Yaşam

AVM’lerde mescid rekabeti

Yazan: Emre Yiğit

AVM'ler, mescid ve dua odalarıyla müşteri kaybının önüne geçmeye çalışıyor. Talep bazen baskıya da dönüşebiliyor: “Siz Müslüman değil misiniz?”

Alışveriş merkezleri (AVM) arasında artan rekabet özellikle Arap turistlerin yoğun talepleri doğrultusunda farklı bir boyut kazandı. Açıldıkları tarihte “konsept gereği” mescid bulundurmayan AVM'ler değişen koşullar nedeniyle “dua odaları” yaptırmaya başladı. Son olarak “dua odası” yaptırma kararı alan Kanyon AVM de net konuşuyor: “Talep çok.”

İstanbul genelinde AVM sayısı her geçen gün artarken, sadece Sarıyer bölgesinde 2013 sonunda sayılarının altıya yükselmesi bekleniyor. Alışverişten öte birer yaşam merkezlerine dönüşen bu yapılarda müşterilerin tercih sebebi olabilmek için her türlü güvenlik ve konfor sağlanıyor. Seçeneğin bu kadar çok olduğu dönemde konser, defile, hediye kampanyaları düzenleyerek fark yaratmaya çalışıyorlar. Müşteri çekmek için harcanan çabanın son rekabet alanı ise mescidler.

“Konsept”ten ödün veren AVM

Açıldığı günden beri “konseptini”  gerekçe göstererek mescid açmaya soğuk bakan Levent'teki Kanyon AVM de talepler doğrultusunda “konseptinden ödün vererek” ziyaretçileri için bir mescid açma kararı aldı. Eczacıbaşı grubuna ait olan Kanyon yönetiminde görev alan ve ismini açıklamak istemeyen bir yetkili, yönetimin bu kararının, değişen şartlara ayak uydurmak için gerekli olduğunu belirterek bu durumun bölgedeki rakiplere avantaj sağladığını söyledi. Aynı yetkili mescid açma kararının ziyaretçilerin istekleri doğrultusunda alındığını HaberVs muhabirlerine şu sözlerle ifade etti:

“Özellikle yardım masamıza bu yönde çok istek ve şikayet geldi. Bazı Arap turistler işi hakarete vardırdı. ‘Siz Müslüman değil misiniz?’ gibi cümleler kuran bile oldu. Aslında Kanyon açıldığı günden beri böyleydi. Son zamanlarda bir çok yenilik yapılırken bu durumu da değerlendirdik.”

Mescidden “Dua odası”na

Ancak İstanbul’un bazı modern alışveriş merkezlerinde mescidler de “konsepte uygun” hale getirilerek “dua odası”na dönüşüyor. Örneğin “Dua odası” olan ilk AVM olan İstinye Park, özellikle Arap turistlerin ve bu turistleri yönlendiren acentaların ilk tercihi durumunda. 

Dua odası ismini ve kimlerin bu odaya gidip ibadet edebileceğini sorduğumuz İstinye Park Yardım Masası, odanın tüm vatandaşların kullanımına açık olduğunu ve hangi dinden olursa olsun herkesin oraya gidebileceğini belirtiyor. Ancak dua odasına girdiğinizde odanın mimarisi ve içindeki abdesthane daha çok bir mescidi andırıyor. Odada diğer dinlerin ibadetlerine ilişkin herhangi bir sembol ya da işaret yer almıyor. Benzer şekilde mescidi konsepte uyduran Kanyon AVM’de de “dua odası” bulunuyor. Odanın kapısına gittiğinizde, kapıda yer alan insan figürü buranın da daha çok mescid olarak inşa edildiği izlenimini yaratıyor.

“Konsept” konusuna bu kadar önem vermeyen başka pek çok AVM’de ise “dua odası”na alışılageldiği üzere “mescid” adı veriliyor. İstanbul’da irili ufaklı en fazla ziyaret edilen 46 AVM kompleksinin 32'sinde mescid bulunurken  14 AVM’de mescid bulunmuyor.

Mescidi olan bazı AVM’ler

– İstinye Park
– Tepe Natuilus
– Hayatpark
– İstanbul Outlet Park
– Kale Center
– Deposite Outlet
– Merkezi
– Atırus
– Cevahir
– Palladium
– Sapphire

– Optimum Outlet
– Kanyon
– Airport
– Metrocity
– Astoria
– City's Nişantaşı
– Metroport
– Pendik Park Outlet
   Center (Her katta)
– Akvaryum (Her   
   katta)
– Kadir Has Çocuk
   Dünyası
– Historia
– Via Port Outlet
– Maxi Center Silivri
– Silivri AVM
– Aymerkez Olivium
– Outlet Center
– Fox City Real
– M1 Meydan
– Armonipark Outlet 
   Center
– Flyinn
– Beylicium
– Town Center
– Paradise

Yorum yazın