Genel Tvsaire

Bira, bu kapağın altındadır

Yazan: [email protected]

Haber: İşvecan Nur Özen Kamera: Erdem Özüer eozuer@medyakronik.comBelki de en çok “Bira bu kapağın altındadır” reklam sloganıyla tanıyoruz. Hatırımızda kalan daha birçok sloganın yaratıcısı Haluk Mesci. Sadece ürettiği işlerle değil, Türkiye’de reklamcılığın sektörünün kurumsallaşması yönündeki çalışmalarıyla anılan, sektörün önemli isimlerinden. Reklamcılar Derneği Onur Üyesi. Farklı üniversitelerde verdiği reklamcılık, reklam yazarlığı ve markalaştırma dersleriyle, uzmanı olduğu […]

Haber: İşvecan Nur Özen

Kamera: Erdem Özüer
eozuer@medyakronik.com

Belki de en çok “Bira bu kapağın altındadır” reklam sloganıyla tanıyoruz. Hatırımızda kalan daha birçok sloganın yaratıcısı Haluk Mesci. Sadece ürettiği işlerle değil, Türkiye’de reklamcılığın sektörünün kurumsallaşması yönündeki çalışmalarıyla anılan, sektörün önemli isimlerinden. Reklamcılar Derneği Onur Üyesi. Farklı üniversitelerde verdiği reklamcılık, reklam yazarlığı ve markalaştırma dersleriyle, uzmanı olduğu alanın eğitmenliğine de üstleniyor. Mesci, Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin, profesyonel reklamcılarla birlikte çalıştığı “ R Vitamini” isimli ajansın yöneticilerinden.

Reklamcı olmak istiyorum” diyenler, Haluk Mesci’ye kulak vermeli..

Haluk Mesci kimdir?

Ortadoğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans yaptı. Eylül 1973’te Manajans’ta başladığı reklamcılık kariyerinde, Ağustos 2004’e kadar, hep yaratıcı bölüm (yazı) tarafında çalıştı. 1978’den beri, Birleşik Reklamcılar, Markom Leo Burnett, KLAN EURO RSCG gibi muteber ajanslar kurdu, yönetti, sattı. Halen, iki kurucusundan biri olduğu Mahi Mahi Markalaştırma Hizmetleri’nde, markalaştırma sürecinin her aşaması için yaratıcı hizmetler ve danışmanlık sunuyor.

Reklamcılık hayatı boyunca yarattığı slogan ve kampanyaların önemlileri:

Pril – Prille pırıl pırıl
Efes Pilsen – Bira, bu kapağın altındadır
Kalebodur – Seramik budur
CinCin – Cin gibiler Cincin çiğner
Jill – Eskimiş çoraplarınızı atın ! (Atamazsanız paspas yapın.)
Elka Kapı – 100 kapı hemen, 1000 kapı yarın
Noramin – Bizde Noramin var, sizde ne var?
Schweppes – İnsanlar iyi şeylere layıktır
Ülker Gofret – 9 Kat tat
Ülker Taç Kraker – Atıştırın, açlığınızı yatıştırın
Alo – Beyazötesi
Rejoice – Yıkıyorum, çıkıyorum
McDonalds – McDonald’s gibisi yok
UNO – Ekmeğinizi elletmeyin
Dışbank – Dışbank reklamlarını gördünüz mü?

Reklamcılar Derneği’nin (RD) kuruluş yıllarından itibaren, yönetim kurulunda üye, genel sekreter, başkan yardımcısı, başkan olarak görev yaptı. Başkanlığının ikinci ve son döneminde, Reklamcılık Vakfı’nın kurulmasına önayak oldu. Halen RD Onur Üyesi.

Anadolu Üniversitesi, ODTÜ, Bilgi Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde reklamcılık, reklam yazarlığı, markalaştırma dersleri verdi, vermeye devam ediyor. Reklamcılık Vakfı’nın İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle oluşturduğu, lisansüstü eğitim programı AdSchool Istanbul’un danışma kurulu üyesi ve eğitim kadrosunda. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti İletişim Komitesi’nde görev yaptı.

Reklamcı(Roman), DAGMAR – Defined Advertising Goals for Measured Advertising Results(Ölçülebilir Sonuçlar için Reklam Hedefleri Koymak), Accountable Advertising (Hesap Verebilen Reklam), Mary Wells Lawrence’ın A Big Life (In advertising) (Bir Koca Hayat – Reklamda), Zoraki Ortaklar – Madison Avenue & Vine Street kitaplarını Türkçe’ye çevirdi. David Ogilvy’nin Confessions of an Adman(Bir Reklamcının İtirafları) çevirisi yayına hazırlanıyor.


Yorum yazın