Gündem İnsan hakları Teknoloji

‘Ağ tarafsızlığı’ için sembolik zafer

Yazan: Can Güneri
"Ağ tarafsızlığının korunması" için çabalayan Demokrat Parti mensubu senatörler Charles Schumer (solda) ve Nancy Pelosi, ABD Senatosu'ndaki oylamanın ardından basın toplantısında. (Fotoğraf: Sarah Silbiger/CQ Roll Call)

ABD Senatosu’nda Demokratlar, kısıtlı sayıda Cumhuriyetçi senatörün desteğiyle senatodan “ağ tarafsızlığının korunması” kararını çıkarmayı başardı. Ancak karar, Cumhuriyetçilerin sayıca açık ara üstün olduğu Temsilciler Meclisi’nden dönebilir.

Aralık ayında Amerikan Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) aldığı, servis sağlayıcılarının tüm internet sitelerine eşit hizmet vermesini güvenceye alan “ağ tarafsızlığı” kurallarını feshetme kararı, ABD Senatosu tarafından bozuldu.

Toplam 100 sandalyenin yer aldığı ABD Senatosu’nda 16 Mayıs’ta yapılan oylamada 52 senatör, tüm internet sitelerine eşit hizmet vermesini güvenceye alan “ağ tarafsızlığı”nın korunması için oy kullanırken, 47 senatör kaldırılması yönünde oy verdi.

Karar, ağ tarafsızlığını savunan ancak Senato’da 47 sandalyeye sahip olan Demokratlar için bir zafer olarak yorumlanırken, Cumhuriyetçi üç senatörün de Demokratlarla aynı yönde oy kullandığı ifade ediliyor.

Ancak “ağ tarafsızlığını koruma” kararının Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluğunu oluşturduğu Temsilciler Meclisi’nden dönmesi bekleniyor. Çünkü Senato’yla birlikte ABD Kongresi’nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler 236 sandalyeye sahipken, Demokratlar 193 sandalyeyle temsil ediliyor.

Fakat Demokratlar için bu çaba beyhude değil. Ekimde yapılacak seçimlerde ağ tarafsızlığı konusunda hassas olan genç seçmenlerin oylarını kazanmak gibi başka getirileri de var.

Ağ tarafsızlığı, Demokrat Parti’nin seçim gündeminin üç ana dayanağından biri: Açık internet erişimi, silah denetimi ve kenevir yasallaştırılması. Parti, genç seçmene bu üç vaat üzerinden ulaşmayı hedefliyor. Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimine katılım düşük olsa da, bu üç konuyu önemseyen seçmenin Demokrat Parti’ye yakın olduğu varsayılıyor.

Ağ tarafsızlığının Aralık ayında kaldırılması Birleşik Devletler’de ülke çapında protestolara sebep olmuştu. Tepkilerin hâlâ aynı şiddette olup olmadığı belli olmasa da, Demokrat Parti bu durumu avantaja dönüştürmeye çalışıyor. Özellikle Şubat ayında Florida’daki bir lisede 17 öğrencinin silahlı bir saldırgan tarafından öldürülmesinin ardından, ABD’li gençlerin silah denetimi konusunda daha hassas olduğu gözlemleniyor.  Senatör Schumer’ın planlarının arasında gelecek ay kenevirin yasallaştırılması önergesini sunmak da yer alıyor.

Yorum yazın