Genel

ABD’den bakınca Türkiye böyle görünüyor

Yazan: Ahmet Şık

Açıklanan belgeler sadece yüzde 1 Daha önce ABD’nin Irak savaşı ile ilgili olarak yayınladığı gizli belgelerle dünyanın gündemine oturan ve son 2 gün içinde elindeki 250 bin belgenin, sadece yüzde birini açıklayan Wikileaks kurucusu Julian Paul Assange, ilkin gazeteciliği değiştirdi şimdi görünen o ki yeni bir dünyanın şekillenmesine de hayli katkı sunacak. ABD’nin şiddetle yayımlamamasını […]

Açıklanan belgeler sadece yüzde 1

Daha önce ABD’nin Irak savaşı ile ilgili olarak yayınladığı gizli belgelerle dünyanın gündemine oturan ve son 2 gün içinde elindeki 250 bin belgenin, sadece yüzde birini açıklayan Wikileaks kurucusu Julian Paul Assange, ilkin gazeteciliği değiştirdi şimdi görünen o ki yeni bir dünyanın şekillenmesine de hayli katkı sunacak. ABD’nin şiddetle yayımlamamasını istediği ve yayımından önce de bir çok ülke dışişleri bakanlıklarından peşinen özür dilediği belgeler, 2004-210 yılı martına kadar yapılan 250 bin adet gizlilik niteliği taşıyan diplomatik yazışmalardan oluşuyor. WikiLeaks internet sitesinde yayımlanarak dünyanın gündemine oturan belgerin kaynağı olarak adı ilk öne çıkan isim, 23 yaşındaki Bradley Manning oldu. Manning “2007 yılından itibaren gizli bilgilere dışarı sızdırmak” suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. Manning’in WikiLeaks’e sızdırdığı belirtilen son belgeler yüzünden 52 seneye varan hapis cezası alabileceği söyleniyor.
Tümü ABD’li diplomatların kendi görüşlerinden ve kendi elde ettikleri bilgilerden oluşan belge ve yazışmalar kanıt niteliği taşımasa da iddia olarak değer taşıyor. Yayınlanan belgelerde israil’den Fransa’ya, Japonya’dan Brezilya’ya kadar 274 ülkenin İçişleri, Dışişleri, Bakanları ve Başbakanları hakkında izlenimler ve “diplomatik dedikodular” bulunuyor. Wikileaks’in yayınladıkları arasında Washington’dan sonra en çok Ankara kaynaklı belgeler bulunuyor. Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı 8 bin 17 belgeye kaynaklık ederken, Ankara 7 bin 918 belgeye kaynaklık ediyor. Birçok belgeye kaynaklık eden diğer bazı başkentler ise Bağdat 6 bin 677, Amman 4 bin 312, Tel Aviv 3 bin 194, Kabil 2 bin 961 ve Beyrut 2 bin 368 oldu.
250 bin belgenin ayıklanıp, önemli ve ilginç olanlarının kamuoyuna sunulması zahmetli ve bir o kadar da karmaşık bir uğraş. Zaten onca çok bilgi arasından hangisinin öne çıkarılacağını belirlemek de bir o kadar güç. O yüzden Türkiye ile ilgili iddiaların neler olduğunu bir arada bulabileceğiniz bir rehber haber olsun istedik.

Erdoğan’ın İsviçre hesapları

WikiLeaks’in yayınladığı belgeler arasında Türkiye ile ilgili en dikkat çekici olanı kuşkusuz ki ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın AKP hükümetindeki yolsuzluk iddialarına dair iddialarıydı. Ankara’dan 30 Aralık 2004 tarihinde geçilen belgenin 21. maddesinde Erdoğan’ın İsviçre Bankalarında 8 ayrı hesabı olduğu iddia edildi. Ankara’dan 30 Aralık 2004 tarihinde geçilen belgenin 21. maddesinde şu ifadeler yer aldı: “AKP, yolsuzluğu ortadan kaldırma sözü vererek iktidara geldi. Ancak, AKP içinden giderek daha fazla sayıda kişi vize bakanların akrabaları arasında hem ulusal hem bölgesel hem de yerel düzeyde çıkar çatışmalarının ya da ciddi yolsuzlukların olduğunu söylüyor. İki kontağımızdan Erdoğan’ın İsviçre bankalarında sekiz hesabının olduğunu öğrendik. Erdoğan’ın zenginliğinin kaynağı için oğlunun düğününde takılan takılarını göstermesi ve bir Türk işadamının sadece fedakarlık amacıyla çocuklarının okul masraflarını karşıladığı yönündeki açıklamaları yavan kalıyor.”

Yolsuzluğa bulaşan AKP’liler

ABD Ankara Büyükelçiliği kaynaklı 04ANKARA7211 kodlu aynı belgenin 22. maddesinde de eski İçişleri Bakanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ile eski Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ve AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen’in adları en çok yolsuzluğa karışan bakanlar olarak öne sürüldü. Eski AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da rüşvete karışanlar arasında olduğu iddia edidi. Aynı isimler farklı belgelerde de yer aldı. 8 Haziran 2005 tarih ve 05ANKARA3199 nolu belgede de Abdülkadir Aksu ve Kürşad Tüzmen ismi ile birlikte Zeki Ergezen’in de adı geçiyor. Aksu ve Ergezen adlarının begelerde geçtiği bölümler şöyle:
“…İkincisi ise Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezer. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’ya yakınlığıyla bilinen ve Gül ile de sıkı bağları olduğu belirtilen Ergezer, ‘gavurlar’ sözüyle tepki çekmişti. Yolsuzluk iddialarıyla da suçlanan Ergezer, Erdoğan’ın sözünü verdiği 15 bin kilometre uzunluğunda bölünmüş yol sözünü de yerine getirememişti. Ergezer’in, Fethullah Gülen’in önemli takipçilerinden Galip Demirel’in kızı Güldal Akşit’le de yakınlığı bulunuyor…
…Aksu’nun Kürt’leri kayırması, eroin ticaretiyle ilişkisi olduğu iddiaları, genç kızlara olan bilinen ilgisi ve oğlunun mafya ile bağlantıları Kabine içinde onu zayıf halka haline getiriyordu. Erdoğan, devlet kurumlarının bu zayıf noktaları her an kullanabileceğini biliyordu…
…Eski bir aşırı milliyetçi ve MHP’li olan Tüzmen, Irak’la gıda karşılığı, petrol işlerine karıştı ve birçok kaynak tarafından her türlü rüşvete açık bir insan olarak tanımlanıyor…”
Wikileaks belgelerindeki diğer yolsuzluk iddiaları da şöyle sıralandı:
Recep Tayyip Erdoğan, dostu Cihan Kamer’in Savk Elektrik adlı şirketine EPDK ‘dan onay verilerek İran’dan elektrik almasının yolu açıldı.
Erdoğan’ın Antalya Belediye Başkanı’ndan ricası üzerine tramvay hattı inşaatı ihalesinin Sadık Albayrak’a verildi.
Faruk Özak, Trabzonspor ‘un transfer yapabilmesi için örtülü ödenekten para aktarımı gerçekleştirdi.

Yorum yazın