İstanbul Sanat

15’inci İstanbul Bienali’nin başlığı “İyi bir komşu”

Yazan: Fırat Alkan

Önümüzdeki yıl otuzuncu yaşını kutlaşacak olan İstanbul Bienali’nin konu başlığı “iyi bir komşu” olarak belirlendi. 16 Eylül-12 Kasım arasında Küratörler Michael Elmgreen ve Ingar Dragset’le birlikte “İyi komşu”yu sorgulayacağız.

Önümüzdeki yıl 16 Eylül – 12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 15’inci İstanbul Bienali‘nin konu başlığı “iyi bir komşu” olarak belirlendi. Salon İKSV’de bu sabah gerçekleştirilen basın toplantısında küratörler Michael Elmgreen ve Ingar Dragset, konu başlığına dair açıklamalarda bulunurken bienal hakkında merak edilenleri de cevapladı.

Basın toplantısı, aralarında Yiğit Özşener‘in de yer aldığı 8 yaşından 84 yaşına uzanan 40 kişinin “iyi bir komşu” hakkında sordukları çeşitli sorularla başladı. Katılımcılarının ilgisini çeken sorulardan bazıları “İyi bir komşu nadiren gördüğünüz birisi midir?”, “İyi bir komşu sizinle aynı gazeteyi okuyan mıdır?”, “İyi bir komşu Facebook’ta arkadaşınız mıdır?”, “İyi bir komşu korkmadığınız bir yabancı mıdır?” soruları oldu. İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer‘in açış konuşmasının ardından 15. İstanbul Bienali’nin küratörleri sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset bienalin başlığını ve kavramsal çerçevesini açıkladı.

Yiğit Özşener

Toplantıda konuşan küratörler Michael Elmgreen ve Ingar Dragset, “İyi bir komşu, ev kavramını farklı açılardan ele alacak. Gündelik deneyimler yoluyla davranış rutinlerinin ve değerlerin oluştuğu bir alan olarak tanımlanan ev, aynı zamanda bir aidiyet duygusunu ortaya çıkaran bir yer. Bu sergi, özel alanlarla ilişkilenen farklı yaşam tarzlarını ve içinde yaşayanlar olarak bizlerin evdeki alanları en iyi şekilde kullanma ve kişiselleştirme biçimlerimizi araştıracak.” dedi. Bu şekilde evin nasıl da farklı kimliklere dair ipuçları barındırabileceğini ve tarih boyunca kendini ifade etmenin bir aracı olarak nasıl işlev gördüğünü inceleyeceğini belirttiler.

Basın toplantısı boyunca sanatçı Ali Taptık‘ın, İstanbul’da ürettiği farklı serilerinden, Elmgreen ve Dragset’in “iyi bir komşu” çerçevesiyle ilişkili seçtiği fotoğraflar ana ekranda yer aldı.

Basın toplantısının ikinci kısmında katılımcıların soruları cevaplandı. Bir katılımcının komşulukları etkileyen siyasi etkenlerin bienalde yansıtılıp yansıtılmayacağını ve yansıtacaklarsa buna devletin ve yüksek hacimli yatırımları olan bir sponsorun nasıl bakacağı sorusu üzerine küratörler, sponsorlarının onlara özgür bir ortam yaratacağının inancında olduklarını belirtti. 1987 yılı Uluslararası İstanbul Bienali’nin başlangıcı olması nedeniyle bu yıl 30’uncu yaşını kutlayacak.

Elmgreen & Dragset hakkında

Sanatçlar Danimarka doğumlu Michael Elmgreen ve Norveç doğumlu Ingar Dragset 1995’ten beri birlikte çalışıyor. İkilinin çalışmaları, yerleştirmeden heykele, performanstan tiyatroya pek çok çok sanat türüne uzanıyor.

15. İstanbul Bienali’nin basın ön izlemesi 13-15 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Farklı mekânlara yayılacak bienalde sergilerin yanı sıra performanslar, film programı ve konuşmalar da düzenlenecek.

Yorum yazın