Gündem

Bilgi'nin iki çalışanı işe iade davasını kazandı

Yazan: Cansu Topsakal

İstanbul 6. İş Mahkemesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden 2011’de çıkarılan iki işçinin işe iadesine karar verdi.

İstanbul 6. İş Mahkemesi 19 Mart'ta yapılan duruşmada İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 28 Ekim 2011’de işten çıkarılan teknik personel İzzet Yavuz ve Gökhan Kuze’nin işe iadesine karar verdi. 

Davayı kazanan İzzet Yavuz, işverenin işten çıkarılma gerekçesi olarak ahşap atölyesinin kapatılmasını gerekçe gösterdiğini, ancak atölye 2010’da kapatıldıktan sonra üniversitenin teknik servisinde 18 ay çalıştığını belirterek işten atılma gerekçesinin zaten gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şube Sekreteri Mahsun Turan ise Kuze ve Yavuz’un hem hukuki hem fiili mücadele verdiğini, işten çıkarıldıktan hemen sonra dava açtıklarını belirterek işten çıkarma için gerekçe gösterilen “küçülme”nin mahkemenin atadığı bilirkişi raporunda kabul edilmediğini tahmin ettiğini, o dönemde işe alınan çalışan sayısının atılan çalışandan daha fazla olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

İşe iade davalarında işverenin iki yolu olduğunu belirten Turan, işçiyi işe geri alıp çalışmasına devam etmesinin ya da  bir tazminat ödemesinin sözkonusu olabileceğini söyledi. Turan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde daha önce işten çıkarılan ve işe iade davasını kazanan Durgut Mutlu’nun durumunda işverenin ikinci seçeneği tercih ettiğini hatırlattı. İşverenin kararı temyize götürebileceğini de belirten Turan, gerekçeli kararı beklediklerini söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, İstanbul 6. İş Mahkemes'nin kararını temyize götürmesi için 8 gün içinde müraacat etmesi gerekiyor.

Yorum yazın