Gündem Söyleşi Yaşam

Adım Adım’dan Açık Açık’a

Yazan: Dilara Murathanoğlu
Itır Erhart

Bir kuruma bağış yapmak istiyorsunuz ama kurumun güvenirliliğinden emin değilsiniz. Açık Açık derneği kurumlarla ilgili oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için çalışmalarına başladı.

Açık Açık derneği; daha güçlü bir demokrasi için güçlü sivil toplumun şart olduğuna inananlar tarafından kurulmuş olan bir dernek. Sivil toplumun güçlenmesi için de şeffaf ve hesap verebilir STK’ların sayısının artırılmasını hedefliyor. Açık Açık derneği kurucularından Itır Erhart, bağışçıların güvenle bağış yapacağı, sivil toplum ve bağışçılık kültürünü öğreneceği bir platform haline gelmek istediklerini belirtiyor.

Açık Açık derneği STK’lar açısından ise; STK’ların bulunmak isteyeceği, şeffaflıklarını deklare edebilecekleri, daha çok bağışçıya ulaşabilecekleri, bağışçılarıyla daha uzun süreli ilişkiler kurabilecekleri bir ortam sunmayı hedefliyor.

10891658_10152441771160940_3410653287221567882_n

Itır Erhart, İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü’nde öğretim üyesi. Aynı zamanda bir sivil toplumcu ve sosyal girişimci. 2008 yılında 5 arkadaşı ile birlikte Türkiye’nin ilk yardımseverlik koşusu platformu olan Adım Adım’ı kurdu. Geçtiğimiz Mayıs ayında ise Adım Adım’ın kurucularından Renay Onur’un da aralarında olduğu bir ekiple birlikte, Türkiye’de bağışçıları dernek ve vakıflar ile bir araya getirmek amacı ile Açık Açık derneğini hayata geçirdi.

Her yıl ülkeleri bağış miktarına göre sıralayan World Giving Index‘in (WGI) 2014 verilerine göre Türkiye 135 ülke arasında 128’inci sırada bulunuyor. WGI araştırmasında, dünya ortalaması yüzde 28 iken, Türkiye’de toplumun yalnızca yüzde 12’si bir önceki ayda bir sivil toplum kuruluşuna bağış yaptığını belirtmiş.

Itır Erhart bu duruma işaret ederek ‘’Türkiye’de bireysel duyarlılığın, hayırseverlik düzeyinden sivil topluma katkıda bulunma düzeyine çıkmakta zorlandığı görülüyor. Biz Açık Açık ile, bu tablonun değişmesini, Türkiye’nin, en azından dünya ortalamasına çıkmasını amaçlıyoruz’’ açıklaması ile derneğin kurulma nedenini özetliyor.

33 STK ile yola çıkan Açık Açık Derneği, ‘’Biz de yer almak istiyoruz’’ diyen sivil toplum kuruluşlarına da açık. Itır Erhart; platforma dahil olmak isteyen STK’ların belli şeffaflık ve hesap verebilirlik kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini söylüyor. Bunlar arasında “Bağışçı Hakları Beyannamesi”nin kabulü, bağımsız denetim ve sosyal etki raporu, finansal bilgilere web sayfasından ulaşılabilmesi gibi koşullar yer alıyor.

Itır Erhart; aslında çok sayıda şeffaf STK’nın bulunduğunu ancak ellerinde bunu gösterebilecek araçlar bulunmadığını dile getiriyor. Açık Açık olarak bu araçları temin ettiklerini belirterek finansal şeffaflığın yanısıra potansiyel bağışçıların kime ulaşması gerektiği konusunda yönlendirme yaptıklarını anlatıyor. Böylece de bağışçılarda oluşan güven eksikliğini en aza indirmeye çalıştıklarını belirtiyor.

World Giving Index’e göre 2010 yılında Türkiye’de nüfusun yüzde 14’ü bağış yaparken bu bağış oranı; yüzde 12’ye düşmüş durumda. Itır Erhart, bu oranın sürekli o civarda dolaştığını belirtiyor. TÜSEV‘in (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) yeni yayınladığı rapora göre ise Türkiye’de 2015 yılında dilenciye 53 TL verirken, sivil toplum kuruluşlarına 17 TL vermişiz.  Itır Erhart ’’Yani vermek istiyoruz, veriyoruz da, ama STK’lara değil. Amacımız bunu değiştirmek’’  diyor.

Açık Açık, dernek olarak kendisi de platformun içinde yer alıyor. Site üzerinden tüm üye STK’ların verilerine ulaşıldığı gibi, aynı zamanda Açık Açık Derneği verilerine de ulaşılabiliyor. Genç bir platform olan Açık Açık derneği gelecekle ilgili yol haritasında, Dünya Hayırseverlik Endeksi’nde yüzde 12 ile sondan 20’nci olan Türkiye’nin 10 yıl içerisinde dünya ortalamasına ulaşmasını hedefliyor.

Açık Açık web sitesi üzerinden üye kuruluşlara yalnızca maddi destek verilebiliyor. Ancak platformda yer alan STK’ların web sitelerini ziyaret ederek gönüllülük imkanları ile ilgili bilgi almak mümkün.

Yorum yazın