Sağlık Yaşam

Açık yaraları dikiş gerektirmeden kapatan yapıştırıcı

Yazan: Alperen Öncel

Avustralyalı ve Amerikalı biyomedikal mühendisler zımba ya da dikişe ihtiyaç duymadan deri ve iç organ kesiklerini 60 saniyede kapatan cerrahi yapıştırıcı geliştirdi.

Yaralanmalarda ve ameliyatlarda kullanılan dikiş ve zımbaların yerini artık cerrahi yapıştırıcılar alıyor. Bu yapıştırıcların en son örneği  MeTro adı verilen ürün. Ultra elastik materyale sahip olan MeTro, ultraviyole ışığa maruz kaldığında yalnızca 60 saniyede katılaşıyor ve kanamayı durduruyor. Tıp dünyası için oldukça önemli olan bu ürün sadece deri üzerindeki yaraları değil, elastik yapısı sayesinde akciğer, kalp ve diğer organlarda yama görevi görebiliyor. Jel şeklindeki yapışkan; damar, kalp ve akciğerlerdeki kesikleri dikişe gerek kalmadan hızla kapatıyor.

Geliştirilen bu ürünle ilgili Science Translational Medicine dergisi, Sydney Üniversitesi, Boston Northeastern Üniversitesi, Harvard Üniversitesi’nde Biyolojik Esinlenme Mühendisliği ve Boston’daki Beth İsrail Deaconess Tıp Merkezi tarafından makaleler yayınlandı. Araştırmanın öncülerinden Nasim Annabi; Amerikan gazetelerine verdiği röportajda, MeTro formülasyonundaki farklılığın, doku yüzeyleriyle temas ettiği anda, jel benzeri bir faza katılaşması olduğunu belirtmiş. Fareler üzerinde başarılı olan cerrahi yapıştırıcı ile ilgili; biyokimya profesörü Tony Weiss, bir sonraki aşamanın klinik test olduğunu, geliştirilen ürünü insanlar üzerinde denemeye hazır olduklarını belirtiyor.

Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Dilege bu tür “süper flexible” yapıştırıcıların aslında yeni bir icat olmadığını, yaklaşık 10 yıldır ameliyatlarda kullanılan, japon yapıştırıcısına benzer bir jel olduğunu belirtti.

Prof. Dilege; bu yapıştırıcıların kullanılmasındaki esas sebebin, içerdikleri kolojen sayesinde dikişe göre daha az iz bırakmaları ve doku birleştirme özelliği olduğunu söyledi. Dilege; ameliyatlarında Progel isimli yapışkanı kullandığını anlatıyor: “Bu madde, intraoperatif hava kaçaklarının tedavisinde akciğere uygulanmak üzere geliştirilmiş kimyasal sızdırmazdır özellikle akciğer ameliyatlarımda akciğerin dokusundaki hava ve kan kaçaklarını önlemek amacıyla kullanıyorum.”

MeTro isimli yapışkanın henüz Türkiye’deki cerrahlara tanıtılmadığını belirten Şükrü Dilege; bu yapışkanın oldukça etkili olabilceğini, özellikle spor yaralanmaları, kaş patlaması vb. yüzeysel yaralanmalarda kullanılabileceğini ifade etti.

 

 

Yorum yazın