Gündem

Aile hekimleri alkol kontrolü yapmayacak

Yazan: Ecem Aktaş

Sağlık Bakanlığı, Zaman gazetesinin manşet haberinde iddia ettiği “Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı” hazırlığı içinde olduğunu doğrulamıyor.

Sağlık Bakanlığı, Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı” hazırlığı içerisinde olduğu iddiasını kabul etmiyor. Bakanlığın, toplumu alkolün zararlarından korumak için bu eylem planı üzerinde çalıştığı, Zaman gazetesinin 6 Mayıs’ta manşet haberinde iddia edilmişti.  

Zaman, Ankara muhabiri İlyas Koç’un imzasını taşıyan “özel haber” logolu manşetinde, Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı eylem planının taslağına ulaştığını ve planın altı ay içerisinde uygulanmaya başlanacağını iddia etmişti. Haberin detayları 21. sayfada  “Aile hekimleri, alkol taraması yapacak” başlığıyla verilmişti.  Gazete, pekçok yayın organı tarafından alıntılanan haberinin kaynağını belirtmemiş ancak plan metninin taslağına ulaştığını iddia etmişti.

Haberde “aile hekimlerinin alkol taramasında kullanılacağı” iddiası “Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuranlara alkol taraması ve kısa süreli danışmanlık hizmeti verilecek” şeklinde veriliyordu.

HaberVs muhabiri, bu bilgiyi teyit etmek ve taslakta öngörülen alkol taramasının, rutin bir uygulama olup olmadığını öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’nı aradı.

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM), aile hekimleri tarafından alkol taraması yapılacağı iddiasını yalanlamanın yanı sıra, Zaman gazetesinin haberine konu olan Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı’nın da varlığını reddetti. Sağlık Bakanlığı Basın Müşavirliği de SABİM’i doğruladı ve Zaman’ın haberinin gerçeği yansıtmadığını teyit etti.

Zaman muhabiri: “Haberim doğru ama fişleme söz konusu değil.”

Zaman muhabiri İlyas Koç ise haberinin doğruluğunu savundu. Kaynağını açıklamak istemediğini belirten Koç, HaberVs muhabirinin sorusuna “Böyle bir plan var ve iki yıldır hazırlıkları sürüyor. Bakanlığın bu planı reddetmesi normal çünkü henüz taslak halinde” cevabını verdi.

İlyas Koç, gazetede yayınlanan haberde verilmeyen, birinci basamak sağlık kuruluşlarında alkol taramasını nasıl uygulayacağı sorusunu ise şöyle cevapladı: “Alkol taraması isteğe bağlı yapılacak. Risk gurubuna giren hamileler, kronik hastalar ve 18 yaş altındakilere öncelik verilecek. Ama istememeleri durumunda onlara da uygulanmayacak. Yani bir fişleme söz konusu değil.

Yorum yazın