Gündem

Aleni yargılamaya aleni engel

Yazan: HaberVs
Ertan Önsel

Ertelenen OdaTv davası başladı. Güvenlik güçleri yargının aleniyeti ilkesini zedeleyecek şekilde izleyicilerin duruşma salonuna girişini engelledi

HaberVs editörü Ahmet Şık ve gazeteci Nedim Şener'in de aralarında bulunduğu gazetecilerin yargılandığı OdaTV davasının ikinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.  Sabah saat 10:30'da başlayan duruşma sırasında güvenlik görevlileri ile davayı izlemek isteyenler arasında sık sık tartışmalar yaşandı.

Daha fazla izleyicinin alınabilmesi için 80 kişi kapasiteli İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen duruşma sırasında, sanık yakınları, önceden belirlenmiş 20 kişilik bir gazeteci listesi ile yine 20 kişi civarında yabancı basın mensubu salona alındı.

Ellerinde bulunan “Güvenlik önlemi alın” emrini, çağdaş hukukun en temel prensiplerinden olan “aleni yargılanma” hakkını “alenen çiğnemek” şeklinde yorumlayan emniyet güçleri, gün boyu mahkeme salonunun önünde barikat kurdu. İzleyicilerin engellenmesini “İçeride yer yok” gerekçesine bağlayan, polis ve özel güvenlik biriminden oluşan emniyet güçleri, kalabalık duruşmalarda kapının açık bırakılması ve izleyicilerin duruşmayı dinlemesi teamülünü yok sayarak, mahkeme heyetinin bu konuda açık bir emri olmamasına rağmen duruşmanın izlenmesini engelledi.

İzleyicilerle zaman zaman tartışan ve tansiyonu yükselten güvenlik görevlileri yasa dışı engellemelerine karşı “İçeride maç yok, yargılama var, açın kapıyı herkes görsün, göremeyen dinlesin” itirazını da cevapsız bıraktı.     

Yaklaşık bir saat süren kimlik tespitinin ardından 134 sayfalık iddanamenin TRT spikerleri tarafından okunmasına geçildi. 12:30'da ise Adliye önünde gazetecilere destek olmak için “Özgür Toplum Basın Varsa, Özgür Toplum Vardır” pankartı arkasında, Türkiye'de tutuklu bulunan gazetecilerin fotoğrafları önünde toplanan grup sık sık “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.

Ahmet ve Nedim'in Gazeteci Arkadaşları (ANGA) adına açıklamayı okuyan Emel Soy, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altındaki operasyondan çoğu gazeteci 36 kişinin daha tutuklandığı hatırlatılarak şöyle dendi:

“Ergenekon, KCK, Devrimci Karargah davaları ne ise OdaTV davası da o. Basın özgürlüğü üzerinde baskı her geçen gün artırıyor. Bunun anlamı tüm muhalefeti susturmaktır. Adalet ve hukuk bir gün herkese lazım olacak. Hangi çevrelerden sızdırıldığı şüphe götürmeyen istihbarat yalanlarıyla gazetecileri yargısız infaza kurban edenlere de…”

20 Aralık'ta 49 kişiyle birlikte gözaltına alınıp serbest bırakılan Etkin Haber Ajansı editörü Arzu Demir ise “Sorgumuzda bize gazetecilik ile ilgili ne yaptıysak o soruldu. Tutuklanan arkadaşım ile yaptığımız esprili konuşma bile bunların arasındaydı. Somut hiçbir delil yoktu,” diye konuştu.

Adliye önündeki basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Binnaz Toprak, Melda Onur, Oktay Ekşi, Musa Çam, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve bağımsız vekil Levent Tüzel, ANGA, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Öğrenci Kolektifleri, Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) temsilcileri de katıldı.

Saat 18:00'e kadar süren duruşmada iddianamenin 58'inci sayfasına kadar gelindi ve dava 27 Aralık 2011 (yarın) saat 10:30'a ertelendi

Yorum yazın