Gündem

Bayat ekmek kampanyasına erteleme

Yazan: Ezel Nuhoğlu

Bayat ekmeklerin tazeleriyle değiştirilmesini öngören kampanya konunun taraflarının uzlaşamaması nedeniyle ertelendi.

Ekmek israfını önlemek için yarın (20 Şubat) yapılması planlanan “Bayat Ekmeği Getir, Taze Ekmeği Götür” kampanyası ertelendi. Projeyi gündeme getiren Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası yetkilileri, ne zaman başlayacağını konunun tarafları olan ilgili belediyeler, kamu kurumları ve un ticareti yapanlarla görüştükten sonra açıklayacaklar. Planlanan kampanyanın sürekli değil sadece bir haftalık olduğunu belirten Sendika Başkanı Muharrem Keçeli, fırıncıların herhangi bir zarara uğramayacağını öne sürdü. Keçeli, konuyu anlamayan fırıncıların tepki gösterdiğini belirterek, “Bu kampanyanın sadece fırıncıların daimi müşterilerine uygulanacağını söyledik. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklardı” dedi.

Keçeli planlanan kampanyayla ekmek israfının nereden kaynaklandığını ve fırınlardan alınan ekmeklerin ne kadarının israf edildiğini istatistik olarak tespit etmek ve sorunla ilgili alınması gereken önlemleri belirleyerek kamuoyuyla paylaşmak olduğunu dile getirdi. Türkiye’den en çok ekmek israfının İstanbul’da görüldüğünü vurgulayan Muharrem Keçeli Şişli, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ilçelerinde başlatılması planlanan kampanyanın, diğer il ve ilçelerde de talep olması durumunda uygulanabileceğini söyledi.

En çok israf İstanbul ve Ankara’da

En çok ekmek israfının İstanbul ile Ankara’da ve en çok kamu kurumlarında yaşandığını belirten Keçeli, bakkal ve bayilerin çalıştığı özel fırınlara iade ettiklerini anımsatarak, “Bayat ekmekler dilimlenip peksimet yapılarak paket halinde satışa sunuluyor. Ayrıca galeta unu olarak yem sanayinde ve çeşitli yemeklerde ham madde olarak kullanılmak üzere, bu tip imalat yapılan yerlere satılıyor. Evlerde bayatlayan ekmekler ise kızartılarak sofralarda kullanılıyor. Bu kampanyayla toplanacak ve sayıları artacak olan bayat ekmekler yine aynı sanayi kollarında satılmaya devam edebileceği gibi hayvan barınaklarına ya da hayvan besleyen çiftliklere de verilebilir” dedi.

Bayat ekmeklerin tazeleriyle değiştirilmesini öngören proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan “Ekmek İsrafını Önleme” kampanyasına destek amacıyla Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’ndan gelmişti. Kampanya bayat ve yarım ekmekleri fırınlara götürülerek yerine taze ekmek alma fırsatı verecek, böylelikle ekmek israfının önüne geçilecekti. Ancak sendikanın inisiyatifiyle duyurulan kampanya konunun muhataplarından destek görmediği için ertelenmek zorunda kaldı. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, fırıncıların ekonomik zarar göreceği gerekçesiyle kampanyayı desteklemediklerini açıklamıştı. İstanbul’da faaliyet gösteren 3 bin fırın işletmecisinin kampanyaya tepki gösterdiğini belirten Özer, “Esnafımız asla böyle bir projede yer almayacaklarını söylüyor. Bu kampanya israfı azaltmak bir yana iki katına çıkaracaktır. Çünkü insanlarımız bayat ekmeklerini ısıtarak yeniden kullanırken değişim kampanyası fazladan ekmek alımına ve daha çok israfa neden olacaktır” dedi.

Yorum yazın