, Özyeğin gibi birçok üniversitenin öğrencileri dışında; Bisikletli Ulaşım Platformu, Küçükçekmece Bisiklet Grubu, Küçükçekmece Doğa Aktiviteleri Ekibi, Sahil Bisiklet Ekibi gibi bisiklet platformları da boğazı geçecek.

Etkinliğin organizatörlerinden İstanbul Üniversitesi öğrencisi Belçim Zaman, Özgecan'ın ve daha birçok kadının başına gelen tacizin ve zorbalığın sadece minibüste, otobüste değil, bisiklet başındayken bile başlarına geldiğini söylüyor. Özgecan'ın haberini aldıktan hemen sonra böyle bir organizasyon düzenlemeye karar verip gerekli izin için başvuruda bulunan İÜ Bisiklet Kulübü, şiddetin hiçbir yönlüsünün savunulamayacak olduğunu, bu yüzden etkinliğin kadın, erkek herkese açık olduğunu belirtiyor.

Daha önce İÜ Bisiklet Kulübü olarak düzenledikleri bir çok etkinlikte Boğaziçi Köprüsü'nden geçiş yaptıklarını söyleyen Zaman, bu kez üzüntüler paylaşılacağı için daha farklı bir deneyim yaşanacağını düşünüyor. İstanbul Üniversitesi hocalarının da desteğiyle düzenlenen bisiklet turu için tüm bisiklet kullanıcılarının desteği bekleniyor.  Tur sırasında köprüde bisikletlilere ayrılan şeritten çıkmadan, duraksamadan bisiklet sürmeye devam etmek ve mutlaka kask, eldiven gibi malzemeleri kullanmak gerekiyor.

Yorum yazın